Lansare de carte: „Regatul Natal – Calu Iapa. Reamintiri 2“ de Traian Socea, la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Regatul Natal – Calu Iapa. Reamintiri 2“ de Traian Socea, joi, 12 mai, de la ora 17:00, în Sala Cupola.

Apărut recent la Editura Sensul, „Regatul Natal – Calu Iapa. Reamintiri 2“, volumul  continuă lucrarea de debut editorial, din 2019, „Incursiuni prin Regatul Natal – Calu Iapa. Rememorări 1“. Ilustrația copertei aparține, și de data aceasta, Alexandrei Oancea.

„…Laolaltă, stuchindu-și invectivele împotriva omului sănătos, fără compasiune pentru betegii cronici, cărora li se închiseseră ușile vindecării și cărora, deja, li se deschiseseră gurile sacilor de plastic. Ăști stipendiați clămpănitori au crucificat nu numai oameni sărmani, ci, mai ales, speranța.

Nu mă bănuiți că mi-am irosit energia expediindu-i «în mă-sa!», așa precum obișnuiește înțeleptul Nicolas Coifan ori de câte ori nesimțirea îi asasinează bunăstarea. Vă mărturisesc, însă, că mi-am respectat imunitatea pe care mi-a dăruit-o mama, refugiindu-mă, iarăși, bunii mei cititori, în neasemuita mea copilărie.

Jur că și domniile voastre mi-ați fost alături. Jur că urmașilor mei și alor voștri le închin volumul de față. Pentru NEUITARE, desigur!“, precizează autorul pe aripioara copertei I.

Amfitrionul întâlnirii va fi prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Traian Socea a obținut licența Facultății de Ziaristică București, în 1984, și a profesat în presa locală – avansând până la funcția de redactor-șef și, respectiv, director al unor publicații și televiziuni – dar și în presa centrală. Fondator al Revistei „Calu Iapa“, îi susține actualitatea în mediul on-line din cartierul general, pe care și l-a stabilit în comuna natală, Piatra Șoimului, fostă Calu Iapa.

Referințe

„…Sunt mulțumită că i-am ascultat sfatul unui alt coleg ziarist și membru în colegiul de redacție al revistei pe care o păstoresc, Radu Vida, să citesc și, dacă vor întruni standardele mele (cam înalte, zice lumea), să le tipăresc. Au întrunit nu doar cerințele mele pentru a apărea într-o revistă cu circulație internațională, dar mi-au încântat sufletul. Bucuria a fost apoi și mai mare, când am găsit în cutia poștală reală, de data asta, volumul «Incursiuni prin Regatul Natal – Calu Iapa, rememorări 1» în carne și oase, căruia i-am făcut deîndată o scurtă prezentare în cadrul uneia dintre întâlnirile noastre Zoom-iste, cenaclul ce poartă același nume: «Destine literare».“ Dana Opriță, redactor-șef revista „Destine Literare“, New York, USA.

„…Autorul are un mod propriu de spunere a faptelor, de frazare, cu autenticitatea unui timp trăit, în stilul de memorialistică picantă, cu breșe literare, dense în afectivitate, din datoria și nevoia de recuperare a unui timp subiectiv, deopotrivă mostră de document istoric, folcloric, etnografic, și social… Evită programat tonul grav, melancolic, nostalgic ori vindicativ, revoltat, cu programate întorsături de condei glumețe, rostire șucară, umoristică, în limbaj oral, popular, pentru că are avantajul de a fi rămas în regatul natal…“ Maria Nițu, Meridian Literar, Timișoara.

 „…Poate cele mai tari puncte ale narațiunilor – povestite într-un dulși grai moldovinesc – le putem savura în multele momente ale descrierilor de spațialitate și temporalitate. Nu pentru că aceste două aspecte ale existenței personajelor ar cocheta cu conceptele lui Hasserl sau Bergson, ci pentru că, realmente, timpul, ca durată pură și spațiul, ca element de conștiință, comprimă esențele cele mai tari ale superlativelor…“ Radu Vida, revista „Agora Literară“, Cluj-Napoca.  „…Pe un ton cald, prietenos, scriitorul se adresează cititorului firesc, simplu, într-un limbaj autentic, moldovenesc, pigmentat din când în când cu glume, cu povești hazoase… Evocarea unor aspecte din viața lui Traian Socea, reale sau imaginare, are sens, pentru că ea rezumă destinul unei generații și se suprapune peste destinul unei țări, destin dramatic, din care am ieșit acum treizeci și de ani, dar care mai are de vindecat niște răni.“ Ion Haineș, revista Noul literator, Craiova.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate