Întâlnire de lucru cu reprezentanţii crescătorilor de animale din judeţul Neamţ şi reprezentanţii direcţiilor deconcentrate cu responsabilităţi în domeniu

0

Astăzi, 24 mai a.c. ora 11.00, domnul prefect Mihai Archip a condus întâlnirea de lucru a reprezentanţilor crescătorilor de animale din judeţul Neamţ cu reprezentanţii direcţiilor deconcentrate cu responsabilităţi  în domeniu.

Printre problemele ridicate se numără : problema dosarelor depuse la APIA de către fermieri, concesionarea păşunilor comunale de către Asociaţiile Comunale ale crescătorilor de animale, problema interzicerii păşunatului în pădure de către proprietarii  de păduri şi impozitarea veniturilor realizate de ciobanii de la stâne, găsirea modalităţilor de aplicare a legii, dar şi de sprijinire a crescătorilor de animale.


S-a făcut cunoscut faptul că fiecare persoană îndreptăţită să primească subvenţia pe cap de animal trebuie să depună dosarul cu documentele respective la sediul APIA din Piatra Neamţ. Acest fapt creează probleme, datorită distanţei foarte mari pe care o au de parcurs fermierii din zona de munte, iar în al doilea rând, faptul că stau mult si aşteaptă pe holurile instituţiei, unde condiţiile sunt improprii lucrului cu cetăţenii, spaţiul mic de aşteptare, lipsa scaunelor, lipsa căldurii în timpul iernii, etc.. Vom face demersuri pentru ca dosarele să poată fi aduse şi depuse de către conducerea Asociaţiilor Crescătorilor de Animale din comuna respectivă.


Concesionarea păşunilor comunale de către Asociaţiile Comunale ale crescătorilor de animale duce la nemulţumiri din partea Asociaţiilor Crescătorilor de Animale, care se plâng de faptul că unele primării din zona de munte nu vor să concesioneze păşunea  către asociaţii, alte comune nu vor să concesioneze păşunea pe un număr mai mare de ani, pentru ca asociaţiile să poată să investească în adăposturi pentru animale sau stâne construite după standardele europene, iar acolo unde concesionarea s-a realizat, se plâng de redevenţa ridicată stabilită de către consiliile locale. În privinţa acestei probleme vom încerca să găsim  o procedură unitară de atribuire a păşunilor pentru toate comunele, inspirându-ne şi de la alte judeţe care au reuşit să rezolve această problemă.

O altă problemă discutată s-a referit faptul că actualii proprietari de suprafeţe mari de pădure, interzic păşunatul animalelor, fapt ce creează crescătorilor de animale  probleme deosebite, prin faptul că vara accesul în pădure este o necesitate pentru animale de a sta la răcoare, cât şi accesul la sursele de apă, fără de care animalele nu pot trăi. Instituţia Prefectului va solicita proprietarilor de păduri să nu împiedice desfăşurarea în condiţii normale a păşunatului.

Întâlnirea de astăzi a fost cu siguranţă binevenită atât pentru crescătorii de animale, cât şi pentru directorii direcţiilor deconcetrate cu responsabilităţi în domeniu şi voi organiza astfel de întâlniri ori de câte ori se vor ivi probleme ce necesită a fi dezbătute.” a  declarat prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate