Lecția zilei: Voluntarii nu sunt serviciu de curățenie! Nu uitați de unde ați plecat, iar dacă dăruiți ceva, nu umiliți!

0

Voluntariatul este una dintre cele mai nobile acțiuni pe care le poate face un om în decursul vieții sale. Organizațiile non-profit se confruntă de cele mai multe ori cu un deficit de personal, iar voluntarii își folosesc tot timpul lor liber pentru a se implica, neremunerați, în folosul altor persoane sau al societății.

Voluntarii nu așteaptă nicio compensație materială în schimbul activității lor. Le este de ajuns mulțumirea sufletească a faptului că au putut sprijini pe cineva la nevoie. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie umiliți, înjosiți, iar activitatea ONG-urilor să fie confundată cu un serviciu de salubritate unde fiecare poate trimite gunoaiele din casă cu titlu de „donație”.

Meseria de gunoier este extrem de necesară societății și e la fel de nobilă și respectabilă ca orice altă meserie, însă e bine să nu confundăm lucrurile. Ce merge la gunoi, merge la gunoi, ce merge la nevoiași trebuie să poată fi folosit, să fie curat și oferit din inimă. Apropo de asta, nici la gunoieri nu se gândește nimeni… de multe ori în jurul tomberoanelor se aruncă sacii în silă, desfăcuți, iar mizeria ajung să o strângă tot niște oameni care au și ei o viață, o familie, și dreptul la demnitate.

Fiecare dintre noi avem lucruri de care ne putem lipsi, însă este bine de știut faptul că dacă dorim să dăruim din bunurile care ne prisosesc ar trebui să ne gândim și la nevoiașii care le vor primi. Sunt și ei oameni, chiar dacă au avut neșansa unei vieți scufundate în sărăcie și lipsuri. Au dreptul la demnitate, la fel cum au și voluntarii care își folosesc timpul și resursele limitate pentru a veni în ajutorul altor persoane.

Pentru eficiență, bunurile care sunt oferite ca donații nu trebuie să fie gunoaie. Iar dacă doriți să dăruiți, nu vă uitați de sus la cei care doresc să ajute mai departe. Mai bine nu mai oferiți nimic și învățați ce înseamnă empatia.

Lecția zilei de astăzi vine de la voluntarii Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț care sunt deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul primit de la oamenii de bună credință și plini de lumină în suflet. Din păcate, există și cazuri care oferă experiențe dure voluntarilor, iar mâhnirea lor poate fi citită mai jos. Cine are de înțeles înțelege.

Mesajul nu e pentru toți cei de bună credință care dăruiesc, ci pentru cei care cred că gunoiul din casă și din inimă poate fi tratat ca donație și faptă bună. Priviți în sufletul dumneavoastră și când mai doriți să donați niște lucruri, gândiți-vă cum v-ați simți dacă cineva vi le-ar aduce dumneavoastră într-o situație limită… gunoaie cu titlu de donație…

Voluntar = Activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății, fără a urmări un câștig material.

Cu asta aleg să încep aceasta postare…

Când ești voluntar, îți dăruiești din timpul tău, nu ești cronometrat că ai întârziat la „apuntament”.

Fac aceasta postare pentru domnul care a dorit să scape de toată „roba” (haine, lucruri sau orice altceva care nu îi mai folosea) fără măcar să depună un minim efort… crezând că noi suntem serviciul de curățenie….

Așadar, omul cu „machina nouă” de Italia (că nu voia să și-o murdărească ducând haine cu ea) sună să merg să ridic niște haine ca și donație… Bun… Rămâne pe sâmbătă, între 9:30 și 10, zic eu. Vine ziua de sâmbătă, mă pornesc la drum, sun și zice că nu suntem serioși, că el nu poate căra haine și să i le cobor eu de la etajul 2 că el e cu „machina” la spălătorie…

Oare când vrei să donezi ceva o faci ca să scapi de anumite lucruri și să găsești proști să îți ia „roba” că, de, timpul lui e „prețios și limitat”?

Măi, dragă domnule, să știi că noi, voluntarii, nu suntem la ordinul cuiva, ci facem totul cu drag și dăruire pentru cei aflați la necaz…

Nu am nimic cu cei ce locuiesc în străinătate, dar nu uitați că noi avem același sânge, de român, și nu aș vrea să cred că străinătatea v-a făcut inumani și insensibili, ci doar că a fost o stare de moment…

PS: sper din suflet să vedeți postarea și să încercați să vă schimbați aerele când veniți în țară la voi. Adică să nu uitați de unde ați plecat.

Semnat: o voluntară din România.

este mărturia unei voluntare a Asociației Născută Înger din Piatra-Neamț, Ana Maria

Carmen Suciu, coordonatoarea Asociației, a transmis, la rândul său, un mesaj:

„Domnule „apuntament” sau cum sunteți, domnule româno-italian, vă  mulțumim pentru intenția de a ne da gunoaiele dumneavoastră, dar noi nu suntem Salubritas. Noi suntem niște voluntari, care din timpul nostru liber ne răpim să facem și noi ceva, să ajutăm societatea aceasta, bătrânii, oamenii care sunt în nevoi. Nu să le călcăm demnitatea în picioare cum dorești dumneata și cum ne-ai călcat dumneata demnitatea în picioare!

Ana nu locuiește în Piatra-Neamț. Vine de la câțiva kilometri de Piatra-Neamț ca să facă voluntariat, să meargă din ușă în ușă să colecteze hainele pe care mulți dintre dumneavoastră nu vreți să le aduceți la sediu sau la punctul de colectare pe care îl avem. Venim să le luăm, de multe ori hainele sunt deplorabile. Încă o dată vă reamintim că nu suntem Salubritas!”

Orice ajutor, orice donație sunt binevenite, însă pentru a fi cu adevărat de folos este bine să dăruim lucruri care pot fi refolosite, chiar dacă sunt „la mâna a doua”. Nu cere nimeni lucruri noi și scumpe, ci lucruri care pot fi utile altor persoane aflate în dificultate. Și respect.

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pe Carmen Suciu la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook aici.

Pentru donații:

  • RON: RO58BTRLRONCRT0345309301
  • EUR: RO08BTRLEURCRT0345309301
  • Beneficiar: Asociația Născută Înger Piatra Neamț
  • CUI 36063530
  • Codul SWIFT/BIC: BTRLRO22

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate