Jandarmeria Neamț, la ceas de bilanț

0

Pentru jandarmii nemțeni, anul 2021 a fost marcat de aceeași dinamică a activităților care a impus adaptarea misiunilor de ordine publică și a eforturilor instituționale la situația operativă aflată sub incidența cadrului legal stabilit pe timpul stării de alertă.

          Activitatea desfășurată a fost centrată pe asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență, executarea cu responsabilitate și profesionalism a misiunilor și atribuțiilor specifice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv adoptarea unor măsuri instituționale pentru gestionarea misiunilor revenite în contextul pandemiei de Covid-19, prin suplimentarea dispozitivelor de ordine publică cu efective de pe toate palierele de activitate. În acest sens au fost executate 13.611 de misiuni pentru gestionarea și limitarea efectelor pandemiei de Covid-19 (asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de vaccinare, în localitățile Bâra și Dobreni pe perioada instituirii carantinei zonale, verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară la 3.360 de locații/obiective, misiuni de protecție a transporturilor de doze de vaccin, activități de informare și îndrumare în contextul modificării cadrului legal incident, acțiuni punctuale), atât independent cât și în cooperare cu polițiștii nemțeni.

          Adoptarea unor prevederi legale care au limitat organizarea și desfășurarea diferitelor genuri de manifestări și adunări în spațiul public au condus la scăderea considerabilă a numărului acestora. Au fost executate 220 de misiuni de asigurare a ordinii publice, neînregistrându-se tulburări grave ale ordinii publice care să impună intervenția pentru restabilirea acesteia.

          Ponderea cea mai mare a misiunilor executate a reprezentat-o segmentul menținerii ordinii publice. Din cele 8.149 de misiuni executate, în cazul a 5.005 misiuni patrulele de jandarmi au acționat conform solicitărilor Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, în mediul urban și rural, iar 3.144 de misiuni au fost executate prin patrule de jandarmerie în stațiunile montane și balneare, pe traseele turistice (1.461), în mediul urban și rural (173), în zona instituțiilor de învățământ (51) și a obiectivelor din competență (1.445). De asemenea au fost executate și 14 acțiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale, cu precădere în piețe, târguri și oboare, zone aglomerate, în domeniul silvic și piscicol.

          Jandarmeria Neamț asigură paza și protecția la un număr de 22 de obiective. Structurile specializate au asigurat protecția a 1.329 de transporturi efectuate de unitate sau care au tranzitat zona de responsabilitate, astfel: 508 transporturi de corespondență clasificată executate de către Direcția Regională de Informații Moldova Nord, 305 transporturi speciale și de valori, 216 transporturi de însoțire a dozelor de vaccin, 190 de transporturi care au tranzitat județul Neamț, 89 de transporturi de bunuri și valori, 21 de transporturi speciale și de arhivă.

          Conform solicitărilor primite de la instituțiile cu care se cooperează/colaborează, Jandarmeria Neamț a executat un număr de 672 de misiuni, ponderea cea mai mare având-o acțiunile executate cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne de la nivel județean (546), cu instituții din domeniul silvic și piscicol (60), în sprijinul executorilor judecătorești (35) și 13 acțiuni speciale cu B.C.C.O. Neamț, D.I.I.C.O.T. și D.N.A..

 În anul 2021 au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un număr de 315 infracțiuni, dintre care 62 de fapte de natură penală, cu 46 de autori identificați constatate de către patrulele de jandarmerie, iar 253 de fapte constatate de către patrulele mixte polițist-jandarm.

Cu toate că provocările în domeniul misiunilor specifice au fost multiple și complexe, aplicarea lecțiilor învățate și perpetuarea bunelor practici au făcut ca majoritatea situațiilor apărute să fie soluționate prin realizarea unui echilibru între prevenție, dialog și aplicarea legii, astfel că din totalul celor 4.185 de sancțiuni contravenționale aplicate, 2.717 au fost avertismente, ceea ce reprezintă 65% din total și 1.468 amenzi, în valoare de 710.106 lei. Din punct de vedere al actului normativ sancționator, precizăm că 53% din totalul sancțiunilor aplicate sunt prevăzute de Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 39% sunt prevăzute de Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, iar 8% reprezintă sancțiuni contravenționale prevăzute de alte acte normative.

Pe linia punerii în executare a actelor procedurale emise de organele de urmărire penală/ instanțe de judecată au fost executate un număr de 1.222 de mandate de aducere, 485 de mandate fiind materializate prin însoțirea persoanei la instanța de judecată, iar 737 de mandate s-au materializat prin întocmirea de procese verbale. Mandatele de aducere au fost executate în 25 de localități.

De asemenea, în anul 2021 jandarmii nemțeni au intervenit cu promptitudine la 926 de solicitări prin S.N.U.A.U. „112” sau prin Dispeceratul Jandarmeriei sau al Poliției și la 16 acțiuni de căutare-salvare.

Totodată, pe parcursul anului trecut au fost desfășurate 66 de activități de prevenire a faptelor antisociale în cadrul unor programe pe această temă în instituțiile de învățământ preuniversitar, cu ocazia adunărilor publice, dar și pe timpul desfășurării misiunilor specifice și a unor competiții sportive la care jandarmii au asigurat măsuri de ordine și siguranță publică.

Activitățile și misiunile specifice, dar și principalele direcții de acțiune pentru anul 2022 au fost prezentate astăzi, 17 ianuarie, de către locotenent – colonel Olariu Radu-Vasile, la sediul unității, într-un cadru restrâns, în prezența domnului colonel Dumitrache Francois Louis, șeful Direcției Pază și Protecție Instituțională din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în sistem videoconferință, a domnului George Lazăr, prefectul județului Neamț, precum și a reprezentanților instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne de la nivel județean, cu care cooperăm în îndeplinirea misiunilor specifice.                  

Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul IJJ Neamț

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate