Înțelegerea fundamentelor Universului, o preocupare a elevilor de la CNCH

0

Colegiul Național „Calistrat Hogaș”  din Piatra-Neamț a avut anul acesta rezultate de exceptie în ceea ce privește selectarea elevilor și profesorilor în centre de știință importante din Europa.
În perioada 6-9 mai 2018, o echipă a colegiului a fost selectată să viziteze CERN (Centrul European pentru Studii Nucleare, Geneva), o oportunitate unică oferită celor mai buni și pasionați elevi la fizică, informatică și inginerie de a participa la activitatea zilnică a echipelor de cercetare participante la experimente la CERN.
Această selecție a venit după ce eleva Raluca Ghilea, clasa a XII-a A, a fost selectată ca singura participantă din România la Summer Camp la CERN și profesor Nadia Cîrcu – singurul profesor participant din România la INTERNATIONAL TEACHER WEEK, la CERN.
CERN este cel mai important centru de cercetare științifică din lume în acest moment.

Echipa CNCH a fost formată din elevii: Raluca Maria Ghilea, Tudor Ștefan Covaci, Vlad George Ionescu, Narcisa Andra Panaite, Andreea Ștefana Vrabie – clasa a XII-a A, Theodor Nichifor – clasa a XI-a A, Maria Păvălău, Ruxandra Mireanu, Gabriela Grogorici – clasa a XI-a C, Rareș Miron, Vlad Gubendreanu, Andi Enache – clasa a X-a C, Silviu Chihai, Ștefan Theodor Cioaric – clasa a IX-a A, care au fost coordonați de prof. Nadia Cîrcu și Mariana Frenți.

Experiențele LHC (Large Hadron Colider) au atras în ultimii ani atenția întregii lumi și de la aceste experiențe se așteaptă în acest moment rezultate care vor schimba radical modul în care înțelegem lumea. Totuși,  nu am reușit să intrăm în tunel, deoarece acceleratorul de particule era în funcțiune în timpul călătoriei noastre.
Vizita noastră la CERN a început cu o expoziţie despre Microcosmos, în care am aflat ce sunt particulele elementare, ce rol au acestea în formarea universului şi, cel mai important, cum contribuie cercetătorii de la CERN la desluşirea marilor mistere ale lumii.

Am văzut copii ale componentelor acceleratorului de particule, iar explicaţiile video amplasate în dreptul acestora ne-au făcut să înţelegem procesele din spatele ciocnirilor ce au loc în fiecare moment 100 metri sub pământ.
Pentru că baza teoretică trebuia complementată de cea practică, CERN ne-a oferit oportunitatea de a studia activ particulele, observându-le și trăgând concluzii. Prin experimentul S’Cool Cloud Chamber, elevii împărțiți în echipe și folosind materiale precum gheață carbonică, o placă metalică, un burete îmbibat în alcool, toate aflate într-un mediu izolat, au reușit să studieze traiectoriile particulelor și astfel să diferențieze particulele alfa de electroni sau muoni. Diferența de temperatură care face ca gazul să fie suprasaturat, produce mediul optim de a condensa gazul la baza rece a camerei de ceață. Astfel, urmele particulelor s-au distins cu ușurință și au făcut elevii să înțeleagă structura materiei precum și comportarea ei în condiții normale, în fiecare moment.

Cele mai impresionante lucruri din expoziția de la Centrul de Calcul, o imensă bază de date, în care se află toate datele determinate vreodată la CERN, împreună cu celelalte centre de stocare aflate în toată lumea în sistemul WLCG – Worldwide LHC Computing Grid, au fost primele calculatoare folosite vreodată în lume și cum funcționeau acestea. Nu în ultimul rând, am aflat că la CERN a fost inventat limbajul HTML, pe care îl folosim astăzi în mod constant, poate fără să ne dăm seama, și fără de care internetul nu ar mai fi așa cum îl știm astăzi.
O mică fâşie din viaţa de cercetător la CERN ne-a fost prezentată la fabrica de antimaterie, unde un profesor universitar ne-a arătat cele mai recente experimente ce folosesc antiprotoni si, mai nou, antihidrogen.  Aceste antiparticule sunt decelerate şi blocate într-un câmp magnetic neuniform ce permite studierea lor pentru câteva minute.
CERN ne-a oferit posibilitatea de a participa la programe speciale, am experimentat atmosfera de cercetare de frontieră la LHC, am întâlnit oameni de știință din întreaga lume și am găsit noi idei despre aducerea fizicii moderne în sala de clasă.” a povestit doamna prof.  Nadia Cîrcu despre inedita experiență. 

Dincolo de valoarea științifică remarcabilă a șederii lor, elevii selectați au găsit într-un mediu multidisciplinar și multicultural o experiență personală extrem de îmbogățită. Această excursie nu a fost numai o incursiune în fizică cuantică pe baza discuțiilor de la clasă, ci și un impuls de a aprofunda acele cunoștințe și de a înțelege particulele care stau la baza materiei și antimateriei.

„Doar punând întrebări și încercând să găsim răspunsuri, putem să înțelegem lumea care ne înconjoară. Chiar dacă nu ne vor conduce la răspunsul pe care îl așteptăm, vor deschide un drum către noi probabilități.”, a mai  punctat  doamna prof. Nadia Cîrcu. 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate