Intervenție interesantă în ședința de Consiliu Local pe tema Perla Invest, explicată pe larg de un cetățean care trage un semnal de alarmă

0

Din culisele ședinței extraordinare de ieri, 21 noiembrie, a Consiliului Local Piatra-Neamț, unde s-a pus încă o dată pe masă soarta firmei Perla Invest, gestionara Telegondolei…

Roxana Grozavu, în calitate de cetățean și președinte al Asociației Drepturilor Omului și Solidaritate Socială – A.D.O.S.S., a dorit să participe la ședință în urma unei convocări făcute în media de către primarul Andrei Carabelea. Aceasta a avut și o intervenție interesantă în cadrul ședinței de Consiliu Local și a prezentat, cronologic, ce s-a întâmplat.

Mai jos puteți citi declarația Roxanei Grozavu pe această temă și ar fi bine dacă ați avea răbdarea să o citiți până la capăt pentru a înțelege anumite lucruri despre problema Perla Invest:

„Înainte de începerea ședinței am avut „oportunitatea ” de a-mi prezenta propunerea în fața primarului (în biroul acestuia), propunere care a condus la o tentativă de cenzură în sensul în care, după ce am părăsit biroul și am ieșit la o țigară în fața clădirii, când să revin pentru a intra în sala unde urma sedința am fost oprită de domnul care se ocupă cu paza și siguranța clădirii, informându-mă că nu pot intra și că juristul primăriei mi-a cenzurat accesul, motivând că nu am o solicitare scrisă făcută cu 24 de ore înainte.

Discuția a început și prima întrebare a fost dacă toți au aceste solicitări scrise și dacă toată lumea a respectat termenul de 24 de ore, precum și faptul că această convocare a fost făcută în media aseară, deci nimeni nu putea respecta „termenul de 24 de ore”. Mă agitam degeaba. Ordinul era clar să nu intru, dar minune! Domnul viceprimar Irimia a dat dovada de transparență, ieșind din clădire pentru a invita oamenii în sală, lucru ce mi-a oferit accesul la ședință. Mulțumesc, d-le viceprimar, pentru corectitudine și transparență.

Am ajuns în sală și am așteptat momentul, după regizări, să pot exprima și transmite părerea noastră, propunerile noastre, precum și pentru a avertiza privind unele suspiciuni la afacerea Perla Invest. Acest lucru l-a deranjat atât de mult pe domnul primar Carabelea încât m-a întrerupt și a intervenit pentru a opri discuția deși tot el, la 10 minute după, m-a atenționat că nu pot interveni într-o altă discuție. D-le primar, aceeași regulă, aceeași situație e valabilă și pentru domnia ta!

Acum, despre afacerea Perla Invest și bunii samariteni:

Avem suspiciuni rezonabile ale unei afaceri concepute din 2016 care în 2022 a ajuns la maturitate. Mai exact, în 2016 au fost efectuate expertize sub sigla valorificării activelor firmei Perla Invest, evaluare făcută cu respectarea legii privind insolvența, expertize care au condus în 2022, spre mirarea noastră, la următoarele valori pentru 3 active ale societății:

1.Picior telegondola zona Gară, clădire, teren la valoarea 1.370.000 euro – la verificarea noastră se respectă tabelul minim pentru taxe și notari, având următoarele valori:

-teren intravilan 77.5 euro/mp – zona A în UNNPP( valoare acceptabil corectă pentru 2016, acum minim preț este de 180 euro/mp

-construcție suprafață 537,46 mp, valoare 572,059 euro /mp zona A în UNNPP( valoare posibil corectă pentru 2016, acum minim preț este de 485 euro/mp

-construcție suprafață 1707.65 mp, valoare 572,06 euro/mp zona A în UNNPP – valoare posibil corectă pentru 2016

2.Stație sosire vârful Cozla cu 6 niveluri – nefinalizată, considerată în contabilitate investiție în curs, care de asemenea în mare ar respecta un minim de valoare. Ea în raport figurează acum la valoarea de 850.000 euro, sumă provenită din 2016 care în cartea funciară apare bizar – la capitolul suprafață din acte 53.500 mp, iar măsurată 1.632 mp teren, precum o clădire parțial nefinalizată de 1.211 mp. După regulile UNNPP valoarea calculată este de zona A.

3.Teren cunoscut ca Baza Hipică, singurul bun subevaluat și, mai grav, subevaluare acceptată de primărie în luna august 2022. Valoarea acestuia este de sub 19 euro mp, cu tot cu construcțiile existente care apar în cartea funciara înregistrate. Suprafața de teren la Baza Hipică din Cartea funciară reprezintă 28.696 mp de teren, precum și 17 construcții. Valoarea conform UNNPP în 2022 – adică minim de valoare de la care se calculează atât taxe notariale, cât și taxele judiciare de timbru este de minim 50 euro / mp, dar toți știm că în zonă vorbim de un minim real de 300 euro/mp, aceste valori fără cele 17 construcții!

De aici am plecat cu studiul și am ajuns la bănuială rezonabilă în ce constă disperarea de modificare a planului de reorganizare în 2022 pe motive de pandemie, până la disperarea de a cumpăra de către Primăria Piatra-Neamț activul Picior telegondolă -Gară, urmând să vă detaliem ce bănuim că se va întâmpla cu acte în regulă…

După ce se cumpără, dacă se cumpără piciorul telegondolă, zona gării, cu banii obținuți se acoperă creditorii cu garanții, onorarii diverse și mai rămân ceva pentru chirografari, asta fiind partea bună, la prima vedere, dar acest lucru va elibera de sarcini terenul de la Baza Hipică. Adică după eliberarea lui cu o valoare subevaluată, confirm legii oricine poate face o adresă lichidatorului cu intenția de cumpărare la un preț un pic mai ridicat decât cel menționat în evaluare de 686.000 euro.

Deși în planul de reorganizare se vorbește despre darea în plata a acestor bunuri în favoarea primăriei, în cazul în care exista o ofertă pentru un activ cu o valoare mai mare decât cel evaluat, lichidatorul solicită în baza acesteia scoaterea la licitație și pică darea în plată. Și aici e afacerea perfect legală în care un deștept o să câștige la licitație cu un preț un pic mai ridicat decât cel de evaluare din 2016, dar tot foarte ieftin. În plus, primaria nu se va putea mișca și nici opune acestei proceduri și uite așa unii vor apărea sleiți de puteri în încercarea de a salva patrimoniul orașului când aceștia sunt dracii care au reprezentat veriga ce a închis cercul unui bum imobiliar cu respectarea legii.

D-le primar Carabelea, te întreb direct: cât de ipocrit poți fi când tu și toți cei implicați ați acceptat ca orbul planul de reorganizare? Nu suntem toți naivi și nici tu nu ești. De asta ai încercat cu ordin să nu intru aseară la ședința, pentru a nu se afla că singurul activ subevaluat este terenul de la Baza Hipică.

Pentru toți cei implicați, rugați-vă ce scriu acum să nu se întâmple!

Mai mult, dragi cetățeni, veți auzi ca apărare ceva de genul: terenul din Baza Hipică este protejat și trecut cu mențiunea B7. Se notează faptul că prezentul imobil este o bază sportivă în temeiul legeii nr 69/2000. Nu încercați să păcăliți! Dacă era așa, de ce oficial, în acte, nu figurează niciun club sportiv acolo? De ce nu ați încheiat un contract de închiriere sau concesiune cu clubul sportiv ecvestru? Asta ca să nu intrăm în alte detalii privind legislația invocată, data când a fost efectuată mențiunea la OCPI, precum faptul că legal nu împiedică schimbarea destinației pe viitorul nou proprietar ce va cumpăra fără sarcini.

Cine a semnat ca orbul modificarea planului de reorganizare, precum și diminuarea valorică a bunurilor dacă timpul confirmă cele scrise aici, vă anunț că fapta/faptele cu iz penal se pot prescrie cu cea mai mică încadrare abia în 2025.

Pentru domul primar – nu este datoria cetățenilor să găsim și să propunem soluții. Aveți 300 de angajați. Chiar și așa, cu puțină voință dacă ar fi fost, puteați solicita sprijin la mulții specialiști în insolvență, drept comercial, lichidări etc., ce sunt în județul Neamț. Legat de minciuna cu achiziții către primărie la valori reduse… și dacă vorbeam de evaluari reale, creditul ce trebuie recuperat de la Perla Invest acoperea activele la valori reale.

Precizăm că mâine, 23 noiembrie, proiectul de cumpărare a piciorului Telegondolei e pus din nou pe ordinea de zi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate