Limitarea plăților în numerar

0

Începând cu luna mai intră în vigoare Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind încasările și plățile, publicată în Monitorul Oficial, potrivit căreia sunt interzise încasările în numerar, integral sau fragmentate, pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare depășește 5.000 lei, respectiv 10.000 lei.

Sunt limitate încasările în numerar de la persoane fizice, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de persoană, mai puțin încasările de la persoane fizice pentru contracte de vânzare cumpărare cu plata în rate, care pot să depășească acest plafon. Sunt limitate plățile făcute între persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro, la cursul de joi al BNR, astfel încât, orice vânzare, cumpărare/împrumut între două persoane fizice poate fi făcută cash doar până la acest plafon, restul prin bancă.

Această limitare este valabilă și pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.

Limitarea nu este valabilă în ceea ec privește depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar și nici plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute.

Nu este limitată plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului.

Limitarea nu e valabilă nici pentru retragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal.

Sursa: Agerpres

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate