Locuințele construite FĂRĂ autorizație vor putea fi intabulate – Care sunt condițiile

Potrivit prevederilor legii nr. 7/2020 publicată în data de 8 ianuarie în Monitorul Oficial, locuințele care au fost construite fără autorizație vor putea fi intabulate fără a mai trece prin instanțele de judecată. Acest lucru, însă, se poate realiza doar dacă s-a împlinit termenul de prescripție de 3 ani privind dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile:
Prin Legea nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în M.O. nr. 8 din 8 ianuarie 2020, au fost aduse modificari importante și în privința procedurilor legale de înscriere în cartea funciară (denumită în continuare “C.F.”) și implicit a dobândirii dreptului de proprietate asupra constructiilor edificate fără autorizație de construire, prevederi ce au intrat în vigoare în data de 11 ianuarie 2020.
Astfel, prin Art. II pct. 14[1] din Legea nr. 7 din 6 ianuarie 2020, se modifică prevederile art. 37 alin. (6) al Legii nr. 50/1991, noutatea principală constând în faptul că dreptul de proprietate asupra construcțiilor se poate înscrie în C.F. în baza unei adeverințe/unui certificat de atestare a edificării construcției, chiar si în cazul construcțiilor pentru care execuția lucrărilor s-a realizat fără autorizație de construire, dar pentru care s-a împlinit termenul de prescripție de 3 ani privind dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile.
Certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției va putea fi emis/emisă de catre autoritatea locală în baza urmatoarelor acte:
– expertiză tehnică cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie, și
– documentație cadastrală.
Expertul tehnic care efectueaza astfel de lucrari ar trebui sa detină atestatele necesare potrivit art. 5[2] din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
În situația în care prin expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerințelor fundamentale și a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.
Sursa: juridice.ro



O.C.P.I. Neamț-B.C.P.I. Piatra Neamț au aflat și ei de chestia asta? Există undeva vreun model (machetă) despre cum ar trebui să sune un astfel de certificat/adeverință? Întreb în cunoștință de cauză, pentru că Legea 50/1991 cu modificări și completări nu eate coroborată cu Legea cadastrului!!! Deocamdată în lege există doar un singur model, anexa 1.52 : Certificat de atestare al edificării/extinderii construcției în textul căruia trebuie specificat, printre altele, numărul autorizației de construcție și al procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor!