La mulți ani! Nadia Comăneci împlinește astăzi 58 de ani

0

Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Oneşti, judeţul Bacău) este o gimnastă română, câştigătoare a cinci medalii olimpice de aur şi prima care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile. 

Nadia s-a născut la Oneşti ( fiica lui Gheorghe şi a Ştefaniei-Alexandrina Comăneci), fiind botezată după „Nadezhda” („Speranţa”), eroină a unui film rusesc.

A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său. Curând, a început antrenamentele cu Béla Károlyi și soția acestuia, Márta Károlyi, care au emigrat mai târziu în Statele Unite.

La data de 18 iulie 1976, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal, o fetiţă de 14 ani din Oneşti, judeţul Bacău, o gimnastă din România lua primul 10 absolut din istoria gimnasticii.

Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne.

La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Nadia Comăneci a fost una din cele mai bune gimnaste din lume. Ea s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români.

Palmaresul Nadiei Comaneci

Campionate Europene (1975- 1979):
– 9 medalii de aur (individual compus, sărituri, paralele, bârnă și sol)
– 1 medalie de argint (sol)
– 2 medalii de bronz (sărituri și bârnă )

Campionate mondiale ( 1978-1979):
– 2 medalii de aur (echipă și bârnă)
– 2 medalii de argint (echipă și sărituri)

Jocuri Olimpice (Montreal & Moscova):
– 5 medalii de aur (individual compus, paralele, bârnă și sol)
– 3 medalii de argint (echipă, individual compus)
– 1 medalie de bronz (sol)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate