ITM Neamț: Amenzi de 200.000 de lei pentru munca la negru

0

În luna iunie, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ a avut ca obiectiv principal realizarea acţiunilor din Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2020, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999, republicată, Legii nr.319/2006, modificată şi completată şi ale Legii nr.53/2003, republicată, modificată şi completată.

ITM Neamț, foto arhivă

Inspectorii de muncă au efectuat 343 de controale, ocazie cu care s-au constatat 268 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 268 de  măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 163 de sancţiuni contravenţionale.

În luna iunie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 177 vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat 131 de abateri de la prevederile legale, au dispus 131 măsuri pentru remedierea deficienţelor şi au aplicat în total 131 de sancţiuni contravenţionale din care 5 amenzi în valoare de 21.000 lei.

Totodată, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 16 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost:  cădere de la acelaşi nivel,utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, unul a fost mortal. Toate â evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

În luna iunie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 166 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au  dispus 137 de măsuri şi au aplicat în total 32 de sancţiuni contravenţionale din care 10 amenzi în cuantum de 219.800 lei pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii,republicată, modificată şi completată,  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor şi a Legii nr.108/1999 privind organizarea şi înfiinţarea Inspecţiei Muncii.

La 5 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 10 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 5 amenzi în cuantum de 200.000 lei şi au fost dispuse 3 măsuri. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: construcţii, facilităţi de cazare, creşterea animalelor, comerţ.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 au fost dispuse 54 de măsuri, iar 9 angajatori au fost sancţionaţi  contravenţional cu 2 amenzi în cuantum de 13.000 lei şi 7 avertismente contravenţionale. La un angajator a fost depistat un caz de încălcare a prevederilor legale privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 300 lei.

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la instituţia noastră 3 contracte colective de muncă.

  • Informații furnizate de ITM Neamț
aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate