Legea mirosurilor intră de astăzi în vigoare/Obligații suplimentare pentru firmele care „deranjează olfactiv”

0

Începând de astăzi, 16 iulie, intră în vigoare Legea mirosurilor, care impune sarcini noi pentru firmele cu activităţi care „deranjează olfactiv”.

Legea mirosurilor reglementează problema mirosului pestilențial de care se plâng tot mai mulți cetățeni.

Amenzile pentru nerespectarea noilor norme pot ajunge până la 100.000 de lei, existând şi riscul închiderii activităţii.

Guvernul trebuie să vină cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal, altfel noile obligaţii nu se pot aplica.

Printre reglementările din Legea mirosurilor:

– Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

– Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.

– Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

– La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

– Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului (Legea Mirosurilor) a fost adoptată în 17 iunie de Camera Deputaţilor, cu 309 voturi „pentru” şi o abţinere.

surse: mediafax. ro, digi24.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate