Intalnirea prefectului judetului cu responsabilii din sanatate

0

La întâlnirea prefectului Mihai Archip cu directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi cu preşedintele director al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate s-au discutat:

o     Problema organizării Centrelor de permanenţa

Cei doi coordonatori din sănătate au prezentat prefectului documentaţia pentru înfiinţarea a minim 15 Centre de permanenţă pe teritoriul judeţului.

Propunerile din documentaţie au fost făcute având în vedere prevederile OUG 32/2009 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, numărul medicilor de  familie şi al asistenţilor din judeţ, normativul stabilit pentru funcţionarea unui centru de minim 7 posturi de medic şi minim 7 posturi de asistent medical, distanţa în kilometri faţă de centrul de permanenţă propus. Programul de funcţionare a unui Centru va fi între ora 15.00 şi 08.00 (dimineaţa), în fiecare zi şi în sărbătorile legale.  Autorităţile locale trebuie să-şi dea acordul pentru funcţionarea centrului şi pentru locaţie. Contractul pentru serviciile medicale acordate prin Centrul de permanenţă este încheiat separat cu Casa de Asigurări de Sănătate, trusa de urgenţă se asigură de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică – Programul de asistenţă extraspitalicească. Ambulanţa va putea fi chemată doar cu semnătura medicului de la Centrul de permanenţă.

O parte din medicii de familie sunt de acord cu organizarea acestor Centre, iar acţiunea de informare a medicilor şi discuţiile cu aceştia trebuie să continue.

Următorul pas este discuţia cu primarii pentru a susţine din convingere,  înfiinţarea acestor centre şi pentru a identifica spaţiile posibil a fi folosite, ori  chiar cabinetele existente.

o     Restructurarea unor unităţi spitaliceşti

Având în vedere dezbaterea publică privind transformarea unor unităţi spitaliceşti în centre pentru vârstnici, autorităţile locale trebuie să analizeze, să realizeze o proiecţie şi în urma acesteia să-şi fundamenteze poziţia cu privire la această restructurare.

o   Implementarea în sistem a cardului de sănătate

Discuţiile purtate au generat două concluzii: este în interesul cetăţenilor să primească aceste carduri de sănătate, iar cei care nu sunt angajaţi sau pensionari  şi realizează venituri, trebuie să se asigure, să plătească asigurarea minimă de 37 lei pe lună, calculată la salariul mediu pe economie.

Cetăţenii din această categorie trebuie să se gândească la faptul că o zi de spitalizare constă minim 250 lei, iar dacă vorbim şi de o intervenţie chirurgicală, cheltuiala este imensă pentru bugetul unui cetăţean.

Atât domnul director Dan Dorin Morenciu  cât şi domnul preşedinte Valerică Frăţilă au apreciat iniţiativa domnului prefect de a se întâlni periodic cu şefii serviciilor publice deconcentrate, pentru a discuta cu privire la priorităţile momentului şi au considerat oportună întâlnirea de astăzi.

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate