Institutiile judetene incearca sa tina in frau situatia de la Parcul National Ceahlau

0

Consiliul Judetean Neamt a constatat o dificultate in comunicarea cu membrii Consiliului Stiintific al Parcului National Ceahlau. Prin urmare, a avut loc o intalnire intre: Vasile Pruteanu – presedinte CJ Neamt, Mircea Pintilie – vicepresedinte CJ Neamt, Eduard Corduneanu – director Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, Simion Maftei – director Directia Silvica Neamt, Ciprian Enache – director Administratia Parcului National Ceahlau si Raul Papalicef – sef Serviciu Salvamont, in vederea analizei situatiei din P.N. Ceahlau.

Conform comunicatului de presa din partea CJ Neamt, printre subiectele abordate s-au enumerat incercarile repetate din ultimele 5 luni de a convoca Consiliul Ştiintific al PNC pentru ca acest for sa decida asupra unor probleme stringente aparute in zona – incercari care s-au lovit de refuzul conducerii Consiliului Ştiintific.


De asemenea, s-a pus in discutie si necesitatea reevaluarii zonelor de protectie din PNC, intrucat zonarea initiala nu corespunde cu situatia de facto din teren – de exemplu, in zona cu protectie zero se afla inclusiv parte din Izvorul Muntelui, chiar si parcarea din fata unor cabane). Specialistii din domeniul silviculturii au semnalat in repetate randuri infestarea unei suprafete de padure, fapt care a accentuat necesitatea interventiei rapide pentru a preveni riscul incendiilor din cauza uscarii excesive a vegetatiei.

S-a pus accentul si pe necesitatea promovarii unui plan de management al PNC, obligatoriu pentru conturarea unei strategii de dezvoltare in zona atat de necesara si agentilor economici dar si administratiilor publice locale. Tot in comunicatul emis de CJ Neamt se contesta  campania de manipulare prin presa promovata de unele ONG-uri sau de unele persoane interesate de proliferarea de neadevaruri (de exemplu, ca amplasamentul pentru partie agreat de CJ Neamt si de operatorii economici din zona ar fi situat intre Toaca si Panaghia).

Nu in ultimul rand s-au contestat incercarile evidente de politizare a subiectului si faptul ca refuzul de colaborare blocheaza dezvoltarea economica si sociala a comunitatilor adiacente PNC si investitiile in zona (o finantare de 4 milioane de lei este cuprinsa in lista Guvernului, pentru Durau, in cadrul proiectului “Schi in Carpati”).

Intalnirea a fost, sa spunem, de bun augur, deoarece s-a ajuns la un consens, si anume acela ca este necesara o colaborare stransa si reala a tuturor institutiilor implicate pentru ca Parcul National Ceahlau sa fie protejat si valorificat. De asemenea, au fost subliniate intentiile de protejare a naturii, de promovare si dezvoltare a atractiilor turistice din zona si de respectare a legalitatii.

Astept ca toti cei care au ceva de spus si pe linia protejarii mediului dar si pe tema dezvoltarii durabile in zona sa ne asezam la aceeasi masa si sa discutam toate solutiile si sa luam cele mai bune masuri. Ne gandim si la frumusetea acestor locuri, la conservarea biodiversitatii dar si la interesul legitim al localnicilor de a da o noua sansa turismului din zona”, a precizat presedintele Vasile Pruteanu.

La toate intalnirile pe care le-am avut cu oamenii din zona, cu micii investitori din turism, cu reprezentantii administratiilor locale, toti au subliniat ca o statiune montana nu poate exista real fara o infrastructura dedicata sporturilor de iarna si nu numai. Daca dispar orgoliile unora, eu cred ca acest tel este unul realizabil”, a adaugat vicepresedintele Mircea Pintilie.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate