Isteria „Armata și vaccinul”

0

Unul dintre subiectele zilei de astăzi a fost declarația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, preluată de presă și distribuită masiv pe rețelele de socializare.

„Avem oameni care stabilesc strategia de vaccinare. La începutul anului va veni vaccinul, pentru personalul medical, vor fi mai multe tranșe, fiecare tranșă va fi distribuită cu ajutorul unor anumite structuri”, a declarat ministrul Sănătății, citat de Mediafax.

Ministrul a mai precizat că armata se va implica în schema de vaccinare a populației.

„Va fi invitată și Armata, și DSU, și spitalele județene, și medicii de familie”, a mai spus Tătaru.

Această declarație, în lipsa unor explicații mai clare legate de rolul armatei în procesul de vaccinare, a dus la nenumărate interpretări, multe dintre ele sugerând că s-ar impune un soi de vaccinare cu forța dacă armata va ieși în stradă.

Nimic mai fals.

Această întrebare legată de obligativitatea vaccinării a fost adresată președintelui Iohannis ieri, iar domnia sa a răspuns:

Sigur, nu vrem să obligăm, nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar este absolut recomandat și de aceea am subliniat deja în deschidere. Uniunea Europeană va cumpăra acele tipuri de vaccin care sunt sigure și eficiente. Deci vrem acțiuni care sunt de mare succes și aceste tipuri de vaccin care vor fi autorizate vor îndeplini toate normele, vor fi sigure și ne vor garanta că nu ne vom îmbolnăvi și pandemia va lua sfârșit.” – click aici pentru declarația integrală pe acest subiect.

Așadar, președintele României afirmă că vaccinarea NU este obligatorie, dar este recomandată.

În primul rând, în acest moment NU există un vaccin în România. Nu e cazul să vorbim despre ceva ce nu există și să proiectăm diverse scenarii SF.

În al doilea rând, suntem un stat european și cu siguranță se vor aplica norme europene, democratice și cu respectarea drepturilor omului în procesul de vaccinare.

În al treilea rând, implicarea armatei în acest proces nu este ceva aplicat doar în România și este chiar binevenită. Fiind parteneri NATO, nu strică să aruncăm un ochi la viziunea SUA în ceea ce privește suportul armatei.

Așadar, găsim un articol publicat pe site-ul Departamentului Apărării din SUA din data de 24 octombrie (click) intitulat „Military to Play Logistics-Only Role in COVID-19 Vaccine Effort” prin care se precizează FOARTE CLAR, așa cum ar fi trebuit făcut și în România pentru a nu se crea o isterie nejustificată, faptul că armata va oferi DOAR un suport logistic în ceea ce privește procesul de vaccinare anti-COVID.

În conținutul știrii se mai arată că Personalul militar american nu va administra niciun vaccin COVID-19 poporului american odată ce vaccinurile vor fi aprobate pentru utilizare. Dar armata SUA, cu experiență în logistică, se va implica pentru a se asigura că vaccinul este disponibil în întreaga țară.”

Prin logistică se înțelege punerea la dispoziție de ace, seringi, tampoane, bandaje adezive, gheață uscată și camioane, de exemplu. Este știut faptul că dozele de vaccin necesită un spațiu de depozitare special, iar armata poate oferi sprijin în acest sens, pentru stocare, transport, distribuire și monitorizarea numărului de doze existente.

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate