Mai multe ONG-uri propun modificarea legii privind adunările publice

0

Libertatea întrunirilor – Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Constituția României, Articolul 39

foto arhivă

Mai multe organizații, parte din Grupul „ONG-uri pentru cetăţean”, au început demersurile pentru îmbunătățirea legislației privind adunările publice. 

Mai precis, este vorba despre 15 ONG-uri care își propun modificarea legii privind adunările publice.

Propunerea de modificare a legii, care a fost lansată joi, 11 iunie, în dezbatere, pleacă de la principiul că statul trebuie să asigure exercitarea dreptului constituțional la adunare publică și nu să îl restricționeze, așa cum se întâmplă pe baza legii aflate în vigoare. Statul trebuie să accepte protestul ca formă legitimă de manifestare, ca instrument democratic pe care cetățenii îl au la dispoziție ori de câte ori consideră necesar. Statul trebuie să accepte că protestul trebuie să fie permis „în văzul și auzul” audienței vizate și nu după un paravan de bariere administrative și tehnice. ”, transmit organizațiile care propun modificarea legii privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Organizațiile semnatare menționează că au avut întâlniri de lucru, în care s-au discutat principiile pe care le propun pentru modificarea Legii nr. 60/1991, cu reprezentanți ai PNL, UDMR, PSD, Pro România și USR. De asemenea, au avut loc discuții aplicate pe textul propunerii de modificare cu parlamentarii care au dorit să se implice în acest demers, din partea PNL (Adriana Săftoiu, Mara Calista și Florica Cherecheș), PSD (Petre Florin Manole) și USR (Silvia Dinică).

Rezultatul acestor discuții s-a concretizat într-un proiect amplu care poate fi vizualizat AICI

ONG-urile atrag atenția că legea este veche de 30 de ani și are cel puțin patru probleme structurale fundamentale:

  • Este scrisă pentru a împiedica adunările publice, în numele ordinii publice, și nu pentru a pune în aplicare un drept consfințit în Constituție.
  • Nu ține cont de faptul că astăzi, cetățenii se pot auto-organiza, descentralizat, folosind noile tehnologii, și nu mai există întotdeauna un organizator cunoscut.
  • Oferă o putere aproape discreționară autorității publice locale să aprobe sau nu orice adunare publică. Există primării care folosesc această putere în mod constant.
  • Permite prea ușor folosirea forței pentru a opri o adunare publică.

Cele 15 ONG-URI prin acest proiect de reformare a legii își propun :

  1. Eliminarea restricțiilor și a interdicțiilor excesive. De exemplu, notificarea adunărilor publice trebuie să devină mai degrabă o excepție decât o regulă. De asemenea, prin proiectul de lege propunem definirea fără echivoc a condițiilor în care în anumite spații pot fi interzise adunările publice;
  2. Eliminarea unor termeni subiectivi, care acum sunt motiv de interzicere arbitrară a unor adunări publice, cum ar fi: „contrar bunelor moravuri” sau „defăimarea țării și a națiunii”;
  3. Proporționalitatea sancțiunilor cu eventualele fapte comise. De exemplu, nu ar trebui să fie sancționabilă simpla participare la o adunare nedeclarată, atâta vreme cât nu era obligația participantului să o declare.  
  4. Proporționalitatea intervenției forțelor de ordine cu gravitatea incidentelor. De exemplu, intervenția pentru dispersarea unei adunări publice poate fi făcută numai după ce toate celelalte măsuri de izolare sau împiedicare a incidentelor violente au eșuat.
  5. Recunoașterea adunărilor spontane, atât a celor care sunt reacție rapidă la un eveniment, cât și a celor care nu au un organizator recunoscut și asumat.

Organizații susținătoare ale proiectului de Lege:

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

ActiveWatch

Centrul pentru Inovare Publică

Greenpeace România

Asociația Civică Miliția Spirituală

Asociația MozaiQ

Centrul Filia

Asociația Civica

Asociația Parcul Natural Văcărești

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)

Federația Organizațiilor Naționale pentru Servicii Sociale – FONSS

Asociația E-Romnja

Centrul pentru Studiul Democrației (CSD)

Atlatszo Erdely Egyesulet – Asociația Transilvania Transparentă

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate