„Legea iei” – patrimoniul textil național autentic românesc protejat prin lege

0

Inițiatorii Academiei Iei, care va lua ființă în localitatea harghiteană Tulgheș, locuită preponderent de români, își propun inițierea unui proiect de lege de protecție a patrimoniului textil, în condițiile în care creatori internaționali au început să pună în vânzare obiecte vestimentare cu prețuri de mii de euro, inspirate din elemente ale portului tradițional românesc.

Andreea Diana Tănăsescu, inițiatoarea comunității online ‘La Blouse Roumaine’, care reunește aproape 200.000 de mii de persoane din întreaga lume, a vorbit la Tulgheș despre necesitatea protejării patrimoniului textil, în condițiile în care România nu există reglementări clare în acest sens, motiv pentru care se impune elaborarea unei ‘legi a iei’.

Andreea Diana Tănăsescu a prezentat, în cadrul unei întâlniri cu meșterii populari, dar și cu oameni de cultură din Harghita, Neamț și Iași, situațiile înregistrate în ultimele luni, când mari creatori de modă din lume au copiat elemente ale portului nostru popular, fără a specifica de unde s-au inspirat decât după ce s-au făcut presiuni în mediul online.

Dacă noi nu avem în țară o lege și o reglementare internă, ei vor continua să folosească acest patrimoniu. La fel este și cazul lui Christian Dior, care pur și simplu a copiat un cojoc de Bihor unu la unu, dar i-a scos ceva foarte important, tricolorul (…) În Bihor un cojoc care nu este din piele se vinde cam la 300-400 de euro, probabil că un cojoc din piele ajunge la 500-600 de euro maxim și ghiciți cu câți bani îl vinde Dior: între 15.000 și 20.000 de euro. Cam asta se întâmplă cu patrimoniul nostru dacă nu știm să-l protejăm și să-l valorizăm. Ori munca noastră, oricât de vocală ar fi, susținută de toată media internațională, trebuie susținută de o strategie, de un sistem legislativ funcțional în țară, care să nu îngrădească creativitatea, a declarat Andreea Diana Tănăsescu.

Aceasta a vorbit despre promovarea unei inițiative legislative, care ar trebui denumită simbolic ‘Legea Iei’ și pentru care este nevoie de sprijinul autorităților.

Avem nevoie nu numai de entuziasmul nostru și de credința că o să putem face, avem nevoie și de sprijinul statului român, al Ministerului Culturii, care trebuie să ia atitudine și, mai mult de atât, trebuie să vină cu soluții, a punctat inițiatoarea comunității online ‘La Blouse Roumaine’.

La întâlnirea de la Tulgheș au participat și meșteri populari din sat, care păstrează și promovează tradiția și portul popular românesc. Printre participanți s-au aflat și tinere care poartă cu mândrie ia românească și transmit mai departe acest obicei.

Am moștenit această ie de la străbunica mea, care s-a născut în comuna Grințieș, județul Neamț, în satul Bradu. Ia are o vechime de 120 de ani, iar după spusele bunicii, atunci când a făcut-o s-a inspirat din eleganța Reginei Maria. E prima dată când a scos-o și o port. Până acum a stat în lada de zestre a bunicii; chiar am o ladă de zestre a bunii, pe care urmează să o recondiționez și să o valorific într-o mică căsuță tradițională, a spus Carmen Țepeș, profesoară de limbă română.

Agerpres

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate