Memoria identitară în județul Neamț – cercetare istorică asupra războiului de reîntregire

0

ASOCIAŢIA PROFESORILOR DE ISTORIE DIN NEAMŢ, implementează proiectul Memoria identitară în județul Neamț  – cercetare istorică asupra războiului de reîntregire”, proiect finanţat din fonduri publice, alocate  pentru activităţi nonprofit de interes general, acordate de Consiliul Judeţean Neamţ pe domeniul proiecte culturale/ creare de evenimente

Proiectul este implementat de Asociația Profesorilor de Istorie din Neamţ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, în perioada iunie-noiembrie 2017 şi beneficiază de o finanţare totală de 16.750 lei, din care 14.740 lei sumă asigurată de Consiliul Judeţean Neamţ şi o cofinanţare asigurată de APIN în valoare de 2.010 lei.

APIN implementează acest proiect pentru a sprijini promovarea istoriei și spiritualității nemțene prin valorizarea cercetărilor de istorie locală ale profesorilor și elevilor cu privire la războiul de reîntregire națională, printr-un volum colectiv, un simpozion și o conferință cu participarea unor universitari de prestigiu, a profesorilor autori, a elevilor autori, a reprezentanților autorităților județene, pregătind manifestările dedicate Centenarului 2018. Acest proiect va fi realizat prin implicarea profesorilor şi elevilor, care se vor constitui în echipe de cercetare, pornind un demers real de implicare eficientă cultural-educativă, de cercetare şi documentare.

Obiectivele proiectului:

  • promovarea istoriei locale şi revigorarea interesului faţă de istoria propriei identităţi naţionale.
  • implicarea în activitatea de cercetare şi documentare a profesorilor şi elevilor de la şcolile participante în proiect;
  • implicarea în activitatea de redactare şi editare a elevilor şi profesorilor prin sprijinul acordat echipei de redactare şi editare şi prin micro-monografiile sau comunicările ştiinţifice sau de popularizare care vor fi prezentate în cadrul unui simpozion şi care vor fi adunate într-un volum colectiv al profesorilor şi elevilor;
  • educarea tinerilor în spirit civic şi respect pentru valorile culturale şi spirituale şi pentru a fi capabili să identifice şi să analizeze surse istorice locale.
  • Încurajarea/îndrumarea profesorilor spre discipline opționale dedicate istoriei locale.

Acțiuni ale proiectului Memoria identitară în județul Neamț  – cercetare istorică asupra războiului de reîntregire”:

  1. Publicarea volumului colectiv de istorie locală:Neamţul în războiul de reîntregire națională – memorie şi istorie”. Ediție îngrijită de echipa de proiect, pe baza articolelor de cercetare a istoriei locale.
  2. Publicarea ”Jurnalului de război 1916-1919. Sergent Dumitru Platon”. Ediție îngrijită de prof.dr. Mihai Lostun.
  3. Conferinţa „România în primul război mondial – istorie şi geopolitică”, cu participarea invitaților de la Ministerul Educației Naționale și reprezentanți ai universităților din România și Republica Moldova. (22 septembrie 2017). Lista invitaților va fi furnizată în jurul datei de 15 septembrie, pe baza confirmărilor.
  4. Simpozionul județean „Neamţul în războiul de reîntregire naţională – memorie şi istorie”, cu participarea profesorilor autori ai volumului colectiv de istorie locală. (22 septembrie 2017).

Războiul de reîntregire naţională a făcut în judeţul Neamţ un adevărat teatru de operaţii militare, atât în munţi şi trecători, cât şi în Subcarpaţi şi zona de „şes”, cu bătălii crâncene, distrugeri şi refugieri, rechiziţii etc. Se cunoaşte doar istoria mare, macro-istoria  acestui război, mai puţin cea regională, judeţul nostru fiind vitregit din punct de vedere istoriografic. În ceea ce priveşte regiunea propusă spre cercetare prin acest proiect, istoria acelor vremuri poate fi destul de greu conturată, necesitând susţinută muncă de bibliotecă şi de arhive, studiul lucrărilor de specialitate, dar şi de teren pentru realizarea de interviuri, de fotografii, studierea de documente, monografii locale, diplome, jurnale, monumente comemorative. Cel mai eficient se pot implica în astfel de activităţi profesorii de istorie din localităţile nemţene împreună cu elevii lor, realizând micro-monografii ale războiului de reîntregire concentrate pe locurile în care trăiesc, muncesc sau învaţă.

Adresăm mulțumiri autorilor de articole de istorie locală, apreciem și prețuim munca de cercetare depusă în slujba memoriei identitare a județului Neamț.

PROIECT REALIZAT CU SPRIJINUL FINANCIAR AL CONSILIULUI JUDEŢEAN NEAMŢ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate