Legea „furtului de identitate online” nu rezolvă problema tuturor userilor falși de pe rețelele de socializare

0

(a) “furtul de identitate” este o formă de însușire a datelor cu caracter personal aparținând unei persoane, utilizate în scopul de a controla resursele persoanei sau de a obține beneficii nemeritate în numele acelei persoane.
(c) „date cu caracter personal” înseamnă orice informație cu  referire la o persoană fizică identificată sau identificabilă („persoană vizată”); o persoană identificabilă este o persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în special prin referire la un număr de identificare sau la unul sau mai multe elemente specifice, proprii identității sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale; 

Așadar în cazul rețelelor de socializare vor fi sancționate doar situațiile în care cineva fură pozele și numele unei persoane cu scopul de a crea un profil prin care să dea impresia că este acea persoană.

Legea nu se aplică pentru cazurile în care profilul (userul) fals creat nu este al unei persoane ”identificata sau identificabila”. Exemplu – atunci când cineva folosește fotografiile unei persoane din altă țară, îi pune un nume românesc la întâmplare și face în acest mod un profil.

Cu alte cuvinte vor fi sancționate doar „clonele” persoanelor reale, nu și userii falși care ne obosesc cu tot felul de comentarii injurioase și distribuiri de fakenews.

Dacă cuiva i se fură identitatea cu totul și se creează un profil fals, victima este protejată de această lege. Dacă cineva face 10 conturi false cu poze ale unor oameni neidentificabili de prin Kazahstan, Kurdistan etc. și le dă nume de români, nu intră sub incidența acestei legi. Legea se referă strict la furtul de identitate (clonarea identității) nu la inventarea unei identități noi.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate