Ionel Arsene: „PSD nu va fi niciodată adeptul unui război murdar cu presa!”

0

Un grup de lucru care ar fi fost creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-ar fi alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, ar urma să pregătească o platformă informatică cu rolul de a scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina, a relatat astăzi Profit.ro.

Anunţul din presa centrală a venit după ce informaţii referitoare la creşterea preţului benzinei şi motorinei au provocat aglomeraţie şi haos la staţiile de carburanţi. Între timp au apărut în spațiul public o serie de dezmințiri sau delimitări de acest demers din partea instituțiilor vizate de articolul apărut pe profit.ro, însă subiectul a deschis o Cutie a Pandorei: un posibil precedent în îngrădirea libertății de exprimare și a libertății presei.

Pentru că vorbim despre inițiative ale societății civile, într-o perioadă în care vedem circulând știri false şi sunt în derulare activități de dezinformare, în privința acestor inițiative de combatere a efectelor ştirilor false şi dezinformării, pot să fac următoarele precizări: în primul rând, aşa cum Guvernul României a repetat de fiecare dată când a fost necesar, susține libertatea de exprimare şi dreptul la informare corectă a cetățenilor. Orice inițiativă care vine din zona societății civile şi care are ca scop combaterea dezinformării în spațiul public, reprezintă contribuții, proiecte care ajută practic accesul opiniei publice la informații reale în timp util. Dar, Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susține orice inițiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului în condițiile legii şi literei şi spiritului Constituției României.”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, aruncând, practic, pisica în ograda „societății civile”.

În categoria politicienilor care s-au exprimat ferm împotriva unor inițiative de cenzurare a presei intră și președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Sunt uimit de aberațiile unor oameni care susțin monitorizarea presei, cu scopul de a pune entitățile media la zid și de a stabili cine scrie bine și cine scrie rău.

S-a ajuns departe cu o astfel de atitudine sfidătoare! PSD nu va putea accepta o asemenea propunere. Ziariștii sunt cei care țin o societate pe linia cea dreaptă și chiar dacă nu de fiecare dată ne place ce scriu, sunt conștient că prin semnalele de alarmă pe care le trag reprezentanții presei se îmbunătățesc lucrurile.

„Fake news“-ul este modul în care se discreditează singur un jurnalist! Nu trebuie să vină cineva de la „centru“, de la instituții importante ale statului și să concluzioneze sau să clasifice informațiile apărute în spațiul public. O știre falsă este sancționată de cititori!

„Societatea civilă“ invocată pentru declanșarea monitorizării cu siguranță are alte preocupări decât să ceară vânătoarea de vrăjitoare în mass-media. Dar e simplu, când nu ai pe cine băga la mijloc, să dai vina pe oameni și, fără nume, fără subiect și predicat, să spui că ei își doresc ceva! PSD nu va fi niciodată adeptul unui război murdar cu presa!

Cetățeanul are dreptul la liberă informare și presa, dacă este una profesionistă, are cititorii ei, în fața căreia nu se discreditează și care îi rămân fideli. Nu e treaba partidelor politice să facă ordine în sumarele publicațiilor.

Jurnaliștii trebuie lăsați să își facă meseria cum știu ei mai bine!

a declarat Ionel Arsene, președintele CJ Neamț și președintele PSD Neamț

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate