Licitațiile de la Primăria Piatra-Neamț sunt ”perfecte” pentru cei care le câștigă

10

Acum mulți ani am avut o tentativă de a încerca să participăm la licitații publice pe domeniul IT și, culmea, să o facem și corect. Din păcate, chiar dacă aveam și ISO, și portofoliu, și tot ce trebuie, caietele de sarcini erau atât de personalizate încât anticipam cu o precizie de 100% cine va câștiga. Realizând că totul este pe criterii politice, pe șpagă și pe parandărăt, am renunțat la ideea de a încerca să penetrăm un sistem putred de corupt.
Acum, după mulți ani, am făcut greșeala să credem că DNA, DIICOT, DLAF și care or mai fi au speriat puțin sistemul și s-au creat oportunitățile de a participa corect la o licitație. În naivitatea noastră am ales 2 licitații de la Primăria Piatra-Neamț și… șoc!. Cine a făcut caietele de sarcini ori este absolut incompetent, ori a primit caietele de sarcini deja scrise de la cine trebuie să câștige licitațiile.
Prima licitație la care ne-am uitat a fost cea pentru ”Mentenanța Sistemului Informatic integrat la Instituțiile subordonate Municipiului Piatra-Neamț”. Citind condițiile și caietul de sarcini, oricine își face un calcul elementar din care reiese că pentru a onora contractul fără profit ar trebui să aibă angajați programatori și specialiști IT plătiți la salariu de femeie de serviciu. Desigur că acest calcul fugărește orice firmă serioasă care ar vrea să presteze aceste servicii corect și face loc firmelor care  execută servicii doar 10% în realitate și restul fictiv. Este imposibil să poți să ai angajat un programator cu salariul minim pe economie în condițiile în care în Piatra-Neamț sunt locuri de muncă de programator libere cu salarii începând de la 3.000 lei pe lună. Așadar, din start contractul de ”Mentenanța a Sistemului Informatic integrat la Instituțiile subordonate Municipiului Piatra Neamț”, în cazul în care ar fi atribuit unei firme, va fi executat fictiv în proporție de minim 50%.
A doua licitație asupra căreia ne-am îndreptat privirea a fost ”CENTRUL DE INFORMARE ȘI PROMOVARE TURISTICĂ ÎN MUNICIPIUL PIATRA NEAMȚ”. Partea de achiziții birotică, aparatură din caietul de sarcini arată ca un inventar al magaziei firmei care trebuie să câștige licitația.
Exemple:

 • telefon cu 9 melodii de apel (nu minim 9 sau între 6 și 50, ci fix 9);
 • procesorul de la calculator trebuie sa fie de 3,1 GHZ cu cache de 6 MB (nu un minim de frecvență sau o plajă de la o valoare la alta);
 • numărul de USB-uri de asemenea trebuie să fie fix 8 … și exemplele pot continua.

Pe partea de realizare pagină web se pare că cerințele nu au mai fost livrate de fericitul câștigător, așa că în caietul de sarcini sunt atât de multe inepții încât o firmă care ar vrea să presteze corect aceste servicii, și nu fictiv, se oprește din citit după primele două paragrafe și închide caietul de sarcini.
Concluzia, indiferent de deranjul care îl va crea, este una singură. Caietele de sarcini sunt făcute cu dedicație, iar nivelul de concepere al lor este unul de o rară incompetență. De fapt, acesta este modul ideal de a fugări prestatorii corecți de servicii și de a face loc celor care se prefac că prestează ceva și le rămâne destul profit cât să mai întoarcă ceva și ” binefăcătorului ” …
Trebuie să specific că procedurile de licitație sunt făcute în cadrul legal, iar caietele de sarcini sunt clar concepute pentru ”cel care va câștiga”.
Vom urmări cu mare interes să vedem cine este firma care va reuși cu 1200 Euro să facă portalul turistic solicitat, să îl găzduiască 36 de luni și mai ales să facă întreținerea sa zilnică cu tot ce se cere în caietul de sarcini începând de la hărți și până la prețul carburanților actualizat zilnic, adică 1.000 de zile.

Iosub Robert

P.S.: Dacă portalul turistic de care se face vorbire în articol va fi făcut cu suma licitată și va funcționa la parametrii ceruți în caietul de sarcini timp de 36 de luni, semnatarul acestui articol își ia angajamentul să printeze caietul de sarcini și să îl mănânce până la ultima filă.

10 Comentarii
 1. Silviu spune

  Abia astept sa vina alegerile locale … sa dispara si interimarul, si vicii, si consilierii …. M-am saturat de ei …

  1. Lolita spune

   Daca nu folositi ciomegele produse de mine nu vor disparea nici unul. Toti se vor transforma in alti lupi manglitori cu blana de oaie.

 2. Leo Taxil spune

  Uneltele mafiei PDL-iste din Primăria P-Neamţ trebuiau să fie eliminate şi ele odată cu capul mafiei, altfel nu se va face curăţenie.

 3. cititor 40 spune

  Cand se vor confisca banii obtinuti ilicit, atunci vorbim de dna,diicot,dlaf.Se vede ca aceste structuri sunt create pt. a inchide gura”carcotasilor”.Cine blocheaza aplicarea legii vechi a averilor ilicite?Insasi justitia cea mult ridicata in slavi,care justitie are salarii ,pensii totalmente nesimtite.Stiati ca pensia de urmas, a unui procuror, este de 5000 lei.Asta in conditiile in care un dr.pensionar,cu 38 ani vechime primeste 1632 lei?Toata consideratia pt.draga noastra concetateanca BALTAG,SINGURA nu poate face nimic,talpile sunt peste tot.Vorbim de unire si noi suntem tot mai dezbinati.Vot prin corespodenta?Ce legatura mai au cei de afara cu realitatile Romaniei?Am patru vecini care sunt plecati de 9 ani,timp in care au revenit de doua ori.Unde platesc taxe ,acolo sa voteze,nu accept sa imi dicteze cinva cum sa fac,din moment ce nu are treaba cu realitatea .

  1. Lolita spune

   Daca voteaza cineva din afara nu inseamna ca dicteaza. Asa cum tu votezi in tara asa are si el dreptul sa voteze in afara. Daca sint consilieri locali romani in Spania asa vreau si eu sa votez consilieri germani in Piatra-Neamt. Poate aia fura mai putin decit cei locali, nu crezi ?

 4. Sergiu spune

  Pai asa se intampla in toate domeniile. Daca incerci sa participi la vreo licitatie organizata de vreo autoritate, n-ai nicio sansa. Si ne mai miram ca atatea firme sunt in faliment si ca nu prea mai munceste nimeni in judetul asta, doar cine trebuie.
  Singura solutie e orientarea spre alte judete, unde coruptia nu are totusi dimeniuni asa astronomice ca la Neamt.

 5. Radix spune

  Asa se deformează economia, asa se distruge șansa la prosperitate. Unii, descurcăreți, își fac case si râd, alții, corecți, își fac vânt și emigrează.

 6. FLORIN spune

  Robert,tara asta e praf,probabil in citiva ani or sa ne excluda din UE.

  Este un stat mafiot care aplica legea dupa interesele celor care trag sforile din spatele cortinei.

  Din cauza acestor lichele si a unei populatii impasibile si indolente,Romania a ratat inca o data sansa istorica pe care a avut-o.

  Teatrul cu DNA-ul,DIICOT,DLAF,etc este de cea mai proasta calitate….aceste institutii NU EXISTA …practic…. pentru cetatean.

  Faptul ca au trecut 3 ani de la caderea mafiei PDL-ului iar,in orasul Piatra Neamt nu este nimeni arestat pentru hotiile la vedere de sute de milioane de euro,arata ca scopul acestor institutii NU este sa faca dreptate/curatenie ci sa elimine anumite personaje/gasti incomode.

  In rest, totul e ca pe vremea lui Nastase..cu licitatiile…hotiile continua nestingherite…nu are cine sa-i opreasca…

  1. xx spune

   Gura ta adevar graieste si nu este singura,dar sint voci singulare Ce ar fi sa incercam sa ne unim si atunci vom vedea ca sintem m mai multi ca ei si putem sa-i maturam de pe scena?

   1. Lolita spune

    Unirea intr-o voce se va face greu iar pentru a fi ascultati de cei de la putere recomand utilizarea ciomegelor care le-am produs pina acum. Deci unde sa le trimit gratis ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate