Interviu cu subprefectul Neamtului , doamna Daniela Soroceanu

1

În primul rând vreau să ne spuneţi cum aţi ajuns subprefect.

E o întrebare foarte interesantă, mulţi mi-au pus-o , mi-am pus-o şi eu. În primul rând am corespuns unor criterii, poate mulţi vor zice politice… nu, criterii strict profesionale. Pentru a putea ocupa astfel de funcţie, sunt câteva criterii prevazute de lege. În primul şi primul rând trebuie sa fii în categoria funcţionarilor publici – eram la momentul respectiv- anumite studii,atât universitare cu licenţa cât şi masterate, iar în situaţia în care eşti înalt
funcţionar public trebuie să mai faci un curs de înalt funcţionari publici la INA sau să fii în corpul de rezervă.Nu este cazul. La momentul în care am fost prin detaşare numită să exercit această funcţie, mă înscrisesem la concursul de secretar al judeţului Neamţ, concurs pe care l-am promovat în cursul lunii mai. Începând cu 7 iunie am fost numită în funcţia de secretar al judeţului, iar în continuare exercit prin detaşare aceeaşi funcţie de subprefect. Cât timp voi exercita această funcţie, postul meu de secretar al judeţului este ocupat prin delegaţie de doamna Cristina Mititelu

Care sunt principalele dumneavoastră atribuţii pe care le aveţi ca subprefect?

Calitatea de subprefect presupune şi multe alte chestii şi in afară de ceea ce vedeam din exterior ca e o funcţie de reprezentativitate a guvernului, mai sunt câteva atribuţii mult mai aplicate asupra influenţarii existenţei noastre ca judeţ, în oricare judeţ am fi, în sensul că ai în subordine câteva servicii foarte importante cu impact asupra societaţii, în speţă direcţia de monitorizare a serviciilor publice de deconcentrate, ceea ce presupune sa ai cunostinţă de toate aceste instituţii, să ştii care sunt programele lor de activitate, să ştii care sunt prioritaţile acestor instituţii, pe ministere şi alte organisme ale autoritaţii centrale cu desfaşurare la nivelul judeţului Neamţ, să cunoşti priorităţile, obiectivele, doleanţele, şi ale angajaţilor acestor instituţii, dar în primul şi primul rând, care sunt priorităţile guvernamenale, cum se realizează acestea la nivelul judeţului Neamţ şi mai ales ce importanţă are asupra societaţii şi dacă societatea isi doreşte în această manieră sau nu.
La nivelul instituţiei prefectului , la momentul venirii mele, am constatat că această direcţie are foarte multă treabă, în sensul că ar fi trebuit să aibă cunoştinţă despre toate aceste prioritaţi, care sunt avantajele şi dezavantajele, care sunt piedicile, pentru că anumite programe nu pot fi realizate, şi spre surprinderea mea am constatat că nu prea ştiau lucrul acesta, pentru că a fost un dezinteres total în a se cunoaşte cu adevărat problemele cetaţenilor. În condiţiile în care exercit această funcţie în continuare, mi-am propus obligatoriu să trasăm toate aceste priorităţi şi obiective, să vedem pe stadii unde se află fiecare, şi acolo unde legiuitorul nu a putut prevedea anumite situaţii speciale să vedem dacă nu putem noi să intervenim, chiar şi cu modificarea textului de lege. Ţin foarte mult la chestia aceasta şi în primul rând ţin să organizăm. Am un respect deosebit pentru o dezvoltare organizaţională în sensul de a cunoaşte care sunt problemele şi de a pune şi pe fiecare om acolo unde poate să ducă atribuţiile de servici sau poate să facă mai mult decât atât , sau acolo unde oamenii nu înţeleg care e rostul nostru, pentru că noi trebuie să fim interfaţa guvernului cu teritoriul şi să preluăm de la oameni care sunt problemele, să le ducem mai departe şi nu doar să îi ascutăm, să le şi îndreptăm. Ei bine, lucrul acesta nu prea s-a făcut, cel puţin la momentul în care am constatat eu, cam de două luni de zile de când sunt eu aici. Îmi doresc tare mult lucrul acesta să se îndrepte, pentru că suntem primii care putem să luăm contact cu ceea ce are nevoie cetaţeanul, să fim deschişi la el, şi chiar dacă uneori cetaţenii îşi doresc lucruri mai puţin viabile, oamenii îşi doresc anumite lucruri care intră în logica lor şi nu într-o logică juridică spre exemplu, sau într-o logică a societăţii, dar să nu uităm că suntem creaţi pentru ei şi nu invers.

Noi am observat la modul de lucru a fostei prefecturi că efectiv nu se vedea nimic la nivelul cetaţeanului din partea prefecturii, ba din contra, se observau foarte multe aroganţe, foarte multe chestii care deşi în stradă reprezentau un adevăr vizibil pentru toată lumea, pentru instituţia prefectului era aşa cum zicea partidul,…să înţelegem că vom observa o activitate a prefecturii care se va simţi la nivelul cetaţeanului?

Aşa îmi doresc cel mai mult şi sper, cu ajutorul colegilor de aici să reusim acest lucru. În primul rând i-am făcut pe ei să înţeleagă că îmi doresc cel puţin personal, cu totul şi cu totul altceva. Nu vreau să fie o schimbare doar de nume la nivelul instituţiei prefectului ci chiar de viziune şi chiar cu aplicare asupra problemelor şi nevoilor oamenilor. Asta nu înseamnă că vom rezolva totul, nici nu se poate, multe cauze sunt pierdute , în sensul că mulţi oameni mi s-au adresat de când am venit, cel puţin la nivelul petiţiilor şi audienţelor pe partea de fond funciar unde au pierdut toate procesele posibile şi imposibile deşi poate aveau dreptatea în mână, au pierdut pentru că nu au cunoscut nişte artificii juridice la momentul acela, pentru că au pierdut nişte cauze prin alte instituţii, nu că ar fi facut instanţa într-un părtinitor într-o formă sau alta, nici într-un caz , ci nu au ştiut poate cum să îşi apere drepturile, şi e păcat. Ce am mai constatat eu şi asta nu numai de acum, dar acum cu atât mai mult, la nivelul instituţiei noastre nu există, sau cel puţin nu exista, puţin câte puţin trebuie să umblăm şi la mentalitatea angajaţilor ca să mergem catre exterior, dorinţa aceea.. ”Măi. nu pot să rezolv problema X” Mi s-a întâmplat de foarte multe ori. Nu e de competenţa noastră, dar nu poţi să îi schimbi omului “nu e de competenţa mea şi atât! Nu e de competenţa instituţiei prefectului, însă vă îndreptăm către instituţia A B C cu adresa X Y Z, sau chiar direcţionăm noi hârtia catre acea insituţie, rugându-i să ne parvină răspunsul, ca să ştim şi noi că într-adevar acea petiţie a ajuns şi a găsit un răspuns.Că e favorabil sau defavorabil, asta e deja altă discuţie, normal că nu îi vom putea mulţumi pe toţi. Şi pe foarte mulţi nu putem să îi mulţumim pentru că sunt multe lucruri strâmbe , din păcate , că s-a făcut o ruptură între fragmentul de sus , de guvernare, şi cetaţeanul de jos aşa cum aţi remarcat, de mult e facuta şi vrem sa o îndreptăm.

O ultimă întrebare, văd că aveţi două telefoane. Ce face butonul trei de la telefonul negru? Vă raspunde cineva să vă spună adevărul?

Butonul trei de la telefonul negru, probabil … În orice caz eu vreau de la cetaţean să aflu adevărul şi, eu sunt foarte ancorată în realitate, eu ştiu cum e să traieşti cu câţiva lei pe lună şi să nu ai ce da copiilor de mâncare pentru că am trecut şi prin acest tip de situaţie şi nu-mi este străin cum trăiesc oamenii, pentru că traiesc printre ei şi mă mişc printre ei şi aşa am facut-o tot timpul.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. nationalistu` spune

    Si-a atins scopul. De cand viseaza! E tot mai rosu pe aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate