„Maria a României. Regină și Artistă”, expoziție-eveniment la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

Colaborarea dintre Complexul Muzeal Județean Neamț și Muzeul Național Peleș, depozitarul celui mai bogat patrimoniu legat de istoria familiei regale a României, o readuce în atenția nemțenilor pe Regina Maria a României.

Deschiderea expoziției „Maria a României. Regină și Artistă”, a avut loc miercuri, 21 august, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

Vernisajul a avut loc în prezența autorităților județene, reprezentanți ai Complexului Muzeal Județean Neamț, a directorului general al Muzeului Național Peleș, dr. Narcis Dorin Ion și a criticului de artă Emil Nicolae.

Expoziția este una în premieră și aduce în atenție obiecte de mare valoare din colecțiile Suveranei aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș. Obiectele expuse temporar la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț au făcut parte din expoziția cu același titlu, Marie de Roumanie, reine et artiste”, organizată în perioada 15 aprilie-28 iulie 2019 la Palatul Tau din Reims, Franța, pentru a marca trecerea a 100 de ani de la vizita Reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franței.

Regina Maria este un personaj legendar, foarte complex. Personalitatea sa poate fi abordată din multe perspective și cred că niciodată nu se vor epuiza evenimentele consacrate acestei regine […] Această expoziție este diferită. Dacă la celelalte evenimente expoziționale Regina Maria ni se înfățișa în postura ei oficială de suverană a României Mari, acum suntem invitați să îi decoperim sufletul. Intrăm în cele mai intime trăiri ale Reginei Maria, care sunt exprimate prin creații artistice impresionante, piese de mobilier, obiecte de artă decorativă sau albume fotografice.” a precizat dr. Mihaela Verzea, director adjunct al Complexului Muzeal Judeţean Neamț.

Aveți aici o premieră! Această expoziție a mai fost vernisată doar în Franța. Sunt prezentate piese care au valoare internațională, creații ale unor mari artiști sau creații personale ale Reginei Maria. Această principesă britanică a venit pe teritoriul României nu doar cu o cultură și cu un bun gust desăvârșit, dar a și creat și conceput lucruri de o valoare artistică inestimabilă. ”, a punctat dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș.

Cu prilejul expoziției, dr. Narcis Dorin Ion a prezentat publicului și albumul „Maria a României. Portretul unei Mari Regine”, editat de Muzeul Național Peleș în anul 2018.

Expoziţia „Maria de România. Regină şi artistă”, găzduită de Muzeul de Artă Piatra-Neamț, durează până pe 3 noiembrie 2019.

Vernisajul expoziției „Maria a României. Regină și Artistă” poate fi urmărit în întregime în materialul video atașat mai jos:

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate