La ce să fii atent atunci când alegi covoare living

0

Alegerea unor modele de covoare living necesită multă atenție. Dincolo de aspectul estetic, vă așteptați, de asemenea, ca un covor să vă satisfacă așteptările în ceea ce privește calitatea, confortul, moliciunea, ușurința de întreținere. Iată mai jos care sunt aspectele la care trebuie să fiți atenți când alegeți covoare living.

Fibre naturale sau sintetice?

Pentru a alege covorul potrivit, analizați cu atenție fibrele și modul în care a fost confecționat. În mod tradițional, lâna este cea mai frecventă fibră folosită pentru fabricarea covoarelor din fibre naturale. Este deosebit de apreciată pentru elasticitatea, rezistența, confortul și stabilitatea culorii. Se folosesc și alte fibre naturale, cum ar fi mătasea, bumbacul, sisalul și nuca de cocos. Fibrele sintetice, cum ar fi polipropilena, poliamida sau poliesterul, obținute din materiale termoplastice topite și extrudate, sunt din ce în ce mai mult utilizate în covoare living și reprezintă o alternativă economică și de calitate.

Covoare cu noduri, țesute sau cu smocuri?

Metoda de fabricare influențează, de asemenea, calitatea covorului. Există trei metode principale de fabricare: înnodarea, țeserea și ciupirea. În trecut, covoarele erau țesute sau înnodate manual. Înnodarea unui covor începe întotdeauna cu țesutul firului de bătătură pe firul de urzeală pentru a crea o margine puternică. Nodurile se formează prin atașarea unui fir de lână sau de mătase la două fire de urzeală. Firele de bătătură separă rândurile de noduri. Pentru a strânge nodul, meșterul trage grămada în jos. Dacă vă uitați la covor „din direcția grămezii”, veți avea impresia că acesta este clar. Dacă o priviți invers, va părea mai întunecată.

Unitățile de numărare și măsurare a nodurilor variază de la o țară la alta. Un covor cu 40.000 până la 80.000 de noduri pe metru pătrat este considerat un nod grosier. Cu peste 500.000 de noduri pe metru pătrat, înnodarea este deosebit de fină și delicată. Acest tip de covor necesită până la 100 de zile de muncă.

Tehnica de țesut este mai simplă: firele de bătătură colorate sunt țesute în fire de urzeală pentru a crea modelul. Rezultatul este un covor plat, reversibil, care este mult mai ieftin decât un covor înnodat manual. Confecționate în principal din lână sau bumbac, modelele sunt adesea geometrice, florale sau cu animale stilizate. O variantă de țesut este folosită pentru fabricarea așa-numitelor covoare „mecanice”. Țesutul se face la mașină, folosind lână sau fibre sintetice. Modelele sunt adesea replici fidele ale unor modele tradiționale și atemporale de covoare orientale.

Tehnica de tufting este foarte asemănătoare cu cea de înnodare, dar nodul se face cu un instrument special. Pânza este întinsă pe un război de țesut. Când tuftingul este complet, covorul este scos din război de țesut, iar partea din spate este acoperită cu un strat de latex. După uscare, covorul este ras și cizelat pentru a evidenția modelele. În cele din urmă se spală, spatele este acoperit cu o cârpă de protecție și franjurile sunt cusute. Covoarele pot fi, de asemenea, tuftate la mașină. În acest caz, mașina introduce buclele în pânză. Adesea confecționate din lână sau poliacril, aceste covoare prezintă diverse modele.

În cele din urmă, atunci când vă alegeți pentru living covoare, țineți cont de faptul că greutatea și densitatea vă spun multe despre calitatea acestuia. Ca regulă generală, un covor greu, cu o densitate mare de păr, va fi mai rezistent.

Cum de a alege dimensiunea potrivită pentru covoare living?

În general, covoarele sunt disponibile în mai multe dimensiuni și uneori chiar în mai multe forme: covoare dreptunghiulare, pătrate, rotunde sau chiar ovale. Depinde de dvs. să alegeți forma care se potrivește cel mai bine cu designul interior. Cu toate acestea, în cazul în care covorul va fi așezat sub o masă de sufragerie, este mai bine să respectați anumite proporții: lăsați aproximativ 120 cm mai mult decât dimensiunea mesei, atât în lungime, cât și în lățime.

Atenție să fie practic

Utilizarea unui covoraș antiderapant este apreciată, mai ales atunci când aveți covoare living mai mici. Disponibil sub formă de covoraș sau de benzi adezive, covorașul antiderapant previne alunecarea covorului și elimină astfel riscul de cădere.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate