Mânecile de unică folosinţă. Utilizare

0

Nu trebuie să fii un doctor pentru a recunoaşte îmbrăcămintea acestora. Oricine are un televizor a văzut, mai mult ca sigur, un combinezon, un halat, o bonetă, o mască, etc. Mai ales în contextul actual al pandemiei de Covid 19, aceste imagini au devenit un fel de standard al mass media. O întrebare de care s-a izbit un număr mare de telespectatori care nu fac parte din mediul chirurgical este: „Pentru ce sunt folosite acele mâneci de unică folosinţă?”. 

Aceasta este o întrebare destul de bună, după părerea mea, întrucât pare destul de ciudat la prima vedere. Adică, din moment ce doctorul (şi/sau asistenţii) au deja un halat medical, la ce mai au nevoie de mâneci ? Ei bine,pentru a răspunde pe scurt, asemeni măştilor, s-a descoperit că zona mânecilor este extrem de expusă depunerii bacteriilor. 

Acest lucru este subliniat (dacă nu chiar făcut evident de) faptul că mâinile sunt cele care se află într-un contact constant cu zone potenţiale purtătoare de bacterii.  Astfel, era nevoie de o protecţie suplimentară împotriva acestor factori  bacteriologici. O protecţie de unică folosinţă, care să fie utilizată de către personalul medical, după care să fie aruncată, nu spălată. Ceva asemeni bonetei de unică folosinţă  sau măştii. Ei bine, rezultatul a fost introducerea mânecilor de protecţie.

Introducerea acestora în mediul chirurgical a avut loc la începutul anilor 2000, în Statele Unite. Totuşi, până în ziua de astăzi, ele nu au deveni neapărat un standard impus vestimentaţiei în sala de operaţie, spre deosebire de articolele vestimentare menţionate mai sus. Totuşi, s-au făcut diverse studii, precum cel prezentat mai jos, realizat în cadrul American Journal of Infection Control în 2004.

Context:

Purtarea exfoliantelor chirurgicale în sala de operație a fost standard de la mijlocul secolului XX. Au fost evaluate în mai multe studii tipul de țesătură folosit pentru scrubs, precum și dacă manşetele și gleznele ar trebui să fie ascunse, dacă trebuie purtate cizme și unde halatele ar trebui spălate. 

Cu toate acestea, utilizarea numai a anumitor articole de îmbrăcăminte chirurgicală, cum ar fi mănuși sterile și materiale chirurgicale impermeabile, s-a dovedit că reduce infecțiile locului chirurgical. De fapt,cel mai benefic factor în sala de operații modernă a fost dezvoltarea unor strategii de ventilație adecvate și eficiente, care ajută curățarea aerului și reducerea încărcăturii bacteriene

Utilizarea mânecilor lungi, care nu au fost spălate,  în sala de operație a fost pusă sub semnul întrebării. S-a emis ipoteza că purtarea de mâneci lungi și mănuși, în comparație cu purtarea brațelor goale fără mănuși, în timp ce are loc contactul cu pielea ar reduce contaminarea cu particule și microbiene.

Metode:

S-a efectuat o operaţie cu o imitaţie de piele a  pacientului în 3 săli de operație diferite. Halate cu mâneci lungi și mănuși sau brațe goale au fost folosite pentru a efectua procedura. Contoare de particule au fost utilizate pentru a evalua contaminarea cu particule în aer, iar evaluarea microbiană activă și pasivă a fost realizată prin eșantioane de aer și analiza plăcii de decantare. Datele au fost comparate cu testul t Student sau cu Mann-Whitney U, iar P <.05, iar rezultatul a fost considerat semnificativ.

Rezultate:

Sala de operații B a demonstrat că dimensiunile particulelor au scăzut cu 5,0 µm cu utilizarea manșoanelor, în timp ce sălile de operație A și C au prezentat o scădere a microbilor totali numai cu utilizarea manșoanelor. În ciuda faptului că nu există nicio diferență în numărul mediu de microbi total pentru toate sălile de operație evaluate, utilizarea manșoanelor a părut în mod specific să scadă depozitul de Micrococcus.

Concluzie:

Utilizarea mânecilor lungi și a mănușilor în timpul aplicării soluției de tratare a pielii a scăzut vărsarea de particule și microbiene în mai multe dintre sălile de operație testate. Deși mânecile lungi pot să nu fie necesare pentru tot personalul din sala de operații, acestea pot scădea contaminarea aeriană în timp ce se aplică contactul cu  pielea, ceea ce poate duce la scăderea infecțiilor chirurgicale. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate