MANIFEST: La 163 de ani de la Mica Unire, societatea civilă vrea dezvoltarea și modernizarea Moldovei, într-o Românie europeană

0

Comunicat de presă

Iași, 24 ianuarie 2022

Organizațiile pro autostradă și pro dezvoltare din Moldova – „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Împreună pentru A8” și „Reset” – au organizat azi, la Iași, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un protest în care au tras, din nou, un semnal de alarmă legat de dezinteresul administrației de la București față de problemele Moldovei, de lipsa investițiilor în regiune, cerând totodată politici teritoriale corecte care să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova şi restul României.

Manifestarea civică a fost, în același timp, un prilej de a reafirma că societatea civilă din regiunea Moldovei este împotriva populismului şi derapajelor extremiste care nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii. De altfel, pe unul din bannerele afișat de manifestanți scria „Moldova spune NU extremismului”.

Câteva dintre ideile susținute de reprezentanții societății civile prezenți la miting:

Subdezvoltarea Moldovei nu e un dat istoric. Mutarea tuturor instituţiilor politice şi administrative la Bucureşti, absenţa unui nivel regional de gestiune teritorială şi subfinanţarea cronică a regiunii reprezintă principalele cauze ale situaţiei economice actuale”.

Lipsa infrastructurii mari, care gâtuie de decenii economia Moldovei, are drept cauză dezinteresul și incompetența politicilor centraliste care repartizează banii și prioritizează proiectele de investiții după o logică fără legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esențiale strategic”.

„Vrem descentralizare şi regionalizare pentru a fi şi noi responsabili de bunăstarea noastră. Vrem ca politicienii din Moldova să conlucreze pentru binele regional şi să nu stea în genunchi în faţa şefilor de partid. Vrem infrastructură modernă – autostrăzi, căi ferate rapide etc. – care să ne unească efectiv cu celelalte regiuni ale ţării”.

„Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică şi putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea ţării, ţinută pe loc de hipercentralismul ineficient, paralizant şi antinaţional.”

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Împreună pentru A8

Reset

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate