Interviu cu domnul Ionuţ Cătălin Dughir, director general Apa Serv

12

Totdeauna am considerat ca oricat de evidente par pentru noi unele lucruri, este normal sa va prezentam toate punctele de vedere, motiv pentru care am luat un interviu domnului Catalin Dugir , director Apa Serv care a avut amabilitatea de a ne raspunde la intrebari .
Am inteles ca ati trimis o notificare catre consiliul local prin care ati sesizat unele inadvertente in activitatea domnului Balan .
Avand in vedere ca, calitatea domnului Balan pana in 2009 si faptul ca la un moment dat plecand de la verificarea , sau documentarea privind modul de calcul privind preturile apei potabile si canalizare, s-au ajuns la anumite verificari a unor probleme care nu mai tineau de pret , ci erau practic niste polite de plata pe perioada cat a lucrat dumnealui aici si atunci am facut o notificare catre consiliul local informand ca domnul Balan nu mai poate sa fie obiectiv in verificarea pe care o face in calitate de membru AGA, avand in vedere ca are probleme
Acuzatiile dumneavoastra sunt foarte grave si ar trebui dezvoltate. Cum adica niste polite? Concret. Daca domnul Balan a facut ceva in neregula trebuie sa stie toata lumea. Ce polite?
Eu nu zic ca a facut ceva in neregula domnul Balan , dar faptul ca el a plecat din Apa Serv, mie mi s-a parut ca vrea sa plateasca polite asupra fostei conduceri care , la vremea respectiva era cand a plecat dumnealui, si atunci nu mai era analiza dumnealui foarte obiectiva.
Concret. La adresa cui?
La adresa domnului director Ivanov care a fost atunci.
Am inteles ca el nu mai este acum.
Pai era in perioada aia, asta m-am referit.
Si deci, el s-a apucat de investigat chestii speciale despre domnul Ivanov?
Special de domnul Ivanov.
Si nu ar fi avut voie sa faca asa ceva?
Nu ca nu ar fi avut voie, dar nu era scopul…adica, initial si-a manifestat interesul asupra pretului apei si a modului de calcul, iar de acolo a trecut la cu totul altceva.
Va intreb foarte direct inca odata. Nu avea voie sa intrebe si asta? Adica, eu ca prieten sau oricine ar putea sa intrebe ce s-a intamplat in perioada domnului Ivanov ?
Nu s-a intamplat nimic.
Cu atat mai mult.
Nu e vorba ca s-a intamplat ceva, dar in momentul in care eu vad ca se indreapta catre anumite persoane care probabil la vremea respectiva nu stiu, dar cu tenta de a verifica anumite persoane cu care a avut anumite divergente pe perioada activitatii sale, ca director general mi se pare corect sa …
Sunt ferm convins ca atunci cand dumneavoastra ati preluat aceasta functie, ati facut un audit sau ceva si ati vazut ce era de vazut inainte. Ce putea sa descopere el ca sa compromita persoanele respective?
Am facut un audit sa vad in ce faza se afla compania, in nici un caz nu am stat sa incerc cum a incercat si domnul Balan de a descoperi din urma tot felul de … m-am implicat mai mult pe ce trebuie sa fac de acum incolo.
Deci am sa fiu foarte pragmatic, va dati seama , si noi ne punem in redactie foarte multe intrebari. Ok, omul cauta ceva din urma sau ce ar fi cautat . De ce nu a fost lasat daca nu e nimic de ascuns?
Deci notificarea nu s-a referit la faptul ca el dorea sa arate intregii populatii modul de calculat pretul la apa. Acest mod de calcul il puteti solicita si dumneavoastra si vi se da la orice ora, oricand, au fost si de la Roman si de la alte ziare care au solicitat si li s-au pus la dispozitie. Deci nu motivul pentru care mi s-a parut mie ca nu este obiectiv in ceea ce verifica nu a fost legat pentru ca a inceput sa verifice pretul la apa, pentru ca pretul la apa este verificat de toata lumea. Deci nu e ceva ce sa-l ascund. Nu am de ce sa il ascund.
Inculsiv aceasta parte legata de pierderi care se vehiculeaza in ziarul dumneavoastra…
Domnul Balan ne-a declarat chiar astazi ca pierderile calculate de dumnealui la compania dumneavoastra sunt cam in jur de 66%. Care este certitudinea dumneavoastra ca director?
Haideti sa incepem cu aceste pierderi ale domnului Balan. Domnul Balan a fost seful serviciului tehnic, se ocupa in mod direct de calculele acestui pret, si aceste pierderi erau pe vremea aia. Ati auzit pe vremea aia, ca dumnealui sa spuna ca pierderile sunt de aproximativ 66%? Nu. Deci, daca conducerea Apa Serv a inceput sa aiba o alta politica de a nu ascunde gunoiul sub pres, de a muta volume de apa la sfarsitul anului ca sa iasa pierderile putine si sa inseli populatia , cum se facea pe vremea dumnealui, acuma le-am scos la iveala. Asta e situatia. Conductele care s-au spart, nu s-au spart acuma. Sunt conducte din 1960, care pe parcurs au inceput sa se degradeze. Am inceput cu un program de masuri de reabilitare a acestor conducte ca sa eliminam pierderile, dar aceste pierderi nu se pot elimina pe parcursul unui an sau doi ani sau trei ani. Sunt investitii de lunga durata.
Daca compania pe care o conduceti este o companie care merge in profit si  totusi are pierderi de 66% la reteaua de apa, asta inseamna ca aceste pierderi de 66% le plateste cititorul nostru . Cred ca in jurul acestui lucru ar trebui sa reducem discutia, nu chestii personale. Aici ar trebui dumneavoastra sa ne explicati, ca noi sa explicam mai departe cititorilor nostrii de ce acei 66% se regasesc in facturile achitate de noi .  Stim ca pretul apei din Piatra este oarecum un pret ridicat ca medie nationala.
Deci pretul apei din Piatra este ajuns la un astfel de nivel pentru ca exista o strategie de tarifare aprobat in consiliul judetean , aprobat in aplicatia de finantare care a mers pentru aprobarea proiectului major de circa 107 milioane de euro. Aceasta strategie trebuie respectata, deci noi, incepand cu data de 1 iulie a fiecarui an, ea este facuta pana in anul 2013, trebuie sa facem dovada cresterii tarifului conform acelei strategii. Mai mult de atat, cei de la organismele intermediare si AN post mediu chiar ne solicita sa trimitem copie dupa facturi care fac dovada ca intr-adevar tarifam la pretul care e scris in strategie.
Se stie de strategia europeana , de asta s-au si unit intre ele companiile de apa din judet , am inteles si acest lucru , dar foarte pragmatic va intrebam, deci acum sunt pierderi de 66%. Daca aceste pierderi vor fi de 16% ar insemna ca pretul de productie al apei, impropriu spus de productie, s-ar micsora la jumatate. Asta ar insemna ca chiar si in aceste conditii in care pierderile se vor diminuate, pretul trebuie sa creasca in continuare conform intelegerii angajamentelor europene ?
Da, pai asta vroiam sa va explic. Pana acuma, compania Apa Serv opera la nivelul orasului Piatra Neamt. Acum opereaza la nivelul intregului judet. Numarul de salariati este dublu.Conditia principala, in afara de conditia regionalizarii care ne este impusa pentru a accesa fondurile europene. In acelasi timp anul asta s-a unificat pretul la apa. Deci pretul la apa este acelasi si la Piatra si la Roman si la Targu Neamt si la Bara si la Stefan cel Mare sau in alta parte .
Daca la Piatra Neamt s-ar reduce sa spunem din pierderi si s-ar reduce tariful, el pe ansamblu tot nu poate fi redus, pentru ca se recupereaza pierderile care sunt la celelalte comune. Din momentul de cand am preluat in 2009 noi nu am preluat nici un sistem, nici Romanul, nici Targul Neamt nici celelalte sisteme care sa fie suportabile . Am suportat aceste pierderi ale lor tot din banii pentru Piatra Neamt , dar in acelasi timp exista un principiu al solidaritatii care trebuie sa-l respectam in Uniunea Europeana. El se respecta si in modul in care se distribuie fondurile, si in modul de stabilire al pretului si atunci eu nu pot pe ansamblu sa fac in asa fel incat tariful sa fie unic, si atunci castigurile sau ce reusesc sa investesc in Piatra Neamt sau in zonele profitabile, trebuie sa acopar pierderile mari care sunt in celelalte sisteme, pentru ca si omul de la tara, din mediul rural, trebuie sa primeasca apa, si politica pe fonduri europene si politica Apa Serv este sa aducem apa in casa fiecarui om, si atunci mergem pe extindere, pe zone pe care initial se intinde conducta, omul urmeaza sa fie convins sa se cupleze la conducta, sa se cupleze la canalizare, pentru ca este o mentalitate destul de dificil de a o schimba, omul stie ca trebuie sa aiba fantana in curte de unde scoate apa si nu o plateste, ori conditiile care sunt acum in Uniunea Europeana sunt altele . Sunt comune sau proiecte europene care sunt facute pe care noi trebuie sa le preluam pentru ca asta este, suntem operatori regionali si trebuie sa ne asumam responsabilitatea asta in care prin proiectele astea s-au facut conducte si nu au nici un utilizator, sau este o conducta de canalizare fara statie de epurare, fara nici un utilizator, sau este conducta de canalizare fara apa. Deci toate astea pe ansamblu, cand sunt puse cap la cap, apar, intra in acel cost care se duce. Am inceput o campanie, o strategie pana in anul 2025, astfel incat sa reusim sa scoatem, dar nu se pot scoate peste noapte, pentru ca inseamna investitii foarte mari. Iar legat de pierderi, sa stiti ca sunt putine companii in lume, sa nu aveti impresia ca in Germania sau in Franta, companiile de apa au pierderi de 10-15%. Au pierderi destul de mari, nu la nivelul asta pentru ca au investit, dar in nici un caz nu merg pe pierderi sub 15%.
Pentru ca ati spus de treaba asta cu pierderile mai mici in alta parte si cu investitiile. Din tot ce adunati dumneavoastra bani de la populatie, aproximativ cam cat la suta se intorc inapoi in investitii care sa diminueze aceste pierderi? Aveti o strategie in acest mod?
Avem o strategie. Pana in anul 2010 nu am putut sa folosim fonduri. Deci practic partea de redeventa care o platim pentru sistemele pe care le avem noi in concesiune, se intoarce inapoi, dar cu o destinatie foarte precisa. Pana la nivelul anului 2011 nu am putut folosi prea mult acest fond de intretinere, inlocuire si dezvoltare, deoarece prima obligatie pe fondul respectiv este sa-ti asiguri serviciul de datorie pentru imprumuturile pe care le are compania, ma refer imprumuturi pentru cofinantarea fondurilor europene, nu imprumuturi ca sa cumparam masini sau birouri, si nu am folosit acel fond pentru ca nu stiam exact ce final va avea masura ISPA, care masura ISPA nu vreau sa sar de la una la alta, la nivelul anului 2008 si inclusiv cand era domnul Balan ca sa spun asa, era intr-o faza cand era cat pe ce sa dam banii inapoi. Deci erau doua proiecte facute un sfert din ele si unul aproape 90%, dar constructorul vroia sa-l paraseasca. Ori atata timp cat nu am finalizat acea masura nu puteam sa folosim acel fond de intretinere, inlocuire si dezvoltare pentru ca in momentul daca trebuia sa returnam banii, dupa aia trebuia sa returnam de acolo, si era pericolul de a da faliment.
Am finalizat masura ISPA in 2010, dar stiti ca de fiecare data, termini masura in 2010, dar pana incep sa vina organismele internationale si cele nationale la verificare deja trece un timp. Acum suntem in faza cand stim in ce masura sunt rapoartele din 2011, dar in 2012 au inceput sa vina acei bani dand servicul de datorii la o parte sa incepem sa facem reabilitari de retele, reabilitari tocmai in sensul de a reduce pierderile. O parte din bani pentru reabilitarile retelei, o parte din bani pentru reducerea costurilor cu energia electrica si cu alte materiale tehnologice. Acel program va continua, este in continuare, deja acum in faza in care alcatuim bugetul, vom face planul de actiune impreuna cu Primaria Piatra Neamt, impreuna cu Primaria Roman,impreuna cu Primaria Targu Neamt, in care vom incerca sa reabilitam retelele, in special pe strazile pe care primaria urmeaza sa le asfalteze. Inca nu i-am dat o denumire finala a proiectului,dar proiectul va fi ceva de genul „Intai apa si apoi asfalt”, adica de refacere a retelei de apa pentru a reduce costurile cu asfaltarea si pentru a nu cadea in ridicol, se asfalteaza dupa care Apa Serv vine si sparge.
Procentual ne puteti spune cam cat din banul omului se intoarce in investitii?
Nu am datele acum la mine, nu vreau sa va dau date eronate, dar oricand puteti solicita conform legii 544, vi se pune la dispozitie structura de pret si modul cum se calculeaza. Rugamintea mea este ca de fiecare data cand cereti date, veniti la specialistii nostrii.
Cu o ultima intrebare va deranjez. Stim ca de fiecare data cand este cate o lucrare la un anumit tronson, oamenii se plang ca ajunge si altceva in afara de apa potabila la ei. Deci sa intelegem ca daca sunt pierderile asa de mari, exista si riscul la fel de mare de infiltratii a altor elemente in apa care deja este procesata si trimisa pe drum?
Nu, pentru ca din cauza presiunii, apa este arunca afara, nu invers .
Sunt perfect de acord cu dumneavoastra, dar cand se face o lucrare, in centrul orasului apa nu mai are aceeasi presiune pana in capat. Exista acest risc de a intra alte elemente?
Nu exista acest risc, singura problema care apare si care a fost reclamata de multe ori este ca in momentul in care se fac lucrari, apare la inceput acea rugina.Indiferent, dar in general conductele vechi au depuneri.  In momentul cand e oprit si cand dai drumul la apa, presinea antreneaza anumite bucati. Oricat am face forjari pe anumite zone ca sa scoatem aceste depuneri, se intampla, in prima faza, dar in acelasi timp noi avem elemente de monitorizare, deci monitorizam punctele cheie din oras, suntem obligati , legat de calitatea apei si nu le monitorizam in sensul ca avem un laborator care le scoate ca sa fie bune. Pot sa va spun ca in luna iunie, deci avem laboratorul de analiza a apei potabile din Piatra Neamt este autorizat RENAR, in tara sunt 6 laboratoare autorizate RENAR, si se face o intercomparare cu un laborator din Anglia. Anul asta in iunie am iesit pe locul I din 47 de companii, sau laboratoare de la companii care au fost trimise. Se transmit probele de la o companie, se face analiza si se trimite inapoi. In functie de rezultat se face clasamentul, se considera ca acea intercomparabilitate este buna sau nu in anumite marje. Anul asta in iunie, eroare zero. Nu spun, poate ca in alta luna iesim 0.1, dar intotdeauna ne-am incadrat in limitele normale, adica, calitatea analizelor facute de laborator sunt de o calitate superioara, si atunci monitorizarea apei se face din toate punctele de trei sau patru ori pe zi. Deci nu exista riscul ca, consumatorul sa vina in contact cu eu stiu ce.
In final va spun sincer, noi am analizat putin, foarte critic si poate in continuare vom analiza foarte critic, nu am inteles foarte clar, domnul Balan, bun, rau, interesat, dezinteresat, facea nici nu pot sa-I spun un control, cerea niste informatii, pentru ca el oricum nu are nici un drept de executie, de control, nu are drept de decizie, nu are drept de sanctiune, deci el doar solicita niste informatii. Va spun foarte sincer, nu am inteles foarte clar de ce a fost atata deranj pentru ca el cerea niste informatii?
Nu a fost deranj . Eu am facut o informare, deci nu am trimis ca sa fie schimbat. Asta a decis consiliul local. Consiliul local a analizat problema si a considerat asa. Deci nu e nici un fel de problema. La fel cum cineva va fi in locul dumnealui, voi pune la dispozitie orice, si asta am spus-o in fiecare emisiune si am sa o repet, politica companiei este transparenta, vreau sa arat fiecarui consumator adevarul .
Corect care ar fi diferenta? El ar putea sa faca aceleasi lucruri pe care le facea si din pozitia de consilier local si din punct de vedere al cetateanului normal si sa va intrebe orice.
Deci nu il impiedica nimeni sa vina ca si  cetatean sa intrebe pe 544, dar initial cand a venit a zis ca se ocupa de calcularea pretului apei. Am inteles . Nu e nici un fel de problema.
Daca vreti sa transmiteti ceva in mod special celor care ne citesc.
Deci primul lucru pe care vreau sa il transmit este sa aiba incredere in calitatea apei care este furnizata de Apa Serv, sa aiba incredere ca pretul care il afecteaza cel mai mult pe consumator nu este facut ca sa aduca un profit extraordinar companiei in detrimentul consumatorului, compania face eforturi si va face pe perioada anilor urmatori in reabilitarea unor retele care toata lumea stie ca sunt deosebit de vechi si pe masura ce vechimea lor creste, degradarea este mai profunda, iar in privinta misiunii companiei, nu exista nici o problema, ne propunem sa fim foarte transparenti, orice problema pe care o au salariatii si consumatorii in special, vreau sa ne fie transmisa pentru a o putea rezolva fara nici un fel de probleme, deschis, dar nu cu rea vointa si cu interpretari fara documentatie conforma.
Va multumesc

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. Florin Constantin Roca spune

    Scopul PDL si Compania este sa supravietuiasca.Singurele surse sunt companiile locale conduse de slugoi numiti cu dedicatie de Pinalti.Ei beneficiaza de salarii Occidentale cu un pachet de servicii atractiv inclusiv familia pe la birouri dar cand Pinalti are nevoie de seva proaspata o primeste promt.Noi nu contam in ecuatia aceasta dar nici nu facem nimic cu exceptia a catorva internauti care se dezlantuie la ziarpiatraneamt.Comentam si ne limitam la atat dar nu trecem la actiune sa blocam intraea la birou lui Dughir si Movila sa le blocam limuzinele finantate de noi ca nu s-a pomenit nimic de costurile cu acesoriile de lux si cu personalul in plus care plimba cafeaua si se priveste in oglinda doar.

  2. Gabi spune

    Eu nu-i cer dlui Dughir sa imi explice nici despre pretul apei nici despre pierderi sau alte chestii din astea tehnice. Eu ma intreb cum de a ajuns omul asta in postul de general Uitati-va si dumneavoastra cum isi da cu parerea despre lucruri absolut straine de el. omul asta inca mai are urme de cascheta dupa ceafa.nu-mi pot imagina cum de a acceptat aceasta caciula imensa in locul sepcii de impiegat de miscare.

  3. dracon spune

    Am vrea sa ne spuna dl Dughir,cum explica dumnealui pretul apei potabile de 3,9 -4 lei metrul cum la com Girov fata de pretul aproape dublu platit de cetatenii din P-N? si chiar fata de celelalte comune alimentate din aceias sursa? Municipiul Iasi aduce apa de la 120 de km si tot nu costa atat metrul, TG Neamt are pretul mai mic pe m de apa potabila. Dle Dughir dta traiesti cu impresia ca s-a intalnit hotul cu prostul.Vinovatul principal este CJ care face pomeni electorale prin comunele judetului din bani nostri.Cetatenii municipiului ar trebui sa iasa in strada ptr a afla si din ce fel de taxe aberante este facut impozitul pe proprietati in PN, unde cacealmistul Stefan isi bate joc de,,pulimea” din acest oras.

  4. Claudia spune

    Bine, stimate domn Dugir,dv cred ca v-ati simtit ofensat ca un fost coleg a ajuns sa va faca control,probabil sunteti foarte frustrat,mai ales ca e vorba de un specialist in domeniu.Poate nu ar fi fost descoperite aceste marsavii daca v-ar fi verificat unul de-al dv.sau vreo femeie de serviciu.Care transparenta?De cand sunteti atat de transparent si preocupat de calitatea apei pe care o bem?De cand v-a trecut dl Balan pragul?D-lui este singurul dintre cei alesi care si-a facut datoria fata de cetatenii care l-au ales.La aceste preturi probabil ca apa din P. N e vitaminizata.Sper ca aceste lucruri sa nu ramana in aer,cineva trebuie sa ne faca dreptate.

  5. me spune

    Ce polite TOVARASU ?

    la cifrele legate de pierderi, la cat platesc eu apa la robinet, ce polite ?

    In orasul Piatra Neamt unde pentru mai bine din suprafata lui aveti in ajutor gravitatia pentru alimentarea cu apa, unde sursa de apa e aproape, cereti pe apa un pret egal cu cel de la Kauffland la PET. Iar despre calitate nici nu mai vorbesc.

    Ati avut o avarie pe 1 Decembrie 1918, saptamana trecuta si au fost necesare 5 zile sa se miste cineva de la APASERV sa opreasca pierderile. Dar poate nu va intereseaza pentru ca aveti pret pe mc de apa care include si 100% pierderi. Voi cei de la APASERV vindeti 10% fier (rugina de pe conducte) si 65% pierderi si 25% apa. Asta ne dati pentru banii platiti.

  6. Stefan spune

    Baiatul asta are tupeul pe masaura inaltimii.Are nerusinarea sa ne spuna ca trebuia sa suportam pierderi de 65% si personal dublu?De ce?De ce nu se poate rediscuta acel faimos grafic de mariri de tarife care a fost propus tot de APA SERV.Ca sa inteleaga si cititorii, costul investitiei (desi din fonduri nerambursabile in buna parte) trebuie acoperit prin majorari de pret!De ce nu prin reducerea pierderilor, reducerea cheltuielilor cu personalul, etc.Pentru ce s-au investit zeci de milioane de euro daca pierderile sunt tot 65%?De ce dl. Tarata il mai tine in functie pe acest incompetent, sluga PDL-ista?

  7. Privitor spune

    E orasul lui Don’Gigi si gastii pedeleprelor, iar nesimtirea furtului la buzunare, de la poporul saracit si umilit, intr-o batjocora sora cu dementa fanariotilor, e etalonul politicii partidului basist. Totusi in consiliile (judetean si municipal) sunt si locuitori simpli si probabil cinstiti – cu pretentii de oameni cultivati, care le este pozitia fata de jaful facut de „ideologii” cu gandul numai la propria gusa si la afacerii proprie familii?

  8. Mos Ceaciun spune

    Oare nu ar fi cazul sa se autosesizeze niste institutii ale statului (care stat??)sa faca lumina, sau le e frica de ce vor gasi?

  9. x spune

    Majoritatea „pierderilor ” pe conducte nu sunt decit consumurile firmelor „prietenilor”necontorizate si deci neplatite de cei ce consuma ci de prostime pentru ca suntem „multi da prosti”

  10. bogdan marc_2012 spune

    Este jignitor pentru intreaga comunitate locala sa fim dusi de nas de un asemenea excroc analfabet ascuns in spatele altui excroc care si el sta pitit in spatele celui care l-a alungat pur si simplu pe Balan de la Apa Serv. Este incredibil.Este absurd.

  11. Comentator spune

    Domnul Balan nu a avut niciodata nici o functie in Apa Serv din care sa fie raspunzator de pierderile din sistem care pentru o buna informare pe vremea respectiva erau de 40% nu de 67% ca acum .
    Cititi informarea publica facuta de domnul Balan si puteti sa asociati un numar de dosar penal la ea pentru ca asta ar trebui sa urmeze intr-o tara normala la cap.

  12. Gabi spune

    Doamne , oare cine i-o fi dat acestui balaur diploma de inginer?Asta cu forjarile pe conducte m-a convins cel mai tare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate