La Piatra-Neamț, spitalul e dedicat COVID-19, dar fără metodologie de la DSP și adresă de la Minister

1

Președintele CJ Neamț a declarat că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este anunțat ca fiind SPITAL COVID-19  (într-o videoconferință, declarativ n.r.), dar până la această oră nu au venit nicio decizie și nicio metodologie în acest sens de la DSP și Minister. Managerul Toader Mocanu a confirmat același lucru într-o conferință de presă astăzi. Medicii pregătesc spitalul, dar fără adresă și metodologie transmise oficial.

Directorul medical dr. Gabriela Bercea a declarat: „În acest moment lucrăm la niște protocoale de colaborare cu spitalele din județul Neamț. Cel mai probabil spitalul din Bicaz va prelua pacienții pe care îi avem în îngrijiri paliative. Colaborăm cu spitalul Roman pentru a primi urgențele non-COVID, în condițiile în care vom primi documentul care spune că suntem spital COVID. Pacienții care mai sunt în internare și necesită în internare, vor fi testați și dacă va trebui să eliberăm spitalul, aceștia vor fi transferați la Roman dacă rezultatul testului este negativ. Zilnic primim cazuri suspecte, care au un regim special. Pacienții suspecți sunt puși singuri în cameră cu toaletă proprie. Pe cei confirmați îi putem așeza împreună în saloane. Zilnic ne adaptăm pentru aceste cazuri. Ne pregătim pentru scenariul de boli grave pentru a asista pacienții, dar nu toți cei confirmați au simptome severe. Nu putem ocupa un spital cu cazuri ușoare și va trebui să se ajungă și la noi la tratarea cazurilor ușoare simptomatice la domiciliu prin telemedicină.”

Șeful ATI dr. Liviu Ungureanu a declarat: ”Am început extinderea secției. Vom prelua cazurile mai grave care până acum mergeau la Iași, treptat, sperăm. Capacitatea noastră este de 14 paturi cu ventilatoare și tot ce trebuie (n.r. și 12 paturi la Neurochirurgie), dar ne dorim să nu le ocupăm pe toate în același timp pentru a ne putea mobiliza toate resursele. Vom fi ajutați cu personal pentru a completa necesarul pentru 26 de paturi. Vom schimba programul de lucru, ne vom adapta.”

Potrivit managerului, gărzile se vor derula pe 7 zile. Tura va fi de 6 ore, se va amenaja un spațiu de odihnă, duș, mâncare, cafea după care cadrele își vor relua serviciul până vor merge la cazare, dar acest lucru va putea fi stabilit mai clar după primirea metodologiei și declarării oficiale a transformării Spitalului Județean în Spital COVID-19.

Am instituit serviciul achiziții care își desfășoară activitatea permanent. Am un maldăr de contracte pe care le voi semna în regim de urgență. Conducem o evidență privind solicitările de angajare acolo unde este nevoie. Ambulatoriul integrat este închis și am repartizat cadrele medicale pe secțiile unde este necesar. Începând de luni vom completa personalul pe o perioadă determinată de 6 luni.”, a mai precizat managerul Toader Mocanu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    Se porneste pe un drum gresit, acelasi care a dus la situatia din Italia!Nu trebuie facute spitale speciale pentru COVID, pentru ca vom supra aglomera unele sectoare din aceste spitale, in timp ce pacientii cu alte boli nu vor mai putea fi ingrijiti corespunzator!Solutia este ca pacientii COVID sa fie repartizati pe diferite unitati in functie de gravitatea bolii, nu pe criterii arbitrare!Solitia nu este disiparea raspunderii, ci asumarea ei de catre intregul sistem medical.Bineinteles, este necesara dotarea cu aparatura, asigurarea cu echipamente de protectie si a unor circuite intra-spitalicesti!Este incredibil cata iresponsabilitate au manifetstat autoritatile in toti acesti ani, fara nicio pregatire (cat de cat) pentru un astfel de eveniment.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate