Lebedele din Piatra Neamt, mai mult atractie culinara decat turistica

2

Lebedele din Piatra Neamt au devenit o atractie turistica de cativa ani, deoarece raul Bistrita a devenit loc de iernat pentru aceste extraordinare pasari de apa. Am sesizat si noi acest fenomen si mai ales faptul ca lebedele au parasit zona unde stateau de obicei, si anume coada lacului de acumulare Batca Doamnei, si au venit pe Bistrita in zona podului de la Caprioara, unde trecatorii le arunca mancare. In general, lebedele pe timpul iernii au obiceiul de a migra din nord spre zone cu o clima mai calda si unde sa gaseasca hrana. Lebedele sunt ocrotite prin lege, iar cei care practica braconajul sunt aspru pedepsiti daca profita de acest fenoment al migrarii lebedelor pentru a le vana.

Pe lacul Pangarati braconierii au inceput sa dea iama in grupul de lebede inca din luna noiembrie a anului tecut. Unii localnici sustin ca pasarile au intrat in meniul unora si numarul acestora se micsoreaza. Braconierii au pus ochii pe aceste pasari blande care nu se sperie de oameni, caci ele s-au obisnuit cu trecatorii care le arunca mancare.

Pe lacurile Batca Doamnei, Vaduri si Pangarati, devenite cartiere de iernat pentru pasarile de apa, au fost observate 5.700 de exemplare din 27 de specii de pasari. Dintre aceste peste 500 de lebede de vara si iarna. Păsările se opresc aici in timpul migraţiei lor din Nordul Europei spre Sud, spre Delta Dunării şi bălţile Prutului.

Important de retinut pentru cei care au lebede in meniul zilei este faptul ca braconajul si mai ales la animale protejate de lege, se pedepseste cu inchisoare de pana la 7 ani.

Politia Locala primeste frecvent sesizari de la pietreni ca exista rau-voitori care in mod sistematic prind aceste lebede pentru a le manca. Desi exista patrule care supravegheaza zonele in care se afla aceste pasari protejate de lege, martorii spun ca numarul lebedelor a scazut considerabil de la inceputul iernii si ca se aud sunete suspecte pe Bistrita in timpul noptii, semn ca cineva le-ar vana.

Emilian Zaharia

2 Comentarii
  1. taranu spune

    Sa le dea Dumnezeu diaria de care au avut parte tovarasii mei,care au mancat o supa facuta din carnea unei gaste salbatice.Anul 1992,Germania,trei baieti cu super diarie si o singura buda.Nici nu mai puteau sa stea in pozitia shezut,din cauza usturimi la popou.Carnea era tare si mirosea a mal (mlashtina)asa ca au facut o supa,si supa s-au cacat doua zile.Pe autobanda opream la fiecare 20 kilometri sa dea cu ingrasamant pe camp.

  2. gyovy spune

    Astea-s alea din Austria.S-au indragostit de inaripatii nostri din speranata si de pe muncii asa ca au venit dupa ei.Din aproape in aproape,in cativa anisori,uite ca au ajuns la cateva sute de metri de satra de pe muncii.Dragele de ele!Cum se mai lipesc speciile de inaripate intre ele!Si cu asa un contrast! Ei de fapt nu le mananca.Vor doar sa faca dragoste cu dragutele astea albe care au calatorit atat sa ajunga acolo unde prima lor dragoste salasluieste.La inceput,intr-adevar,le mancau.Dar tot avand contact vizual cu ochii galesi a acestor necuvantatoare(lebedele) s-a infiripat o relatie de genul victima calau.Adica sindromul Stockholm.Inseamna ca au si tiganii inima.Nu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate