ISJ Neamț – „Raportul privind starea învăţământului în anul şcolar 2021-2022”

0

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a prezentat marți, 18 octombrie, „Raportul privind starea învățământului în anul școlar 2021- 2022”. Evenimentul s-a desfășurat în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, în prezența directorilor unităților de învățământ, a partenerilor educaționali și a reprezentanților autorităților locale și comunităților școlare.

Înainte de orice analiză, aș dori să îmi manifest bucuria de a ne întâlni în format fizic, de a ne privi față în față, de a avea clasele pline cu elevi și cancelariile pline cu profesori. Am finalizat împreună anul școlar anterior și am demarat tot împreună anul școlar actual. Pentru toate cât ați realizat în acest demers vreau să vă felicit și să vă asigur că apreciez fiecare efort prin care ați contribuit la calitatea învățământului nemțean.”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Florentina Luca-Moise, în debutul ședinței de analiză asupra stării învățământului nemțean.

După introducerea făcută de inspectorul școlar general al ISJ Neamț, cuvântul a fost preluat de prefectul Adrian Niță, care a dat asigurări că instituția pe care o conduce va fi mereu un partener și un colaborator de nădejde.

Mă bucur că mă aflu astăzi aici și vă mulțumesc pentru invitație(…)În Instituția Prefectului veți avea avea mereu un partener și un colaborator. Vă asigur de acest lucru. Rolul dumneavoastră este unul esențial în societatea noastră.”, a precizat prefectul județului Neamț

Prezent la eveniment, col. Mihai Ciprian Mitrea, inspector șef al ISU Neamț, a amintit în discursul său că județul, statistic, se situează într-o zonă bună din punct de vedere al autorizației existente pentru unitățile de învățământ.

Avem în acest moment un număr de 134 de astfel de clădiri autorizate în Neamț. Doar în acest an au fost autorizate 12, rămânând în curs de autorizare un număr de 12 clădiri. Reafirm aici disponibilitatea noastră pentru a colabora și a vă acorda asistență tehnică în obținerea acestor autorizații. Și pentru că se apropie sezonul rece, vă adresez rugămintea de a acorda o atenție suplimentară către ceea ce înseamnă securitatea clădirilor. Mă refer la sistemele de încălzire și la partea de instalații electrice și la exploatarea lor, verificarea cu persoane autorizate.”, a punctat inspectorul șef al ISU Neamț.

Un discurs țintit a avut și Ana-Maria Zetu-Săvescu din cadrul Biroului de Siguranță Școlară a Poliției Neamț, care a solicitat directorilor de școli mai multă transparență și o mai bună colaborare.

În intervenția sa, agentul principal Ana-Maria Zetu-Săvescu a mai precizat că sunt 29 dosare penale în lucru care au în prim-plan minori, astfel că prevenția este crucială.

De remarcat, în acest moment, Biroul de Siguranță Școlară a Poliției Neamț numără doar patru polițiști.

Am vrea să avem o deschidere asupra problemelor care există în școli, nu prea știm, decât de la dumneavoastră, dacă o să ne spuneți că există aceste probleme, ca să știm cum să acționăm. Rolul nostru este de a preveni, că-i mai ușor decât să combatem(…)Ca o rugăminte aș vrea să avem o colaborare foarte strânsă în ceea ce privește informația din școală.”, a menționat agent principal Ana-Maria Zetu-Săvescu.

Bullying-ul est un alt fenomen care ia amploare, care deocamdată nu este neapărat în competența poliției, nefiind norme care să reglementeze strict această activitate. Potrivit agentului principal Ana-Maria Zetu-Săvescu, acest fenomen rămâne în primul rând în sarcina școlii.

Noi putem interveni doar dacă acest bullying degenerează. Intră în sarcina poliției când vorbim de lovire sau vătămare corporală. Până devine infracțiune, este sarcina școlii.”, a punctat Ana-Maria Zetu-Săvescu.

Au mai susținut alocuțiuni: Ioan Popescu – inspector șef al ITM Neamț, Radu Vasile Olariu – inspector șef al IJJ Neamț, Liliana Hurgheș – președinte al Asociației Județene a Părinților Neamț, Ana Daria Stan, de la Colegiul Național Petru Rareș, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Neamț

Echipa managerială care s-a ocupat de întocmirea raportului privind starea învățământului nemțean din anul școlar 2021-2022 a fost formată din inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise și inspectorii școlari adjuncți Dana Lăcrămioară Păiuș și Claudia Manuela Barna.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate