Majoratul în jandarmeria montană – Plt. adj. șef Mușat Cristian Marian, de 18 ani în slujba comunității

0

De 18 ani, colegul nostru, plt. adj. șef Mușat Cristian Marian-jandarm montan cu o experiență vastă și multe acțiuni de salvare executate este alături de turiști la bine și la greu. “Majoratul în jandarmeria montană” este o mândrie pentru el, dar și pentru noi, dat fiind faptul că este un camarad de excepție pe care putem conta în orice situație, iar comunitatea poate afirma că are în rândurile ei, pe lângă un jandarm dăruit profesiei sale, un cetățean model pentru generațiile ce vor urma.
Mușat Cristian Marian născut în data de 04.07.1981, în municipiul Roman, a ales arma Jandarmeriei în anul 2006, în urma promovării concursul din sursă externă, considerând că este o armă cu tradiție și că ar putea avea un cuvânt de spus obținând rezultate bune și foarte bune în activitatea desfășurată. Este șeful Postului de Jandarmi Montani de la Durău, funcție pe care o ocupă cu mândrie și devotament din anul 2019.
Seriozitatea, dăruirea, profesionalismul, prietenia, consecvența, perseverența și respectul de sine, dar și față de instituție, sunt doar câteva calități pe care le remarci atunci când ai de-a face cu jandarmul și familistul Mușat Cristian Marian.
Tatăl a doi băieți, pasionat de schi, mersul pe bicicletă, plimbările pe munte și de înot, Cristian-Marian iubeste să fie în mijlocul naturii și să facă mișcare. În tot ceea ce face, are o motivație aparte, dovadă fiind motto-ul ca sursă de inspirație “Nihil sine Deo”- Nimic fără Dumnezeu.
Întrebat fiind de ce ales profesia de jandarm montan, acesta a răspuns că încă de mic a fost atras de munte și a hotărât că poate îmbina utilul cu plăcutul, practicând această meserie care, pe lângă faptul că necesită o pregătire fizică și tehnică foarte bună, oferă și satisfacții de neimaginat atât prin peisajele oferite de natură, cât și prin senzația de mulțumire sufletească pe care o ai atunci când primești un sincer “Vă mulțumesc!” din partea unui turist aflat la ananghie, rătăcit sau accidentat pe traseele turistice din zona Durăului.
“Întotodeauna am spus că portul uniformei militare impune respect în fața cetățenilor, dar în același timp obligă pe cel care o poartă să fie o persoană demnă, cu un caracter puternic, integru și un OM de cuvânt. Jandarmeria Montană este o structură special gândită pentru asigurarea siguranței și protecției în regiunile montane cu scopul de a sprijini persoanele aflate în pericol atunci când se aventurează pe traseele turistice.”
Pentru a practica o astfel de meserie, pe lângă pasiune, acesta are la bază și multă pregătire. A urmat cursurile de inițiere în schi și alpinism, cursul de prim –ajutor de bază, pregătirea de specialitate în domeniul montan dezvoltată la Centrul de Pregătire a Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, cursuri pentru conducerea autospecialelor în mediul off-road și supraviețuire, căutare și salvare în situații de avalansă, dar și cursul de paramedici organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” din Târgu Mureș.
“Toate aceste cursuri sunt menite a ne pregăti și perfecționa, cu scopul de a interveni atunci cand suntem solicitați și este nevoie de noi.”
Jandarmeria Montană este o structură specializată a Jandarmeriei Române, responsabilă cu menținerea ordinii publice, protecția cetățenilor și intervenția în situații de urgență în zonele montane. Aceasta desfășoară diverse activități specifice mediului montan și are un rol important în asigurarea siguranței turiștilor și a locuitorilor din regiunile montane.
Pe jandarmul Mușat Cristian-Marian îl vedem alături de colegii săi pe traseele turistice, în mijlocul comunității și alături de copii . Pe timpul vacanțelor participă la diverse activități alături de copii, indiferent de vârstă, unde le prezintă echipamentul specific jandarmeriei montane, atribuțiile și dotarea tehnică, misiunile pe care le execută jandarmeria română și jandarmeria montană l, independent și în cooperare cu celelalte structuri, sfaturi și recomandări atunci când se aventurează pe traseele turistice, importanța informării și protejarea mediului înconjurător.

Suntem mândri că avem un asemenea coleg în rândurile noastre, care face cinste și onoare hainei militare și Jandarmeriei Române, iar pe această cale il felicităm pentru profesionalismul dovedit în executarea fiecărei misiuni.

Buletin informativ- IJJ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate