ITM Neamț: Paisprezece accidente de muncă, dintre care unul mortal, înregistrate în luna februarie

0

În perioada 01 – 29.02.2020, inspectorii de muncă au desfășurat 280 controale, ocazie cu care s-au constatat 368 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 163 de sancţiuni contravenţionale.

Tot în luna februarie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 124 vizite de control şi evaluare la angajatori ,au constatat 144 de abateri de la prevederile legale, au dispus 151 măsuri pentru remedierea deficienţelor şi au aplicat în total 144 de sancţiuni contravenţionale din care 8 amenzi în valoare de 45.000 lei.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 14 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, accident de circulaţie, agresiune. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate  evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

În luna februarie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au controlat 156 de agenţi economici, au dispus 224 de măsuri şi au aplicat în total 19 sancţiuni contravenţionale din care 5 amenzi în cuantum de 44.500 lei pentru încălcări ale prevederilor  Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată,modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La 2 angajatori (în domeniile comerţ şi spălătorie auto), au fost depistate la muncă 2 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 2 amenzi în cuantum de 40.000 lei. Au fost dispuse 2 măsuri.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 53 de măsuri iar 3 angajatori au fost sancționaţi contravenţional. În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instituţia noastră 15 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale la contractul colectiv de muncă.

  • informații furnizate Ioan Popescu, inspector şef ITM Neamț

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate