Lansare istorică NASA și SpaceX – a doua încercare. Doi astronauți pregătiți să plece în spațiu

0

În această seară are loc o pregătirea pentru o lansare istorică în spațiu. NASA și SpaceX trimit astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley pe Stația Spațială Internațională. Durata zborului până la stație este estimată a fi 19 ore. Ultima plecare de pe spațiul terestru al SUA a astronauților a avut loc în urmă cu aproximativ 10 ani. În 2011, ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu. Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni va fi un pas important pe drumul spre independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională.

Prima tentativă de lansare din 27 mai a fost amânată din cauza vremii.

Misiunea este denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională.

Lansarea de astăzi a fost programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora României), însă nici de această dată vremea nu pare să țină partea misiunii. Poate va fi totuși o zi cu noroc. O decizie finală va fi luată cu o oră înainte de ora programată pentru lansare.

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici astăzi, misiunea se reprogramează pentru mâine, dumică (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora României).

Demo-2 este ultimul test major pentru compania lui Elon Musk, SpaceX pentru a obține certificarea NASA în vederea trimiterii oamenilor în spațiu. Potrivit companiei SpaceX, sistemul este unul dintre cele mai sigure și avansate de pe planetă, fiind un moment istoric cheie pentru viitorul SUA în ceea ce privește explorarea spațiului de către om: misiuni pe Lună, Marte etc.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar poate transporta până la 7 astronauţi. Atât capsula, cât și racheta sunt reutilizabile, costurile fiind reduse semnificativ.

Este de precizat faptul că lansarea Demo-2 are caracter demonstrativ.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate