Intâlnire dedicată analizei factorilor ce pot determina accelerea gradului de absorbţie a fondurilor europene

0

Prefectul judeţului, Mihai Archip, a iniţiat o intâlnire dedicată analizei factorilor ce pot determina accelerea gradului de absorbţie a fondurilor europene, la nivelul judeţului Neamţ. La intâlnire au participat reprezentanţi ai organismelor intermediare ale programelor operaţionale pentru accesarea Fondului Social European şi a Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Urgentarea accesării fondurilor europene va constitui subiectul Cartei Albe a absobţiei fondurilor europene, care va fi realizată la nivel guvernamental şi va presupune o analiză lunară, din partea Comitetul interministerial pentru absobţia fondurilor europene, a proiectelor depuse, aprobate si contractate , cât şi a plăţilor realizate către beneficiari.
La reuniunea care a avut loc vineri, 16 iulie 2010, au fost prezenţi reprezentanţi ai Organismului Intermediar Regional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane pentru Regiunea Nord Est, Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Neamţ, APIA Neamţ şi Centrului teritorial pentru IMM – uri şi Cooperatie.
Au fost enunţate probleme concrete cu care se confruntă potenţialii beneficiari din domeniul privat, in realizarea proiectelor. Multe dintre acestea se datorează dificultăţilor legate de accesarea unor credite bancare, necesare asigurării cofinanţării proiectelor, cum ar fi dobânzile mari, comisioanele bancare, birocraţia excesivă, lipsa unei implicări reale a Fondului de Garantare a Creditului Rural, reticenţa unor bănci comerciale de a acorda credite micilor investitori din domeniul agricol, preferând domenii mai putin expuse riscului.
Sunt necesare, de asemenea, implicare şi receptivitate din partea autorităţilor publice locale, în ceea ce priveşte promovarea oportunităţilor de finanţare din fonduri europene.
Instituţia Prefectului va realiza, cu sprijinul primarilor, o bază de date cu persoane din cadrul primăriilor, care sunt direct implicate în gestionare fondurilor europene, şi care vor fi persoanele de contact pentru organismele intermediare, în acţiunile de promovare şi de transmitere a tuturor noutăţilor legate de accesarea fondurilor europene.
Pentru o mai bună comunicare şi pentru a cunoaşte concret care sunt blocajele care duc la intârzieri in accesarea fondurilor europene, precfetul Mihai ARCHIP a propus organizarea , in cel mai scurt timp , a unei reuniuni la care sa fie prezenţi agenţi economici , firme de consultanţă, reprezentanţi ai organismelor intermediare pe diferitele programe operaţionale, reprezentanţi ai băncilor .
Este evident că fondurile europene pot avea o contribuţie importantă la combaterea si depăşirea crizei economice. Din acest punct de vedere, responsabilitatea autorităţilor statului,este majoră . Sectorul privat trebuie sprijinit să acceseze aceste fonduri, pentru că, astfel, vom depăşi mai usor actuala perioadă. Dorim să facilităm comunicarea intre toţi cei implicaţi in acest circuit al banilor europeni şi să ne implicăm, cât mai eficient , in atragerea de fonduri pentru locuitorii judeţului Neamţ” a declarat prefectul Mihai ARCHIP

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate