Lecții speciale pentru elevii din județul Neamț, cu prilejul ”Săptămânii Prevenirii Criminalității”

0

Evenimentul derulat la nivel național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității”, a debutat în județul Neamț cu activități dedicate prevenirii delincvenței juvenile în unitățile de învățământ: poliți;tii de proximitate au desfășurat acțiuni pe această temă în școlile aflate în competență, cu proiecții de filmulețe și spoturi educativ-preventive despre subiectul zilei.

Luni, 26 septembrie, polițiștii de prevenire au desfășurat o activitate informativ-preventivă în mijlocul a 200 de elevi din clasele a-IX-a și a-XII-a din cadrul Liceului Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamț cu dezbatere pe tema „delincvenței juvenile în unitățile de învățământ, cauze și condiții favorizante , modalități de prevenire a acestui tip de comportament”, precum și exemplificarea unor cazuri în care minorilor implicați în fapte antisociale le-au fost aplicate măsuri de coerciție.
La această activitate a fost invitat şi un specialist din cadrul C.E.P.C.A. Neamţ care a explicat elevilor prezenţi care sunt riscurile asociate deţinerii și consumului de substanţe interzise. De asemenea, elevii au avut posibilitatea de a testa o pereche de ochelari special confecţionaţi pentru a experimenta starea pe care o induc alcoolul şi drogurile ceea ce a dus la conştientizarea faptului că acestea scad capacitatea de concentrare, creează dezechilibru, ameţeală, ceea ce poate duce la denaturarea stării de luciditate, accidente sau chiar comitere de infracţiunii.

Activitățile specifice au continuat în ziua de 27.09.2010- Ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor: în intervalul orar 11.00-13.00, polițiștii de prevenire în colaborare cu partenerii și reprezentanții Liceului Teoretic ”Mihail Sadoveanu” din Borca, județul Neamț ( profesori diriginți, profesor – consilier educativ, psiholog școlar) au derulat o activitate în rândul unui număr de 100 elevi din clasele a-X-a-XII-a , intitulată simbolic ”6 PAŞI PENTRU A NU DEVENI O VICTIMĂ A TRAFICULUI DE PERSOANE”, în cadrul căreia au fost prezentate studii de caz și mărturii ale victimelor în scopul de a trage un semnal de alarmă asupra factorilor de risc întâlniți în mediul rural și consecințele victimizării tinerilor în astfel de situații. De asemenea, au fost dezbătute și aspecte ce țin de siguranța în mediul online precum și principiile educaţionale şi psihologice pentru a preveni sau interveni în astfel de situații.
În rândul elevilor din clasele terminale, polițiștii au prezentat și oferta educațională a școlilor M.A.I., promovarea profesiei de polițist, inițiativă ce se înscrie în cadrul Campaniei naționale, “Şi TU poți deveni POLIȚIST!”

În intervalul orar 10.00-13.00 poliţiştii de proximitate de la nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, precum şi poliţiştii care activează în mediul rural au fi prezenţi în unităţile şcolare de pe raza de competenţă unde au desfășurat activități de informare pentru prevenirea dispariţiilor de minori de la domiciliu, siguranţa pe internet, prevenirea pornografiei infantile și prevenirea traficului de persoane.
Polițiștii criminaliști din cadrul Poliției municipiului Roman au făcut un tur al unităților de învățământ din mediul rural, de pe raza de competență, fiind prezenți în rândul a sute de copii care au urmărit cu sufletul la gură demonstrațiile și exercițiile specifice pentru care a fost dresat câinele de serviciu din rasa ciobănesc german, ”Max”.
De asemenea, cei mici au putut observa îndeaproape trusa criminalistică cu dotarea corespunzătoare, au participat la un exercițiu ce a presupus amprentarea lor care a stârnit și mai mult curiozitatea, adresând multiple întrebări specialiștilor atât despre meseria de polițist în general, dar mai ales despre specificul muncii de polițist criminalist. Elevii prezenți au răsplătit efortul depus de ”MAX” cu râsete, aplauze și chicoteli.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate