Lămuriri la articolul legat de caracterul public al Facebook

9

Ziarpiatraneamt.ro a documentat temeinic subiectul caracterului ”public” al internetului și pentru noi situația e clară de foarte mult timp. În cercetarea noastră am consultat pe lângă webmasteri, avocați, judecători, doctori în drept și instituțiile statului abilitate cum ar fi Ministerul Tehnologiilor Informaţionale și Comunicațiilor, Ministerul Justiției, etc .
Concluzia noastră este că nici un loc real sau virtual unde intrarea se face pe baza unei legitimații, cod de acces, card, parolă sau alte elemente ce restrâng caracterul de liber acces… nu e public. Dacă ar fi destinat publicului, atunci nu aș mai avea nevoie de parolă ca sa întru. Nu e logic ? Mai mult de atât legile românești care definesc caracterul public se referă strict la perimetre care există fizic, mediul virtual nefiind reglementat.
Dar mult mai util este să vă oferim un răspuns foarte clar și fără nicio interpretare din partea Ministerului Justiției din România pe care l-am primit la data de 18 martie 2014 când documentam tema caracterului public a internetului. Citiți și judecați singuri ce înseamnă ”public” din punct de vedere al legii:
„ART. 176 Public
Prin termenul public se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice sau alte persoane juridice care administrează sau exploatează bunurile proprietate publică.
ART. 184 Faptă săvârşită în public
Fapta se consideră săvârşită în public atunci când a fost comisă:
a) într-un loc care prin natura sau destinaţia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană;
b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de faţă două sau mai multe persoane;
c) într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenţia ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane;
d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepţia reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relaţiilor dintre persoanele participante.”

mj

9 Comentarii
 1. Cristina spune

  Da. Tocmai. Vz art 184 (c) si verifica acele conditii.

 2. radu spune

  la cat am injurat eu politicienii pe facebook pana acum, trebuia sa fiu mai anchetat decat Al Capone… spatiul e public daca postezi cu setarea „public”, daca postez doar catre „friends” iar aia la randul lor folosesc parola pentru a intra pe FB, e treaba lor. e treaba lor si daca fac „share” la postarea mea privata (catre friends) , iar el a facut share in public. e ca si cum ti-as da 1 gram de iarba sa fumezi tu acasa singur, si tu te duci cu taraba si o vinzi la strada. eu cred ca treaba asta se refera mai mult la persoanele publice, vedete, etc si pune accentul mai mult pe rasism si drepturile omului, cum ar fi sa dea ponta in judecata 150 de mii de oameni care l-au injurat pe facebook la alegeri ?

 3. JANUS spune

  DOMNU, CARE ESTI MARE JURNALIST SI JURIST SI ATOATE PRICEPUT, IATI PASTILA SA PRICEPI CUM E CU ACCESIBILITATEA IN ȘPATIUL PUBLIC. POATE FI TOTALA SAU LIMITATA DAR SPATIUL TOT PUBLIC SE CHEAMA. PE INTELESUL LUI MNEATALE – IN PARLAMENT SE INTRA CU CARTELA DAR E TOT SPATIU PUBLIC. LA GRADINA ZOOLOGICA TREBE BELET DAR E PUBLIC SPATIUL. PE STADIONUL LU BARCA E CU ABONAMENT CARD DAR E SPATIU PUBLIC. DUTE SI TE CAUTA BAIETE CA FURI CURENT.

  ADMIM: Intrarea cu bilet sau taxă e una cea cu legitimație sau parolă e altă mâncare de pește …

 4. Marius marcu spune

  Viata privata nu ar trebui expusa pe Facebook,internet etc.Dar fiecare face cum vrea si sent expune cat vrea.Si bineintele s e responsabil…

 5. Cetateanu' spune

  Tovarăşu Robert, dacă aveţi nelămuriri privind

  a) într-un loc care prin natura sau destinaţia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană;

  te rog să apelezi cu încredere la grupa pregătitoare, sigur vei beneficia de un spor substanţial de cunoaştere, şi, nu în ultimul rând, de o minimă educaţie! Murdăria face bine numai în reclame!

 6. GIGEL spune

  Buna ziua (din nou!), Constat (nu prima oara) ca cenzurati comentariile care nu va convin, si nu ma refer la cele triviale. Ca sa fac o paralela cu expresia dvs „justitia independenta din Romania”, va voi trata cu apelativul: „presa libera din Romania”. O zi frumoasa!

  ADMIN: Am verificat și nu sunt comentarii cenzurate de pe IPul dvs.

 7. mircea spune

  cam nasol articolul ala de lege…dar sa revenim: pot sa te injur aici sau ne vedem pe feisbuc?? 🙂 🙂

 8. gigel spune

  Buna ziua, As dori sa va fac o sugestie: sa reluati discutiile cu webmasteri, avocati, judecatori si doctori in drept dupa publicarea motivarii deciziei ICCJ. Atunci discutiile in drept vor fi, cred, mai pline de substanta. Va multumesc.

 9. Carcotasul Sef spune

  Draga domnule blogger care te autodeclari informat, daca te plangi ca ai nevoie de parola ca sa accesezi facebook, fa urmatorul experiment, asa de dragul de a informa cititorii in mod corect.

  Deschide pagina de facebook, iesi din cont (logout), apoi intra pe linkul asta: https://www.facebook.com/ziarpiatraneamt, fara sa fii logat in vreun cont de facebook. Apoi zi-ne si noua cat de privat este continutul acelei pagini. Mai mult decat atat, continutul postat pe facebook poate fi gasit chiar si pe google. Daca nu te descurci intreaba-ma, iti explic si asta.

  Frumoasa dezinformare publica din partea „celui mai” „ziar” local din Piatra-Neamt, unde chiar „redactorul”-sef se declara cunoscator avizat si experimentat in ceea ce priveste internetul si alte de astea cu butoane si beculete.

  Cat despre faptul ca facebook nu este din Romania. Facebook raspunde OFICIAL la somatiile din partea autoritatilor romane, punand la dispozitie toate datele necesare despre un anumit utilizator sau pagina. Indiferent de locul unde este gazduit siteul, fapta (calomnia in cazul de fata) s-a produs de catre un cetatean roman, pe teritoriul Romaniei. Nu cred ca s-a dus acel nene in datacenter (asta stii ce inseamna?) la facebook ca sa posteze ce a postat.

  Pe viitor, poate te informezi si tu mai bine inainte sa faci niste afirmatii… in spatiu public 🙂

  ADMIN: Ia scrie tu ceva pe facebook fara user și parolă să ne arați la toți cum folosești ca persoană normală această rețea de socializare :). Dar nu ăsta e subiectul… tu știi ca ești doar setat să ma contrazici …de fapt știm amândoi acest aspect dar nu ințeleg de ce nu spui nimic când ma vezi intr-un mediu real ca aici ascuns după o tastatură ești foarte pus pe dezbateri 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate