Maneaua, cel mai important lucru pentru poporul român

18

Manelele, acest gen muzical blamat de unii și iubit de alții, a depășit de mult nivelul de stil muzical. Putem vorbi la ora actuală de un fenomen social în care se regăsesc foarte mulți români, mult mai mulți decât în orice alta sferă culturală, artistică, politică sau economică din România și asta nu o spunem noi, ci o arată cifrele.

Iată o captură de la o manea consacrată a interpretului Florin Salam. 53 de milioane de vizualizari la un popor de 18 milioane de români, asta spune multe. Spune că în acest tip de comunicare se regăsesc majoritatea românilor, în astfel de mesaje cred, astfel de lucruri le plac.

Categoric mulți dintre noi nu avem capacitatea de a recunoaște că aceasta este realitatea și ne mințim zilnic că trăim într-o altfel de lume, cu alte standarde și cu alte valori, dar totul este doar o iluzie. Mai sus vedem un mesaj transmis în forma unei manele, o comunicare de nivel mediocru, cum ar spune unii, dar care a adunat peste 50 milioane de vizualizări în timp ce niciun președinte al României nu a reușit să adune niciodată pe un mesaj nici măcar un milion de vizualizări.

Nu facem acum apologia manelei și nici nu vrem să o ridicăm de acolo de unde este ea ca valoare artistică sau morală, ci explicăm consumatorilor de presă care în mare parte sunt contra acestui fenomen că de fapt noi cei care nu ascultăm manele suntem minoritarii și inadaptații României și poate de aici ar trebui să începem. Poate a venit momentul să conștientizăm contextul în care trăim și să ne adaptăm la el pentru ca în viitor să îl putem schimba.

Această barieră pe care o punem noi, cei educați, manelistilor nu este o izolare a fenomenului și o diminuare a lui, ci o autoizolare a noastră față de realitate și o amplificare a unui fenomen pe care fără explicații foarte solide îl marginalizăm, blamăm și negăm.

Soarta unui popor stă clar în nivelul de educație al oamenilor ce compun acel popor. Atât timp cât nu recunoaștem că am scăpat educația și cultura din mână și marea majoritate a românilor sunt în zona de subcultură, nu vom evolua în veci. Orice problemă, ca să o rezolvi, trebuie ca mai întâi să o recunoști și să te adaptezi la ea.

Tot ce ține de subcultură este efemer și se consumă, dar noi cei care susținem că suntem mai deștepți ca maneliștii nu vrem să se consume acest fenomen subcultural, noi îi lungim existența lovind încontinuu în el și victimizându-l până ce va ajunge în mințile slabe un simbol al luptei contra sistem și contra ”boierilor”.

Sfatul nostru pentru cei care sunt prea deștepți ca să asculte manele este Ascultați manele. Numai înțelegând ce vrea să audă un ascultător de manele veți putea să ajutați la evoluția societății în care trăiți și voi. Numai înțelegându-i pe cei care aderă la subcultură poți face ceva eficient ca să crească nivelul culturii în România și ușor ușor să contribui la repararea scării de valori a poporului din care faci parte.”

Ignoranța unui popor provine din ignoranța liderilor și îngâmfarea culților.

Iosub Robert (PR)

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
18 Comentarii
 1. Carmina spune

  Cea mai mare vina o are mass media deoarece promoveaza toate nulitatile sociale drept vedete, muzica de proasta calitate si emisiuni de barfa. Probabil ca se doreste indobitocirea populatie deoarece e mai usor de manipulat si condus. Inainte de 89 se facea scoala adevarata si nu multi intrau la licee si facultati. Pentru cei mai slabi intelectulal erau scolile de meserii (profesionala) .Acum toti analfabetii termina 12 clase , mai fac si o facultate chiar daca nu stiu cum ii cheama cu buletinul in mana. Ne degradam de la o generatie la alta. O sa ajungen o natie de idioti iar invatamantul din ziua de astazi are grija de asta.

 2. Ioan Maftei spune

  Asculta manele doar cei limitati intelectual. Asa ca..Stiu ca supar pe multi si ca adevarul nu place dar asta e.

 3. Janette Toma spune

  Ia sa imi ziceti mie cu ce e mai buna Despacito sau alte cantecele latino fata de manelele noastre? Sau alea nu ne deranjeaza ca sunt cantate de nume mari si in plus nu intelegem versurile. Sau nu ne intereseaza versurile atata vreme cat nu sunt in limba romana. Acum un an sau doi se auzea peste tot o porcarie braziliana ceva ce tradus era „ce ti-as face de te-as prinde”. Nu ascult manele decat din intamplare. Daca sunt undeva unde se asculta si manele. De fapt nu ne deranjeaza foarte tare manelele ci cei care le canta si au facut avere din asta ajungand „vedete”
  In alta ordine de idei maneaua ca si gen nu e tiganeasca. E orientala.

 4. eu spune

  pai ar fi bine sa ascult manele daca vreau nu sa fiu obligata sa ascult manelele vecinilor care dau volumul la maxim sau a unor soferi care la fel asculta manele cu geamul jos si volumul maxim.toata vara am auzit manele din toate partile si e clar ca cei carora le place acest gen nu prea stiu sa fie civilizati,se pot folosi casti ca oricum toata lumea are

 5. Ionut spune

  Am avut colegi mexicani la HP care ascultau manele si aveau rig ton florin salam…

 6. Sergiu Găbureac spune

  Când turcii te călăresc 500 de ani, pare normal să fie așa !

 7. Angi Avasiloaiei spune

  Trist este ca acest ”virus” a imbolnavit o mare parte a tarii si nu reflecta decat gradul de subcultura a unei parti din societatea romaneasca!

 8. Ionut Udroiu spune

  „Esentele tari se tin in sticlute mici” Nu se masoara in cantitate ci in calitate. In schimb prostia se ofera gratuit si neconditionat…

 9. Constantin Cumpana spune

  Biserica, politicienii si manelele au prostit pe romani. ma rog, pe cei care erau deja prosti. 🙂

 10. Emil Sava spune

  asta e nivelul de cultura al poporului roman.

  1. Lacramioara Mihaila spune

   Bine punctat,bravo

 11. Costel Dascalu spune

  Eu ascult manele rar ! Recunosc insa ca sunt manele cu versuri bune care intr-adevar patrund la sufletele oamenilor ! La o petrecere sau la nunti este indicat sa asculti sau sa dansezi pe manele ! Dupa ora 2 noaptea cand lumea are curaj !!! Nu toate manele sunt reusite !!! Dar sunt si manele care te ridica instant de pe scaune !!! Eu apreciez si imi place enorm muzica de buna calitate indiferent de gen chiar daca este disco populara pop-rock house electronica simfonica tango vals sau manele !!!

  1. Daniel spune

   Mantaua gen muzical?!!!
   Prietene,nu ştii ce e aia muzică.

   1. Daniel spune

    Maneaua scuze.

 12. Barzoiu Catalin spune

  Doar pentru categoria cu sânge de rob

 13. Alex Ax spune

  Care ,,gen muzical”prietene?!Se cheama ZGOMOT

 14. Valentin Miron spune

  Maneaua este doar pentru o anumită categorie de oameni! Nu putem încadra un popor în aceeași categorie de oameni cu o cultura si un anumit nivel de intelectual.

 15. Christian Timi spune

  Frumos articol!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate