Întâlnire cu reprezentanţii asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav

1

Astăzi, 26 septembrie a.c., la sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Neamţ, prefectul Ilie Dumitru Haralambie Mitea şi subprefectul Daniela Soroceanu s-au întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Neamţ, Asociaţiei Române Anti SIDA –Neamţ şi Fundaţiei Univers Plus – Piatra Neamţ. Întâlnirea a avut loc în contextul acţiunilor de protest desfăşurate  în data de 21 septembrie a.c., când  reprezentanţii persoanelor cu nevoi speciale au solicitat, printre altele, şi achitarea unor drepturi de natură financiară aferente lunilor iunie, iulie şi august 2012, de către Primăria Piatra Neamţ şi alte primării. Ca urmare, în conformitate cu dispoziţiile art. 20, 23 şi 25 din Legea  nr.340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, au fost solicitate date cu privire la situaţia finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav de la instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ, Primăria Piatra Neamţ şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ.

 În cadrul acestei întâlniri, conducerea Instituţiei Prefectului a prezentat oficial punctele de vedere primite de la instituţiile abilitate, cu privire la situaţia acordării acestor indemnizaţii lunare.

Astfel, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ informează că, prin Legea Bugetului de stat  pe anul 2012 şi prin Ordonanţa Guvernului  de rectificare a bugetului de stat pe anul 2012, la nivelul judeţului Neamţ s-au alocat sume defalcate din TVA în valoare de 14.932 mii lei, reprezentând 60,24% faţă de necesarul comunicat de fiecare unitate administrativ – teritorială. Conform art. 5 alin (7) din Legea Bugetului de stat pe anul 2012, „autorităţile administraţiei publice locale alocă pe lângă sumele defalcate din TVA, şi sume din bugetele locale ale acestora”.

Instituţia Prefectului a solicitat Primăriei Municipiului Piatra Neamţ transmiterea unei informări  cu privire la plata sau, neplata drepturilor de natură financiară în materie de asistenţă socială, cât şi convocarea, unei şedinţe de consiliu local în vederea analizării situaţiei create şi adoptarea de măsuri  în consecinţă.

De altfel, a fost necesar inclusiv transmiterea a două solicitări către Primăria Piatra Neamţ pentru a primi o informare pertinentă  cu privire la alocările  din bugetul local pe anul 2012 pentru capitolul 68.02 Asistenţă socială, subcap. 05.02. S-a constatat că, pentru această categorie, în bugetul aprobat pentru anul 2012 de către unitatea administrativ-teritorială Piatra Neamţ, este prevăzută suma de 2,611 mii lei pentru plata drepturilor asistenţilor personali şi a indemnizaţiei persoanelor cu handicap. Această sumă provine doar din cota TVA alocată de către DGFP Neamţ pentru plata acestor drepturi. Din bugetul local nu au fost alocate sume pentru această categorie.

În cadrul întâlnirii de astăzi, prefectul Ilie Dumitru Haralambie Mitea a discutat telefonic cu primarul Gheorghe Ştefan şi viceprimarul Dragoş Chitic cu privire la organizarea unei şedinţe de consiliu local în regim de urgenţă. Având în vedere faptul că primarul Gheorghe Ştefan se află în concediu de odihnă, la începutul săptămânii viitoare se va stabili data şi ora de desfăşurarea a  şedinţei de consiliu local, în cadrul căreia se vor căuta măsuri pentru remedierea problemelor .

În acelaşi timp, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ informează faptul că, în conformitate cu art.39, alin.3 din Legea 448-2006, coroborat cu art. 4 din Legea nr. 53-2003, întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune – interese pentru recuperarea prejudiciului produs salariatului.

„Conducerea Instituţiei Prefectului – judeţului Neamţ se va implica în continuare în rezolvarea problemelor categoriilor defavorizate şi a persoanelor care le asistă.” a declarat prefectul Ilie Dumitru Haralambie Mitea.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Un cititor ziar de piatra neamt spune

    Vorbe si iar vorbe….

    De ce NU a facut vorbire doamna subprefect SOROCEANU daca a inaintat sesizare catre organele de cercetare penala ??

    Asa a spus…..”ca la prima intrunire va face dovada ca a sesizat si organele de cercetare penala…deoarece este un ABUZ sa te bucuri la drepturile fundamentale a persoanelor cu handicap -iar in dpret intre si dpretul la asistent personal etc…

    Ori cei de la parchet sunt ocupati acum cu anchetarea celor care au fost la referendum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate