Maestre Gheorghe Zamfir, sa ne traiesti!

1

Pe 6 aprilie 1941 s-a nascut in Gaesti maestrul Gheorghe Zamfir. In cei 50 de ani de cariera are la activ peste 200 de albume, peste 40 de milioane de copii vandute, 90 de discuri de aur si platina, nenumarate premii si concerte pe toate continentele lumii. Intreaga lume i-a acordat titlurile de “virtuos”, “maestru” si “rege al naiului”.  In prezent este o legenda vie, un soi de reincarnare a zeului Pan si cel care a adus pe marile scene naiul, un instrument care pana la Gheorghe Zamfir nu insemna mai nimic pentru lumea muzicii si public. Gheorghe Zamfir vorbeste pe limba naiului, o limba atat de indragita si inteleasa de oricine de pe Pamant. Repertoriul sau este un mix genial intre mai multe stiluri, stiuta fiind apetenta lui Gheorghe Zamfir pentru muzica tiganeasca, pentru folclorul romanesc, dar si pentru muzica clasica.

Totul a pornit in momentul in care copilul de 14 ani Gheorghe Zamfir nu a fost acceptat la clasa de acordeon de la Liceul de Muzica din Bucuresti. Desi a fost la inceput fortat sa accepte clasa de nai, ulterior a indragit acest instrument atat de mult, incat si-a dedicate intreaga cariera lui.

Iată cum evocă Gheorghe Zamfir experienta sa in momentul admiterii la scoala de muzica: “Asta se întâmpla prin 1950, când am fost acceptat la Şcoala Specială de Muzică numărul 1 din Bucureşti. Aveam 14 ani. Am reuşit la examen, în comisia care alegea elevii după conformaţia fizică. Aceşti profesori, din comisie, erau vreo 14-15. Eu venisem de la ţară, habar n-aveam cine e Fănică Luca.Văzând că am configuraţia pentru acest instrument, Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz şi am plecat din clasă. Tata m-a împins din nou, mi-a dat şi două palme, şi aşa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni, dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a şi întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic am părăsit naiul. M-am dus la clasa de contrabas. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin şcoală, mi-a dat câteva palme şi m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucereşti mai mult ca mine. Nu-ţi dai seama că ai talent?». Şi am rămas la clasă.” (sursa citat Wikipedia )

Dincolo de talentul sau de interpret, Gheorghe Zamfir este si cel care a adus modificari naiului traditional romanesc cu 20 de tuburi, pentru largirea tonalitatii instrumentului. A creat naiul alto cu 22 de tuburi, naiul tenor cu 25 de tuburi, naiul bas cu 28 de tuburi si naiul contrabas cu 30 de tuburi. Toate aceste modificari au permis interpretarea unor melodii cu multe inflexiuni in genul doinelor, bocetelor etc.

In 1966, Gheorghe Zamfir a facut public primul sau album pe care se pot gasi piese precum Doina de Jale sau Doina de la Vicina. Incepe sa aiba concerte monumentale in New York, Londra, Paris, Shanghai, Tokyo, Cape Town. Ani de zile, Gheorghe Zamfir a fost un exilat, neputand sa revina in Romania in perioada regimului comunist. Cu toate acestea, a avut intreaga lume la picioare prin magia muzicii sale. Majoritatea albumelor sale sunt dedicate rapsodiilor, concertelor si sonatelor compuse de el insusi sau de Bach, Mozart, Vivaldi. A refuzat o buna perioada sa adere la muzica pop, deoarece, spune Zamfir, “Am vrut sa raman pur.” Poate cel mai mare succes comercial al sau a fost interpretarea coloanei sonore a filmului Kill Bill 1, “The Lonely Shepherd”, compusa de James Last, piesa care a fost vanduta in milioane de exemplare. Viata sa personala a fost si va ramane una controversata, insa in calitate de interpret nu exista loc de repros.

Gheorghe Zamfir este un om care a depasit mereu limitele. Interpretarea la nai a unor piese din muzica clasica, chiar si a pieselor din folclorul romanesc, demonstreaza capacitatea extraordinara a naistului de a se plia pe o muzica ce, aparent, pare imposibil de cantat la nai. In numele Gheorghe Zamfir si in naiul sau se afla un talent si o daruire cum rar au existat pe Pamant vreodata.

La multi ani, Gheorghe Zamfir!

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. dan turturica spune

    Betzivan nenorocit,a colindat toata lumea,a baut toti banii si a venit sa lpanga sa i se dea casa de la stat.Se mai insoara cu una cu 50 de ani mai tanara si e cetatean de onoare.Sictir!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate