Intervenție în forță a polițiștilor și procurorilor DIICOT la Neamț. Zeci de mandate de percheziție și aducere, 16 indivizi reținuți

0

Potrivit IPJ Neamț, la data de 24 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, au pus în executare 24 de mandate de percheziție domiciliară și 40 de mandate de aducere, în județele Neamț, Bacău și Vrancea, într-o cauză în care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea ilegală de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.

Tot ieri, în aceeași cauză, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus reținerea a 16 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.


Din cercetările efectuate în cauză a reieșit că, în cursul lunii iulie 2023, patru dintre inculpați au constituit un grup infracțional organizat  în scopul comercializării substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, liderul acestuia având rolul de a coordona, procura, prepara, depozita  dar și de a comercializa astfel de substanțe.

În intervalul iulie 2023 – martie 2024, aceștia au depozitat, manipulat și comercializat diferite cantități de substanțe psihoactive noi (AB-CHMINACA, canabinoid sintetic) către consumatori din județul Neamț, cu sume cuprinse între 50 și 100 lei pentru o doză.
Cu privire la ceilalți inculpați cercetați în cauză s-a reținut că, în perioada ianuarie – martie 2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au procurat, depozitat și vândut substanțe psihoactive (ADB-BUTINACA, MDMB-BUTINACA, 5F-MDMB PINACA, AB-CHMINACA și MDMB-INACA) către consumatori de pe raza aceluiași județ.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 41 de comprimate de diferite culori, 150 de grame de substanță solidă, sub formă de cristale, 300 de grame de substanță vegetală de culoare verde-olive, 7 grame de soluție folosită la prepararea substanțelor cu efecte psihoactive, 8 grindere și un cântar de precizie, 23 de telefoane mobile, cartele SIM și carduri de memorie, 3 arme supuse autorizării, 2 cartușe de muniție neletală, un sistem de supraveghere audio-video, sumele de 5.000 lei, 3.025 euro și 50 de lire.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Neamț cu propunerea  arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a celor 16 inculpați. 
De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au formulat propunerea de arestare preventivă  în lipsă a unui alt inculpat, care se sustrage urmăririi penale.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

a transmis DIICOT Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate