ITM Neamț: Unsprezece accidente de muncă, dintre care unul mortal, înregistrate în luna aprilie

0

În perioada 01 – 30.04.2020, cu respectarea prevederilor art. 49 din Decretul Presedintelui României nr. 240/14 aprilie 2020, privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, inspectorii de muncă au efectuat controale în special în cazurile în care s-a reclamat utilizarea muncii nedeclarate sub toate formele reglementate de Legea nr. 53/2003, Codul Muncii, republicată cu modificările și completările ulterioare, dar şi în cazurile în care s-a reclamat încălcarea normelor SSM de natură să pună în pericol securitatea şi sănătatea salariaţilor la locul de muncă.

În luna aprilie, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost realizate un număr de 8 acţiuni de control în teren ca urmare a sesizărilor / accidentelor de muncă. S-au constatat un număr de 21 neconformităţi și au fost dispuse 25 de măsuri pentru remedierea deficienţelor.

Au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale din care 6 amenzi în cuantum total de 23.000 lei şi 15 avertismente contravenționale.

Analiza situaţiei evenimentelor de muncă:

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate unsprezece evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate se referă la : utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

Tot în luna au fost realizate un număr total de 3 controale în teren ca urmare a unor sesizări în domeniul relațiilor de muncă. Urmare a neconformităţilor constatate au fost dispuse 10 măsuri şi au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în cuantum total de 4.500 lei şi 2 avertismente contravenționale.

În cursul lunii aprilie, pe lângă controalele efectuate în teren, inspectorii de muncă au contribuit la diseminarea informaţiilor privind prevenirea contaminării lucrătorilor cu COVID-19. În acest sens au fost comunicate angajatorilor prin e-mail un număr de 948  notificări cu aceste informații.

În același context, în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus , au fost transmise prin e-mail un număr de 91 de  notificări cu informații referitoare la punerea pe piață a echipamentelor individuale de protecție (EIP).

Inspectori de muncă  din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț au acordat sprijin Agenției Judeţene de Plăți și Inspecție Socială Neamț şi  Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ pentru verificarea agenților economici care au solicitat acordarea indemnizaţiilor pentru salariaţii care au avut contractele individuale de muncă suspendate conform art.52, alin.1 lit.c din Codul muncii( șomaj tehnic), conform  OUG nr. 30/2020 şi nr.32/2020, cu modificările și completările ulterioare.

informații furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate