Invazia lebedelor din Piatra Neamt: o atractie turistica unica, nevalorificata inca de autoritati

3

Lebedele au parasit zona unde stateau de obicei, si anume coada lacului de acumulare Batca Doamnei, si au venit spre podul de la Caprioara si spre podul de la Piata Centrala. Probabil foamea le-a determinat sa vina in aceste zone, deoarece, de exemplu, la pod la Caprioara, un grup de lebede inota contra curentului pentru a-si mentine pozitia fata de locul unde trecatorii le aruncau mancare.

La podul de la Piata Centrala situatia e putin diferita, mancarea reprezentand diverse deseuri menajere aduse de Cuiejdi sau depozitate deja in malul de la confluenta celor doua rauri.

Majoritatea oraselor din Romania sunt invadate de ciori. Iata, insa, ca orasul nostru este in mod curios invadat de lebede. Nu ar fi rau ca autoritatile sa le faca iernatul mai usor si sa le amenajeze cateva locuri unde sa puna la dispozitia animalelor hrana.

Pietrenii sunt fascinati de spectacolul deosebit oferit de prezenta lebedelor care, anul acesta, parca sunt mai multe ca niciodata. In general, lebedele pe timpul iernii au obiceiul de a migra din nord spre zone cu o clima mai calda si unde sa gaseasca hrana. Lebedele sunt ocrotite prin lege, iar cei care practica braconajul sunt aspru pedepsiti daca profita de acest fenoment al migrarii lebedelor pentru a le vana.

Chiar daca, in special in traditia englezeasca, carnea de lebada era privita ca un aliment de lux, nu putem compara placerea stomacului cu placerea ochiului, oferita de acest spectacol absolut incantator al pasarilor  gratioase care inoata in apele orasului nostru.

Ce oras din Romania se mai poate lauda ca este invadat de lebede??? Cei care sunt resposabili cu turismul pietrean ar trebui imediat sa ia masuri de favorizare a iernatului pentru aceste familii de lebede, caci daca acestor lebede li se vor oferi conditii de viata cat mai bune, atunci orasul nostru se va putea lauda cu prezenta lebedelor pe tot parcursul anului. Cati turisti nu ar fi atrasi de acest fenomen? Asta doar in cazul in care cineva sesizeaza aceasta oportunitate ca pe o atractie turistica deosebita.

V.P.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. Un simplu pietrean spune

  Cata mizerie poate fi pe malurile Bistritei, nu mai zic de Cuiejdi cat de mizerabil e.

 2. misudeladorohoi spune

  Sigur ca da si cum ar putea autoritatile nemtene sa valorifice chestia asta sunt tare curios?

  ADMIN : Foarte simplu . Undeva in zona Costisa este o pensiune „Rechinul” parca unde acum cativa ani a venit o familie de lebede pe iazul de la nga aceasta pensiune. Deoarece personalul pensiunii a creat conditii si a dat mancare in permanenta acestor pasari , ele nu au mai plecat si acum daca mergeti acolo veti vedea ca au devenit atat de prietenoase incat vin si iti mananca din mana .
  Nu ar fi ceva deosebit ca cineva sa amenajeze un loc pentru hranirea acestor pasari ? Iar ca valorificare , cred ca un loc unde sa te duci sa hranesti lebede aflate in libertate ar fi o atractie turistica deosebita .

 3. Mihaela spune

  Foarte frumoase lebedele nemtene…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate