ITM, amenzi în valoare de 1.510.800 de lei într-o săptămână

Inspectia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 1.510.800 de lei si a depistat 124 de persoane care lucrau fără forme legale într-o săptămână

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 343.363 de euro, adică 1.510.800 de lei. Au fost depistate 124 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 21 erau din judetul Bihor si 13 din judetul Brasov.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel national s-au aplicat amenzi în valoare de 1.242.300 de lei din care 800.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 358 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 268.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 48 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 21 dintre acestea au fost înregistrate în Bucuresti.

”Vrem locuri de muncă sigure si sănătoase pentru angajati după modelul initiat de Uniunea Europeană, prin a tine sub control stresul si riscurile psihosociale care apar în rândul lucrătorilor. Rezultatele noastre nu sunt cuantificate doar la nivel de amenzi si măsuri dispuse, ci si prin aderare la preocupările europene recente în domeniu. În prezenta domnului Tim Tregenza, Network Manager al Agentiei Europene pentru Securitate si Sănătate în muncă am încheiat Campania europeană 2014 – 2015: Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase. Inspectia Muncii s-a implicat si a urmărit sensibilizarea opiniei publice cu privire la stres si riscuri psihosociale. Direct sau prin inspectoratele teritoriale de muncă a urmărit constientizarea tuturor actorilor implicati în acest proces, de la lucrători până la angajatori si parteneri sociali, asupra riscurilor pe care acest factor aparent nevăzut le presupune. Stresul sub control a fost nu doar slogan de campanie ci si obiectiv urmărit de inspectorii de muncă. Au avut loc conferinte regionale, chestionări si verificări în domenii de activitate expuse acestui factor pentru a elabora o metodă natională de evaluare a stresului profesional. Inspectoratele teritoriale de muncă din Cluj, Iasi, Ilfov, Sibiu si Timis fac parte dintr-un proiect pilot care va reuni toate rezultatele din campaniile derulate la nivel european. Stresul la locul de muncă genrează afectiuni psihice în Europa cu costuri anuale estimate la 240 de miliarde de euro, realitate care ne obligă să nu oprim nici un demers de tinere sub control.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Serviciul Comunicare

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate