La Spitalul Județean Neamț lipsește ceva …

18

În cursul zilei de vineri, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Neamț zeci de oameni așteptau să fie băgați în seamă de cineva. Medicul de gardă, o stimată doamnă doctor Olaru… care, după cum spuneau pacienții ce stateau la coadă se pare că și-a greșit vocația..

Zeci de oameni pe holuri, zeci în sala de așteptare și alte câteva zeci în camera de triaj a UPU… printre aceștia și doamna Costan Olga, care a ajuns cu mama sa în jurul orei 11 la Unitatea de Primiri Urgențe, și a așteptat… a așteptat… și a tot așteptat… La un moment dat, după aproximativ 3 ore de așteptare, doamna Costan Olga a îndrăznit să intre să verifice starea mamei sale care nu mai ieșea din camera de consultații a UPU… când constată cu stupoare faptul că, deși doamna doctor Olaru îi spusese la un moment dat că mama sa, Costan Maria, ar beneficia de îngrijirile necesare și de perfuzii, aceasta nu primese nici un fel de îngrijire medicală și stătea întinsă pe același pat, în același loc în care o lăsase cu câteva ore în urmă… fără a fi luată în seamă de nimeni…

Și ca să vedeți până unde poate duce lipsa de omenie a unor cadre medicale în mâna cărora suntem nevoiți de multe ori să ne încredințăm viața noastră sau a celor dragi nouă, după ore de așteptare, doamna Costan Maria i-a cerut fiicei sale (nu putem decât presupune că asistentele și cadrele medicale din jurul ei au fost prea ocupate până atunci pentru a asculta cerințele unei femei bătrâne)… o păturică să se învelescă, fiindcă o luase frigul și… un pahar cu apă! Cum poți ține un bătrân, bolnav, care ar trebui să beneficieze pe lângă îngrijirile medicale (inexistente!) și de un minim dram de respect, măcar pentru vârsta pe care o are, dacă nu pentru faptul că e om… fără să îi oferi un pahar cu apă??? Și, spre uimirea noastră… cazul acestei bătrâne nu a fost nicidecum unul singular… și ceilalți pacienți din jurul doamnei Costan au întins mâinile, însetați, după o gură de apă din sticluța femeii…

După o asemenea scenă, ce ar mai fi spus legat de serviciile medicale de care cu toții, mai devreme sau mai târziu, ne vom „bucura”? Eu, personal, am rămas fără cuvinte… Deși încerc din răsputeri să înțeleg faptul că, după spusele domnului director Lazăr, nu există destul personal (capabil, aș completa eu…), că nu există destule resurse și că medicii de gardă sunt suprasolicitați și prost plătiți, involuntar, ajung să mă întreb: Care este vina noastră? De ce încă plătim niște sume uriașe pentru niște servicii care permanent lasă de dorit?? Și… unde este omenia și minimul de respect pe care ar trebui să îl primim atât noi cât și bătrânii noștri, în spitalele noastre?

Menționăm faptul că aceeași stimată doamnă doctor Olaru a ignorat complet și prezența noastră, nu doar a pacienților de ordinul zecilor aflați în sala de așteptare sau pe holul de la intrare, pe motiv că ar fi foarte ocupată… Sau cel puțin acesta a fost mesajul transmis de una din multele asistente care „mișunau ca furnicuțele” sub efectul camerelor de luat vederi… Oare… să fi fost ele la fel de „hărnicuțe” și înaintea apariției echipei noastre?


Am fost acuzați de de mai multe ori de subiectivism in ceea ce privește spitalul din Piatra Neamț așa că haideți să reanalizăm la rece starea de fapt și să luam de bun tot ce ne spune conducerea unității sanitare  :
1. Nu este destul personal medical. Ok. Deși nu e din vina noastră, ne consolăm cu gândul și așteptăm.
2. Nu este aparatură și medicamentație de ultimă generație. Ok. Deși noi dăm bani toată viața la sanatate, cum am stat atâția ani in aceste condiții ne consolăm și cu ideea asta.
3. Deși asta nu poate fi o scuză, personalul medical este foarte solicitat și din acest motiv se comportă ”nediplomatic” cu pacienții. Ok sunt nervoși că au multe pe cap. Suportăm și asta.
Deci acceptăm că este o problemă de sistem pe care nu o poate rezolva conducerea spitalului. Dar dacă conducerea spitalului știe că la urgențe oamenii așteapă chiar și căte 8 ore oare ce scuze am putea gasi pentru faptul că pentru acest timp de așteptare unitatea medicală nu oferă bolnavilor macar condiții in care să stea la coadă ?
– Niște banchete comode unde să poată sta un bolnav cateva ore in timp ce așteaptă asistența medicală pentru care a platit o viață.
– Un automat cu apă și cu pahare de unică folosință de unde să poată bea o gură de apă un batrăn bolnav  care stă de multe ore pe un culuar.
– O toaletă care să poată deservi cu tot ce trebuie cateva zeci de persoane aflate in suferință care așteapă asistența medicală alaturi de rude.
– Un televizor, un radio ceva care să mai distragă atenția de la gândurile negre cu care vin sarmanii oameni la urgențe.
– De ce nu? O asistentă sau două de suport care să intrebe o dată la o oră pe fiecare dacă li s-a agravat starea și să le explice oamenilor disperați de ce trebuie să aștepte așa de mult .
Deci cu multă empatie și fară subiectivism, acceptăm umili faptul că serviciile medicale sunt cum sunt și că vina pentru faptul că trebuie să așteptăm ore in șir la urgențe aparține sistemului .
Dar cum putem da vina pe sistem atunci cănd nici macar așteptarea serviciilor medicale nu se desfășoară in condiții decente. Un pahar de apă, o banchetă comodă și un asistent medical care sa-i mai liniștească și să explice bolnavilor de ce trebuie să stea așa de mult, oricăt am vrea noi să empatizăm cu conducerea spitalului nu e o problemă a sistemului și o problemă strict a unității sanitare.
Comportamentul unității medicale și al angajașilor acesteia nu sunt probleme de sistem ci probleme care țin de bun simt și de management.
Dacă e să analizăm și mai la rece situația, vina pentru supraaglumerarea de la UPU aparține in mare parte lipsei de educație medicală la nivelul nemțenilor. Peste 50% din cazurile care merg la UPU sunt cazuri ce ar putea fi rezolvate de medicii de familie sau in ambulatoriu. Din păcate nimeni nu se straduiește să pună umărul la formarea acestei educații medicale care ar putea decongestiona secția de urgențe. Conducerea spitalului este ocupată cu tot felul de planuri care mai de care mai fantasmagorice și mai cu mulți bani și nu ințelegem de ce ? Ar fi atât de simplu ca managementul unității medicale să consțientizeze cauza problemei și să facă un plan de educare prin media … și mai mult de atât nici nu cred că ar trebui să dea bani pentru popularizarea unui asemenea plan deoarece presa locală, în marea ei parte ar accepta să o facă gratuit. Dar ce să faci … mai e nevoie și de cineva care să gândească astfel de lucruri și de un manager care să nu se mai plângă de efect fără să incerce să elimine cauza…

L.A. + I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
18 Comentarii
 1. Chirila Petronela spune

  Dacă tot suntem la plângeri , sa mai adăugăm una sau …cine știe…cu siguranța mai multe . Copilul meu de 15 ani a început sa se simtă rău…a început cu o răceala banala ,,,după care m-a rugat sa o transport la spital ca simțea ceva in neregula la inima si la respirație. Domiciliul fiind in Bicaz , a trebuit sa mergem la primiți urgente acolo…unde ce sa vezi ,,,lumea foarte in regula …analize imediat , monitorizare …etc ( un comportament exemplar) . D-na Dr de la primiri urgente însa neavând medic cardiolog de garda , văzând situația destul de serioasă a solicitat ambulantă pentru transfer la Piatra Neamt . Cred ca niciodată eu si copilul meu nu am fost așa de umilite…rușinos si neomenos ! Cum am spu si la plecarea din UPU Neamt …Rușine sa va fie. Centru UPU era gol …medici,,,asistente ,,,cafea si bârfe. Mi s-a spus ca nu știe ce medici sunt la Bicaz , dar copilul meu nu sre nevoie de consult cardiolog …si dacă ar avea , ar trebui sa fac programare. Doctor Olaru ( oare chiar e medic? m-am întrebat asta in mașina pana la Bicaz) a decis ca pacientul nu are nevoie de consult. O femeie in vârsta , care sincer nu știu ce mai caută încă acolo…multi tineri pe lângă ea,,,dar fără caracter. Intr-un cuvânt copilul meu care se simțea destul de rău … nu a beneficiat nicu măcar de un consult …si nu as vrea sa mai descriu schimbul de replici cu distinsa d-na Olaru(pe care am întrebat-o dacă are copii…)…păcat de noi…păcat de copii noștri.Ar trebui sa înfruntăm situațiile , si sa nu lăsam sa se repete. Am plecat de acolo fără nici o fisa ,,,ca si cum as fi fost o fantoma. Mulțumesc secției de urgente din Bicaz ca au internat copilul peste noapte …rămânând sub observatie,,,Păcat ca exista aceste persoane nepăsătoare , care ar trebui sa fie la pensie , sau sa plimbe nepoții prin parcuri, obosiți deja de o viața stresanta in UPU. Rușine D-na OLARU

 2. elena spune

  Anul trecut, am stat cu mama mea cu accident vascular de la ora 14.00 pana la ora 23.30 pentru a putea fi consultatasi apoi internata. Este o nesimtire fara margini. Este acolo o d-na doctor Dascalu care in loc sa-si faca treaba s-a certat cu noi mai ceva ca la piata. Motivul: am intrebat cate ore trebuie sa mai stam pana Cineva ar fi facut ceva pentru mama. Caci ajunsesem acolo , ca nu aveam ce face acasa. Daca stiam ce sa facem cu o persoana care tocmai avusese un accident vascular cerebral, nu mai deranjam pe stimata d-na doctor Dascalu, care in cele aproape 10 ore de asteptare am urmarit toata activitateadesfasurata , ce se impartea in 60% din timp in camera personalului si nicidecumalaturi de cei suferinzi.Ne pare rau ca nu am filmat aceasta situatie tragica in care noi cei ce platim de zeci de ani si nu beneficiam decat de niste Resturi….Daca aveti dovezi despre aceste persoane care pacat ca au invatat atatia ani, dar doar pentru Teorie, caci Practica ne va omori pe rand, incet si sigur!!

 3. pascaru elena spune

  este un caz fericit de 3 ore eu am stat 9ore ca apoi sami dea drumul acasa pe motiv ca nam nimic si eu aveam temperatura 40 infectie urinara nefrita cu stend JJ in rinichi aceias dr olaru o baba batrana care trebuia pensionata de mult sictirita de prestatia serviciului sanitar dar dornica de bani si atentii,,,,nici nu m-a intrebat cum ma cheama si m-a dat cu cateteru pe mana fara sa=mi dea o pastila cu tensiune 18cu 11 ,ma dat pe strada suparata am mers la conducere in policrinica si a venit o doamna directoare ca in momentu acela dr LAZAR a spus ca nul intereseaza este in concediu cand iam spus patania,a mers cu mine acea zis d-na director si m-a lasat pe hol si a vb cu dr si nici macar o pastila nu am primit desi i sa pus in vedere sa ma vada un cardiolog,dar doctorii ca doctorii sa vezi vocabular si comportament al asistentelor so infirmierelor,,,la UPU doar denumirea de urgente ca mori cu zile,,,,desi nui nimeni stau si se uita una la alta beau cafele si cand a expirat timpul de 3 ore te trimite acasa ca nu esti urgenta,,,eu dupa acel incident a doua zi am fost adusa cu targa de salvare si am stat 9 zile in spital ….e mare bataie de joc sunt o parte din personal foarte sictiriti si gretosi pe meseria lor si locul lor nui acolo…sa salveze vieti pt ca ei ucid ….ti se da pe sectiile spitalului niste formulare sa complectezi felul cum ai fost tratat dar sant sigura ca acele ce scriu adevarul dispar formularele si daca ar fi sa ramana cine sa le citeasca sa le ia in consideratie sa schimbe in bine ceva? ei nu sunt bonlavi….

 4. robocop spune

  D, stagiara astea sunt cuvinte frumoase intr-o mare neagra ! O sa va treaca entuziasmul pe zi ce trece si va veti ralia treptat la comportamentul inuman general al colegelor cu vechime. Toate par frumoase la inceput de cariera .

 5. Izabell Toresen spune

  Sint secretar medical in alta tara. Aici nimeni nu e nevoit sa dea spaga, da astepti citeva saptamini sa intri la doctor dar,la o urgenta esti prioritat. Ce fel de sistem se practica in Piatra Neamt? Pentru ce face-ti scoala daca nu va trage inima sa practicati ?
  RUSINE! Schimbati-va meseria daca sinteti puturosi.

 6. ella spune

  Da, adevarul e ca la spitalul judetean din Piatra Neamt, pacientii sun tratati cu multa nesimtire, sa nu mai spun de rudele acestora care pot sa astepte chiar si 15 ore in conditii mizere, pentru ca un pacient sa fie internat. Si daca dupa 15 ore indraznesti sa intrebi cam cat mai ai de asteptat si care e situatia pacientului, ti se va raspunde in sictir ca trebuie sa astepti in continuare si sa nu mai deranjezi. Posibil cauza sa fie lipsa de personal si interes. – Prea multe cazuri, avem de unde alege, deci sa nu ne facem griji daca intre timp o bunica de 60 ani moare, ca mai avem alte 10 ‘de tratat’, si nici de faptul ca o asteptare de 15 ore in holul spitalului imbinata cu stres poate sa duca la un alt pacient..

 7. Adrian spune

  ati sesizat foarte bine problema. E clar ca apartinatorii vor fi nervosi daca asteapta 3 ore in picioare un raspuns privind starea celor dragi. Plus ca lipsa de personal si logistica nu scuza nesimtirea.

 8. Raluca Filipidescu spune

  VA MULTUMESC!!! Din suflet. Bunica mea este cea in cauza, dar este o problema a intregii tari… Din nefericire, asta este tara in cara traim. Ati scris un articol pe fat de adevarat, pe atat de trist, dar exceptional. Nu pot spune decat: JOS PALARIA

 9. leo spune

  trebuie sa sa-i cu banu tata …anul trecut a stat un om la chirurgie cu ulcer perforat de luni pina joi cu 2-3 perfuzii ,,,dupa ce sa sarit cu banu la operat daca nu murea acolo …niste banditi …hoti ,nemernici

 10. Andreea Elisabeta Leftica spune

  Oameni buni treziti-va la realitate vorbiti de medici care nu isi fac treaba, de asistenti care nu fac nimic pentru pacienti dar ati trecut pana acun si de cealalta parte a baricadei? Am ajuns sa vad unitatea de primiri urgente din ambele posturi ,atat ca pacient si mai nou ca stagiar . Voi stiti cata munca presupune o zi la UPU ? Daca un pacient sta 8 ore in asteptare asta nu inseamna ca medicii si asistentele stau la taclale , oamenii de la UPU nu vin sa se planga , fac mai mult decat sa se aseze comod pe un scaun cu o cafea pe birou si sa scrie un articol care sa ii denigreze pe cei care salveaza vieti . Daca nu stiati va informez eu nu trece o zi fara ca un pacient sa fie smuls din ghiarele mortii de oamenii pe care voi ii acuzati de nepasare , fie ca resuscitea,ventileaza ,sau o prind linie venoasa unui pacient care este in coma de zeci de minute lucrurile astea nu conteaza . Haideti sa aruncam cu pietre in singurii oameni care isi petrec ore intregi in slujba pacientului ,da ,este mult mai simpu sa acuzi si sa jignesti oamenii care nu vor riposta nici o data ,vor continua sa salveze vieti in ture de 12 ore in care poate nu au timp sa manance si mai mult ca sigur nu isi vor face timp sa riposteze ,vor continua sa munceasca in liniste cu capul plecat salvand vieti. Felucitari deci ati improscat cu noroi ,ati denigrat si ati jignit zecile de oameni care muncesc zilnic la upu ati scris un articol si l-ati postat …. Astept un articol in care sa descrieti ce inseamna sa salvezi viata unui om …. Imi doresc sa simtiti ca sunteti pentru o clipa Dumnezeu si sa lasati foaia si pixul sa puneti mana pe pietul unui om declarat fara sanse si sa intelegeti sentimentul acela unic pe care il ai atuci cand inima incepe sa bata dupa zeci de minute de resuscitare . Nu doresc sa va supar cu acest comentariu aflat in neconcordanta cu parerile postate pana cum , dar va rog din suflet sa intelegeti ca adevarul se va afla mereu la mijoc , situatia este dificila atat pentru pacienti cat si pentru personalul medical .

  ADMIN: Dar sunteti de părere că peste 50% din cei care ajung la UPU ar putea fi tratați in ambulatoriu sau la medicii de familie ? De ce nu se ocupă nimeni de ei cu un sfat, o indrumare ?

  1. Elize spune

   Doamna Andreea,cu parere de rau va contrazic.Spunetimi si mie cite persoane care au ajuns la UPU au fost tratate in caz de urgenta?Citi pacienti au fost tratati cu indiferenta si trimisi acasa?De ce cei de la UPU nu isi fac treaba cum trebuie si pe deasupra daca le ceri explicatii in legatura cu pacientul te mai si jicnesc.Nu mi se pare normal ca in 2015 sa fii tratat in functie de banii care ii dai unui medic(asistent) ca spaga.MEDICII au depus un juramint pentru a salva vieti nu pentru a trimite oamenii in suferinta acasa sau in cel mai rau caz la 2 m sub pamint.Am avut aceeasi experienta ca doamna Olga si am vazut cu ochii mei ce ”eforturi mari”mai depun cei de la UPU sa trateze pacientii.Un melc se misca mai repede decit un asistent de la UPU.

  2. Chicca spune

   ok, vrei un articol care sa arate ce inseamna sa salvezi viata unui om……dar cand medicii, asistentele au ales aceasta meserie, care era scopul principal?????? Sa salveze vieti. Deci, ptr ce acest articol??
   Domnilor jurnalisti….ia nu mai improscati cu noroi si faceti cate o statuie la toti cei care isi fac meseria, medici, ingineri, invatatori….

   1. feraru marcel spune

    OK ! Timp de 5 ani, noi ne-om stradui sa strangem bani de cumparat marmura si de sclupteur, timp in care sa nu mai apara nicio stire nasoala, despre iei…. Sa ei mata in consideratiune oferta si daca esti de acord, om dashchide un cont, unde sa vina toti recunoscatorii cu banii ! Adeca….nu mai dam la iei ci-i bagam in cont, sa le facem moacele dupa, pe stilul bust, de la pectorali in sus !

    1. RR spune

     Salut,
     Iar ne certam referitor la medici?

 11. hitler spune

  E clar ca, cadrele medicale nu mai sunt interesate sa isi faca meseria. Ar fi bine sa lase pe altii care vor sa munceasca. Multa lipsa de bun simt.

 12. elena bogdan spune

  Bv.Nusa!Acelasi lucru am vrut si eu sa il fac in 2013 insa fratelw s-a opus..A crezut ca o sa treaca ..insa a murit in aceiasi zi din cauza incompetentei medicilor upu..l-au lasat sa moara si a refuzat categoric sa il transfere pe o clinica universitara cum am cerut…L-au transferatpe chirurgie insa mai tarziu..sa nu aibe mortalitate ei si sa se spele pe maini..la chirurgie au cerut semnatura ca refuza operatia dupa ce l-au lasat inca 3 ore aiurea…Din pacate colegiul medicilor mi-au dat un raspuns asa cum era de asteptat..corb la corb …se stie proverbul..In prezent la aproape 2 ani inca se mai fac cercetari…Stiu ca nu va plati nimeni pt.asta..si ca fratele meu sta in mormant si nu il mai aduce nimeni inapoi..Poate daca ma lasa sa chem televiziunea..l-ar fi trimis mai departe macar la tg.mures…poate mai avea de trait…A sunat la 112 pt.ca nu putea urina si nu au fost in stare decat sa il omoare..cum sa mai ai incredere cand ti-e rau sa chemi salvarea?

 13. cititor 40 spune

  La ce scrieti d-voastra, se poat adauga si consultatiile ce se pot acorda la centrele de permanenta,cu amendamentul ca oricat ar fi dr.de amabili, nu pot face minimum de investigatii.Dca ar fi la cabinete un ekg.,multe ar fi rezolvate si nu se apeleaza la upu.CA SA FAC „RECLAMA” SINCER ,centrul de langa isu,functioneaza excelent.Cine ar trebui sa ia in seama propunerea, ca centrele de permanenta, sa fi dotate cu minm de aparataj de investigatie-nu ar fi rau si un aparat pt.analiza urgenta a sangelui,in caz de dureri cardiace.La upu sunt cazuri ,cand -de garda este dr.NIcorescu sau echipa sefului-esti luat in primire de asistente imediat Nu ai ce reprosa cadrelor sanitare daca nu sunt aglomerate,empatia cu pacientul este totala.Scriu asta pt, ca a fost o perioada ,cand, intr-un an, am fost de 6 ori la upu.,”fetele ” fiind ireprosabile.Poate ar face mai mult daca ar avea cu ce…..Lipsa apei si a wc-ului am simtit-o pe propria „piele”,si asta intradevar tine de management.Acordati totusi incredere celor de la upu.!

 14. Bacosca Antoanela Iustina spune

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Moartea_domnului_L%C4%83z%C4%83rescu

  Cam asa sta treaba. Anul trecut am simtit-o pe pielea mea, cand am venit cu unchiul in urgenta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate