Lansări de carte în fapt de seară, la Târgul de Carte Libris

1

Ieri seară, 18 septembrie, la Târgul de carte Libris, a fost rândul editurii TipoMoldova din Iaşi să-şi prezinte ultimele noutăţi editoriale.
Aurel Ştefănachi, directorul editurii Tipo Moldova, a fost amfitrionul evenimentului în care au fost prezentate 3 cărți extrem de interesante. Despre aceste volume putem spune că se adresează în mod special celor care sunt pasionați de literatura și limba română, dar și de diferitele aspecte stilistice pe care le implică aceastea.

Primul volum se numeşte „Personajul sadovenian – tipologie şi evoluţie stilistică” şi este semnat de Constantin Cristian Bleotu.
Constantin Cristian Bleotu este născut la 3 iunie 1964 în Drăgăşani. Urmează cursurile Liceului Militar Tudor Vladimirescu, din Craiova, şi pe cele ale Şcolii Militare de Radiolocaţie, din Braşov. Ofiţer activ (1985 –1987, Reşiţa). Părăseşte în anul 1987, prin demisie, cariera armelor pentru a-şi împlini vocaţia umanistă. Devine un an mai târziu student al Universităţii Bucureşti (Facultatea de Filologie, secţia Română –Franceză) şi e licenţiat al acesteia în 1993. Tot atunci obţine prin concurs postul de profesor la Liceul Energetic din Bucureşti, unde predă limba şi literatura română până în 2000. Obţine titlul de Doctor în Filologie în anul 2006. Din 1998 începe colaborarea la Radio România Cultural, în colectivul căruia intră prin concurs doi ani mai târziu. Ca jurnalist cultural realizează emisiuni precum: Tentaţii culturale, Clubul de jurnalism cultural, Polemica-arena ideilor, Radio-grafii literare, Revista literară radio, Reviste şi cenacluri literare.Este colaborator permanent al revistei Vox libri, în paginile căreia semnează rubrica Dialogul ideilor. Volumul Personajul sadovenian –tipologie şi evoluţie stilistică reprezintă debutul său editorial.

Iată ce menționa, eseistul şi criticul Vasile Spiridon, în prefaţa cărţii. „ În întreprinderea dificilă, de anduranţă, pe care ne-o propune, autorul studiului Personajul sadovenian – tipologie şi evoluţie stilistică, se acomodează cu uşurinţă vastelor teritorii ale geografiei literare sadoveniene, atmosferei textelor studiate şi descifrează din interior caracteristicile personajelor, netrăgând aprioric nicio graniţă între aspecte ţinând de cronologie, de tipologie şi de evoluţie stilistică. Constantin Cristian Bleotu face dovada clarităţii şi maturităţii sale critice în mânuirea metodologiei alese pentru a cartografia minuţios, exact umanitatea ce se mişcă în vasta arhitectură a operei lui Mihail Sadoveanu”.

Cel de-al doilea volum, „Scrierea istoriei în limba română: A.D. Xenopol Elemente de limbă, stil şi discurs” aparţine scriitorului Neculai Muscalu. Cartea prezentată la Târgul de Carte reprezintă și teza de doctorat pe care filologul Neculai Muscalu a sustinut-o în 2013, în cadrul facultății „Alexandru Ioan Cuza din Iași”.
Neculai Muscalu (născut la Piatra-Neamţ) este doctor în filologie (magna cum laude) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, activând ca profesor de limbă şi literatură română la Şcoala Gimnazială Borleşti, judeţul Neamţ; licenţiat în istorie (la Universitatea din Bucureşti) şi în litere (la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca). A publicat preponderent studii şi articole referitoare la aspectele stilistice şi lingvistice din scrierile istorice ale lui A. D. Xenopol; consemnăm selectiv: Preocupările lui A. D. Xenopol cu privire la limba română ca limbă istorică(2013); Efectele seriilor politice şi culturale asupra dezvoltării limbii române literare în concepţia lui A. D. Xenopol(2012); A.D. Xenopol între metafora revelatorie şi metafora plasticizantă(2012); A.D. Xenopol despre cum trebuie scrisă istoria (o perspectivă stilistică)(2012) şi altele. A participat la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Dintre domeniile sale de interes, pot fi menţionate: istoria, lingvistica, stilistica literară şi stilistică funcţională.

Ultimul volum lansat de editura Tipo Moldova este „Calendarul scriitorilor români”, I – III, ediţia definitivă de autorul Ioan Lazu.
Ion Lazu s-a născut în data de  6 ianuarie 1940, comuna Ciubârciu, judeţul Tighina și  este un prozator, poet şi eseist român.
Părinţii: Grigore şi Vera (născută Ciobanu), proprietari agricoli, mici negustori. Pe linia mamei, se înrudeşte cu Ştefan Ciobanu, profesor de Istoria literaturii române vechi, director al Liceului real Al. Russo din Chişinău, unul dintre artizanii Unirii din 1918, ulterior Ministrul Culturii şi Cultelor. În martie 1944 familia scriitorului s-a refugiat din faţa frontului, stabilindu-se în comuna Cireaşov, jud. Olt. Şcoala primară în satul de adopţiune, clasele secundare la Şcoala Ionaşcu din Slatina. Liceul Radu Greceanu din acelaşi oraş, promoţia 1956. În acelaşi an devine student la Facultatea de Geologie-geografie a Universităţii Bucureşti, pe care o absolvă în 1961, când devine geolog-prospector la o întreprindere de profil din capitală, de unde va ieşi la pensie în 1999, după 38 de ani de activitate neîntreruptă, practic în toate regiunile ţării. Nu a fost membru de partid şi nu a avut funcţii administrative. Din 1996 până în 2005, redactor şef la Ed. Vinea.
Ion Lazu a debutat cu poezii în revista Ateneu în decembrie 1964 și a continuat să publice sporadic versuri și proze scurte. Nu a publicat niciodată articole în presa comunistă. Ion Lazu a publicat în presa literară a ultimelor două decenii: cronici, interviuri, eseuri, evocări (Mircea Ciobanu, D. Alexandru, Cezar Baltag, G. Țărnea, Gabriela Negreanu, Dragoș Vrânceanu, Cornel Regman, Constanța Buzea etc), pagini de memorialistică. În ultimii 2-3 ani, pe blogul său a postat la rubrica „Scriitorul zilei” un număr de cca 500 prezentări ale marilor scriitori români, publicând apoi Calendarul scriitorilor români, vol.I,II, și III, la editura. TipoMoldova.
Toate acestea au constituit pentru ultimii ani o muncă foarte incitantă şi cu reale câştiguri pentru mine în ceea ce priveşte cunoașterea cât de cât a scriitorul român, clasic ori contemporan. Rog a se avea în vedere că vin dintr-o profesiune care m-a ţinut departe de cursurile filologice, de studiile de istorie şi critică literară. Surprizele s-au ţinut lanţ, menţinându-mi vie atenţia, interesul. Alegând să scriu zilnic despre un autor român, m-am orientat după Calendarul din România literară al criticului Nicolae Oprea; ce-i drept, nu e chiar simplu şi lipsit de riscuri să alegi unul dintre cele 5-10 nume dintr-o zi, musai să dai de-oparte nume importante; o faci, în speranţa că nu-l vei scăpa din vedere la cealaltă dată calendaristică: de naştere, de deces… Este de înţeles că majoritatea numelor se referă la autori care deja sau de multă vreme nu se mai află printre noi. Căci nu i-am dat de-oparte pe cronicari, pe un Cantemir, un Ivireanu, Bărnuţiu, Ilarian, Bariț, Bolintineanu, Odobescu, Duiliu Zamfirescu, sub niciun motiv. Totuşi, în destule cazuri am ales nume de scriitori din stricta contemporaneitate: Nora Iuga, Lucian Vasiliu, Aura Christi, Ileana Mălăncioiu, Romulus Rusan, Bujor Nedelcovici, Ana Blandiana, Daniel Corbu, George Bălăiţă, Liviu Antonesei, Vasile Vlad, Petru Ursache, Gelu Ionescu, Ştefan Agopian, Nicolae Ţone, Dinu Flămând, Dorin Tudoran, Angela Marinescu, Nicolae Dabija, Micaela Ghiţescu, Aurel Sasu, Ion Simuţ, Mihai Gălăţanu, Gh. Schwartz, Marian Popa, Maria Urbanovici, D.M. Ion, Al. Miran, Paul Goma, Livius Ciocârlie, Cornel Moraru, Ion Brad, Ovidiu Genaru, Ion Cocora, Anghel Dumbrăveanu, Eugen Negrici, Vasile Baghiu, Radu Voinescu, Gh. Glodeanu, Magda Ursache – şi înşiruirea ar putea continua… Indiferent că-mi sunt prieteni sau necunoscuţi -, din Bucureşti, din Timişoara sau din… toată ţara, – din Basarabia, din diaspora…din trupele de asalt milenarist, din grupări fratricide.., declara scriitorul Ioan Lazu despre munca depusă la scrierea celor 3 volume.

Tărgul de Carte Libris se va încheia duminică, 20 septembrie, cu recitalul de muzică populară susţinut de soliştii Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

GEDC2675

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. vasi spune

    Muscalu este cel de la ruseni cu 30 de facultati? Mai ieri era maistru si acum e dotor in filologie? Oare nimeni nu se sesizeaza . Cad a avut timp acezt doctor.sa termine studii cat varsta lui. Probabil e unicat in tara la numerul de studi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate