Insuficienţa cardiacă: 9 din 10 pacienţi români nu ştiu că suferă de această afecţiune

0

În România sunt aproximativ 1 milion de pacienți care suferă de insuficiență cardiacă, respectiv 4,7% din populația de peste 35 de ani. Dintre aceştia, 9 din 10 nu ştiu că suferă de această afecțiune, conform celui mai recent barometru realizat de Societatea Română de Cardiologie.a
Insuficiența cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficienței cardiace sunt boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformațiile congenitale cardiace. Respirația grea, capacitatea de efort scăzută, starea de oboseală care împiedică pacientul să îşi desfăşoare activitățile curente sunt câteva dintre simptomele insuficienței cardiace.

Insuficiența cardiacă este una dintre principalele afecțiuni grave care generează costuri majore în sistemul de sănătate prin tratamentele şi dispozitivele necesare. Astfel spus, tratamentul insuficienţei cardiace presupune în primul rând tratament medicamentos, urmat de repaus fizic obligatoriu şi dietă.
Pentru tratarea insuficienţei cardiace sunt disponibile câteva clase de medicamente, însă nu toate se administrează în acelasi timp. Medicul cardiolog, după o completă examinare a persoanei şi verificarea atentă a examenelor paraclinice, va prescrie o reţetă cu medicamentele potrivite. De asemenea, insuficienţa cardiacă necesită, pe lângă tratament medicamentos, şi restricţia de sare din alimentaţie.

Creşterea nivelului de informare al populației cu privire la diagnosticul şi tratamentul insuficienței cardiace, crearea unei baze de date naționale cu pacienții care suferă de insuficiență cardiacă, dezvoltarea unităților medicale specializate în tratamentul acestei afecțiuni cardiovasculare şi asigurarea monitorizării pacienților în cadrul asistenței medicale primare sunt măsurile care ar trebui implementate în România pentru a îmbunătăți situația pacienților cu insuficiență cardiacă, se mai arată în barometrului realizat de Societatea Română de Cardiologie.

sursa: info-sanatate.ro

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate