Manualele alternative între interes și necesitate

10

La aproape două săptămâni de la începerea școlii încă nu se știe cu exactitate ce manuale alternative pot fi folosite. Dar nu aceasta este adevărata problemă. Marea întrebare este de ce nu se revine la manualele unice, complete din punct de vedere informaţional, tiparite de o singură editură? Aici mă refer la acea editură plătită din bani publici, și anume Editura Didactică şi Pedagogică.

Manualul unic nu ar mai necesita acele materiale didactice auxiliare (caiete speciale și manuale alternative), care pe lângă costurile suplimentare în detrimentul părinților, mai și îngreunează ghiozdanul copilului.

Revenind la partea de interese (finananciare), însuşi ministrul educaţiei, Liviu Pop, a criticat dur „mafia” manualelor și a propus un așa-zis monopol al Ministerului Educației…

Liviu Pop a declarat că în industria manualelor a apărut o adevărată mafie, astfel că anumite persoane fac profit de pe urma acestora, “ceea ce este ilegal și imoral”. Domnia sa a mai declarat că manualele auxiliare se folosesc de mulți ani în România, pe baza unei metodologii aprobate în anul 2002, care însă ar trebui să fie actualizată.

Această mafie nu poate fi destructurată decât prin soluţia propusă, de asumare a publicării manualelor. Nu este soluţia ideală, dar este o soluţie corectă”, a subliniat ministrul. Liviu Pop a făcut referire la auxiliare, spunând că, acestea există în România de mulţi ani, fară a-şi demonstra utilitatea, nivelul educaţiei scăzând în acest timp….

„Baronii manualelor”, care, aşa cum am spus, în zona aceasta a auxiliarelor câștigă anual — se vehiculează — undeva peste 100 de milioane de euro. Nu ştiu câţi dintre aceşti bani sunt fiscalizaţi şi în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri către negru. Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari şi au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei ţări şi noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educaţiei — şi nu numai. „Este o miză financiară şi eu cred, intuiesc, că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt şi din zona aceasta. Nu am cum să dovedesc, intuiesc şi voi face public la momentul respectiv şi toate editurile care au fost notificate şi toate editurile care niciodată nu au participat la licitaţie de manuale — mare atenţie!—, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare”, a declarat Liviu Pop pentru Antena 3, citat de Agerpres.

Întrebarea care rămâne: avem nevoie de aceste auxiliare sau primează doar interesul financiar al unora în detrimentul nostru al tuturor!?

Cristian Matei

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
10 Comentarii
  1. Tinca spune

    Se face o confuzie intre manuale (alternative sau unice) si auxiliare. Manualul este cel care vine gratis de la minister (ca pe timpuri!), diferenta e ca profesorul alege din 3-4 unul care i se pare potrivit pentru elevii sai. Cei de la Rares fac matematica putin diferita de cei de la …Gadinti, sa zicem. Auxiliarele sunt caietele de lucru, culegerile, fisele, CD-uri si alte materiale care ajuta elevul si profesorul sa lucreze diferentiat in functie de intelect, preocupari. Este ales de profesor, comandat la o editura si platit de parinti! Cum era culegerea de Petrica pe timpuri. Adesea auxiliarele fiind pe banii parintilor, nu ai statului, sunt mai bune, actualizate an de an, corespund programei. Manualele se actualizeaza mai greu (cel putin cel folosit de mine nu s-a actualizat in ultimii 15 ani, desi programa e total diferita.) Nu se poate lucra bine fara auxiliarele cu modele de teste. Manualul nu contine asa ceva…

  2. Florinel spune

    Manuale alternative….sunt o afacere foarte mare.
    manualele unice sunt un interes national…însă. ..la noi nu mai există un interes national in educarea populatiei….numai in indobitocirea ei prin sistemul național de invatamant…..regretabil…..

  3. Maria Curleanca spune

    Nu au interes sa avem oameni…Învățați !!!

  4. Angela Licau spune

    De ce?
    Pentru ca nu ne vor… INTELIGENȚI!!!

  5. Violina Paduraru Paduraru Vio spune

    de aia sa fie cat mai multi hoti auzi sa se invete manualu partea intai apoi la sf asteapta partea a doua numai tampenii de aia invatamantu e asa aiurea ne vor analfabe ti sa ne poata subjuga mai bine

  6. Cornelia Serban spune

    De ce? Pe motiv de…. bani la mijloc.

  7. Ion Sava spune

    Manualele ar trebui tipărite la Imprimeria de Stat, dacă mai există. Atîta timp cit vor fi tipărite de firme private, interesele primează. Cînd cineva este rău intenționat, după licitații face o contestație in instanță. Această este de durată si totul se blochează. Copii rămân fara manuale!

  8. XX spune

    Sint exact 3 saptamini de cind a inceput scoala si nu aproape 2.Batalia pe manualele alternative este incepind cu cadrele didactica care au % din pretul manualelor si a auxiliarelor.Dar cind la toate nivelele societatii rominesti in toate domeniile cel ce si-a cumparat un post cit de mic nu este interesat decit de ce si cit ii iese de ce am condamna numai cadrele didactice?.Mai este undeva ,in vreun domeniu de activitate ca vreun angajat sa lucreze 18 ore pe saptamina,iar cei cu doctorate vor sa lucreze doar 14 ore?.Explicatia ca trebuie sa se pregateasca acasa pentru a doua zi nu tine,in facultate ce a facut? Un medic,un inginer nu se pregateste?

    1. marius spune

      La invatamant, fotbal si politica suntem toti ași xxx. Cele 18 ore la clasa presupun si pregatirea lectiilor pe specificul clasei. Ca sa dai o lucrare de control la o clasa de 30 de elevi faci subiectul 1ora cel putin(+redactare pe calculator daca e cazul) lucrarea in sine 1ora, corectarea 2.5 ore si uite cum ora se transforma in 4.5 ore . Daca tu crezi ca subiectele si corectura le ai facut in facultate te invit sa incerci cativa ani in invatamant. Daca iti imaginezi ca intri in fata elevilor si le spui ce iti aduci aminte din facultate si ca e asa usor sa motivezi copiii sa invete in ziua de azi apuca te de invatamant. Nu e pacat sa nu stai pe un munte de bani si sa muncesti doar 18 ore pe saptamana? Dar poate afli ca activitatea la catedra presupune si documentare, consiliere parinti si elevi, ore suplimentare pt performanta si recuperare, recapitulari pt examenele nationale care nu se vad normate si toate astea in timp ce trebuie sa uiti de probleme si griji si sa te prefaci ca esti cel fericit om. Acum tu ti ai dat cu parerea despre cat de simplu e in invatamant. Poate ne spui si care este meseria ta ca poate sunt si altii care sa si dea cu parerea despre unele domenii. Era vorba despre niste auxiliare pe care le vrei sau nu le vrei nu despre profesori. Eu pt copilul meu vreau mai mult daca se poate. Trebuie sa i ofer copilului meu o sansa. Poate ca nu va ajunge ministru sa castige asa bine din ceea ce viseaza noaptea.

  9. marius spune

    Liviu Pop este un ministru mediocru. Vede doar punctul lui de vedere. Auxiliarele sunt foarte bune pt ca nu toti elevii au acelasi interes pt scoala, nu toti vor sa urmeze acelasi profil, nu toti au aceleasi performante intelectuale si deci fiecare trebuie sa aiba macar de unde sa faca o alegere. Nimeni nu a bagat mana in buzunarul parintelui ba mai mult atunci cand se cumpara la clasa primesti discount de la editura si 20% fata de librarie si nu toti profesorii opresc pt ei banii astia. Daca sunt prof care au obligat elevii sa cumpere carti din interese financiare si apoi nu au lucrat de pe ele atunci acestia trebuie sanctionati ,dar sa uniformizezi totul la un manual de cele mai multe ori prost (pt ca in 200 de pagini nu acoperi toata tipologia de exercitii) mi se pare aberant si comunist. Cand am intrebat la gradinita copilului meu de ce nu mai fac activitati ca anul trecut mi s a spus ( pe buna dreptate) ca nu au de pe ce. Ve ti spune ca trebuie sa faca educatoarea fise dar daca ai 20 de copii cu posibilitati intelectuale diferite nu poti face zilnic treaba asta si deci eu trebuie sa ma multumesc cu o uniformizare. Asa ca viitorul doctor trebuie sa stie la fel de multa matematica ca si inginerul( scuzati cacafonia) si inginerul tot atata anatomie cat doctorul . Succes d lui „sinistru” Pop in gandirea ingusta de care da dovada dar sa faca la el acasa de astea nu cu copilul meu , si fara sa mi ceara parerea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate