MAE salută decizia Guvernului francez de a relaxa condiţiile de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari

2

Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Guvernului francez de a relaxa condiţiile de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.


De asemenea, MAE salută maniera de care guvernul francez dă dovadă în abordarea constructivă a integrării populaţiei de etnie roma. Accesul pe piaţa muncii reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru facilitarea incluziunii sociale a romilor, aspect reliefat şi de Cadrul european pentru strategiile naţionale în acest domeniu, asumat la cel mai înalt nivel politic în Uniunea Europeană. Pe acest fond, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă disponibilitatea deplină a autorităţilor române pentru identificarea şi implementarea, inclusiv împreună cu partenerii francezi, a proiectelor vizând inserţia socială a romilor. Soluţiile acestui proces trebuie găsite pe plan naţional, dar, în egală măsură, înscrise în context şi cu sprijin european.

MAE salută, de asemenea, intenţia autorităţilor franceze de a analiza posibilitatea renunţării anticipate la toate restricţiile privind accesul lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Franţa. Decizia Guvernului de la Paris reflectă viabilitatea şi oportunitatea aplicării principiilor europene privind libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi realizarea deplină a mobilităţii lucrătorilor pe Piaţa Unică.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează obiectivul de a depune toate eforturile la nivel diplomatic, atât bilateral şi la nivelul UE, în sensul ridicării cât mai rapide a restricţiilor privind accesul lucrătorilor români pe pieţele muncii din toate statele membre UE.

Informatii suplimentare:

Accesul cetăţenilor români pe piaţa franceză a forţei de muncă este reglementat prin Decretul din 18 ianuarie 2008 denumit: „Arrêté du 18 janvier 2008 relatif à la délivrance, sans opposition de la situation de l’emploi, des autorisations de travail auxressortissants des Etats de l’Union européenne soumis à des dispositions transitoires”, care conţine lista celor 150 de meserii accesibile pentru lucrătorii din România. Textul integral poate fi consultat la adresa www.legifrance.gouv.fr

In prezent, 8 state UE au decis să menţină restricţiile privind accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă : Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg,  Malta, Marea Britanie, Olanda. La rândul său, Spania beneficiază de o clauză de salvgardare valabilă până la sfârşitul anului 2012.

Italia a anunţat ridicarea integrală a restricţiilor vizând accesul pe piaţa italiană a muncii pentru lucrătorii români, începând cu 1 ianuarie 2012. De asemenea, Irlanda a ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, în luna iulie 2012.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
 1. marius spune

  Agent d’entretien et nettoyage urbain.
  Vezi ce frumos le zice frantuzul?
  Te trage inima sa lucri mai cu spor cand stii ca esti Agent
  Agent de intretinere si curatenie urbana
  La romanica esti doar un parlit de neica nimeni,de neispravit,de murdar,de….maturator.
  Oare aia care fac legi in franta au terminat vre-o facultate?
  DA,da-n Franta

 2. x spune

  Tiganii care muncesc cu adevarat,au meserii sint acasa si cistiga bine chiar din meseriile lor:prelucrat metale de orice fel,muzicanti etc.Cei plecati afara nu au muncit si nu vor munci niciodata serviciul lor fiind cersitul si furatul din buzunare,metale ,asa ca deschiderea franceza nu-i ajuta cu nimic,sa cerseasca sau sa fure legal?Asteptam deschiderea pietei de munca pentru romanii care vor sa munceasca

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate