ITM Neamț: patru accidente de muncă mortale înregistrate în luna decembrie

0

În perioada 01 – 31.12.2019 , inspectorii de muncă au efectuat 255 controale, ocazie cu care s-au constatat 258 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 88 de sancţiuni contravenţionale.

În luna decembrie, 7 inspectori de muncă din cadrul compartimentului SSM (SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ) au realizat 106 vizite de control şi evaluare la angajatori şi au aplicat în total 74 de sancţiuni contravenţionale.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 12 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, 4 au fost mortale. Toate  evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În luna decembrie, 6 inspectori de muncă din cadrul compartimentului RM ( RELAŢII DE MUNCĂ) controlat 149 agenţi economici, au  dispus 179 de măsuri şi au aplicat în total 14  sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003-Codul muncii,republicată,modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 .

La 2 angajatori au fost depistate 2 persoane pentru care angajatorii nu au încheiat forme legale de angajare.

Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 2 amenzi în cuantum de 40.000 lei  şi au fost dispuse 2 măsuri.Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 50 de măsuri, iar 2 angajatori au fost sancționaţi contravenţional.

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instituţia noastră 13 contracte colective de muncă şi un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC ÎN LUNA DECEMBRIE:

I.Acţiunea de control privind respectarea prevederilor de sănătate  şi securitate  în domeniile silvicultură şi exploatări forestiere.

În perioada 02.12–06.12.2019 au fost efectuate acţiuni de control la 11 angajatori care efectuează activități specifice lucrărilor silvice și exploatării forestiere. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au constatat un număr de 15 deficiențe pentru care      s-au dispus un număr de 15 măsuri de remediere. Au fost aplicate 15  sancţiuni contravenţionale.

II. Acţiunea nr. 5 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2019, coordonat de către Comisia Europeană

În luna decembrie 2019, au fost verificate 4 societăţi şi 30 de produse.

Nu s-au constatat neconformităţi şi nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

III. Acţiunea nr. 15 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Campania naţională de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice.

În perioada 02.12.2019-31.12.2019, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ  a  derulat  o campanie naţională de verificare a legalităţii comercializării articolelor pirotehnice.

În cadrul campaniei, au fost identificaţi şi verificaţi  23 agenţi economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice.

Au fost constatate 2 deficienţe  pentru care s-au dispus 2 măsuri de remediere. Pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare, un număr de 2 angajatori au fost sancţionaţi contravenţional.

  • informații furnizate de Ioan Popescu, inspector şef ITM Neamț

    

                                                        

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate