Inspectorii DSVSA, controale specifice perioadei sărbătorilor de iarnă

0

Inspectorii DSVSA Neamt au început, de la data de 1 decembrie 2015, controalele specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Se vor verifica atât mişcarea animalelor, cât şi trasabilitatea produselor alimentare, toate cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor.a1DSVSA Neamt face apel la toti cetățenii să conștientizeze si să analizeze riscurile, ănclusiv cele de deces pe care si le asuma in momentul in care aleg sa consume carne de porc neverificată de către medicii veterinari.
Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.
Examenul trichineloscopic al cărnii de porc se poate efectua la sediul Cirsumcriptiilor Sanitare Veterinare din P-ța Centrală Piatra Neamt, Tg. Neamț, Bicaz și P-ta Ecaterina Teodoroiu Roman, costul unui examen trichineloscopic fiind de 9 lei, conform Ordinului 96 din 2014 al ANSVSA. Medicii veterinari de libera practica imputerniciti din cele 76 circumscripții sanitare veterinare de asistență pot efectua, de asemenea, examenul trichineloscopic al cărnii de porc.
Programul de lucru, de luni până sâmbătă, este cuprins între orele 8.00 şi 16.00, iar duminică, de la 8.00 până la 14.00. Trichineloscopul este echipamentul care pune in evidenta prezenta larvelor parazitului Trichinella spp in probele de carne. Probele se recolteaza din muschi (inima, limba, pilierii diafragmei, zona cărnoasă dintre doua coaste, etc;). localizarea predilectă a larvei.

Trebuie mentionat că  aceleasi prevederi se aplică și pentru carnea de porc mistret sau urs care urmează a fi consumată ca atare sau intra în compoziția unor produse, iar printre cei care nu le respectă și au avut de suferit se numără braconierii. Cea mai recomandabilă cale, pentru a preveni apariția trichinelozei la om este tăierea porcilor în abatoare autorizate sanitar veterinar unde este asigurată în permanență asistența sanitară veterinară de specialitate
O altă măsură dispusă de ANSVSA si implementată de către DSVSA Neamț constă în organizarea unui serviciu de permanenţă, în perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la nivelul întregii reţele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judetene. Această decizie a fost luată pentru a facilita accesul cetăţenilor la informaţii şi pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Cetățenii judetului Neamț pot sesiza neregulile observate la numerele de telefon 0233-223259, 0730-330660 sau la call center 0800.410.121
Trichineloza este o infecţie parazitară ale cărei simptome apar după consumul de carne infestată cu chisturi ce conţin larve de Trichinella spp. Răspândirea trichinelozei a descrescut semnificativ în ultimele decenii, dar boala nu a fost încă eradicată, sunt raportate cazuri în fiecare an, iar infestatiile uşoare rămân deseori nediagnosticate. Infecţia cu Trichinella spp, la om, apare după ce s-a consumat carne de porc crudă sau insuficient gătită ori vânat sălbatic, prin urmare, izbucnirile de triehineloză însoţesc de obicei sezoanele de vânătoare şi sărbătorile, în timpul cărora se consumă cantităţi mari de carne.
Simptomele apar în stadii, în funcţie de partea corpului în care se găsesc larvele, şi pot dura între cinci şi 45 de zile, în funcţie de severitatea bolii, şi depind de numărul de larve care au invadat organismul. Larvele de trichinella pot rămâne viabile în ţesutul muscular până la 40-50 de ani. Triehineloză se poate manifesta prin complicaţii mai severe, în care parasite poate afecta sistemele cardiovascular şi nervos. Deteriorările muşchiului inimii se manifestă sub formă de dureri în piept, tahicardie şi variaţii ale electrocardiogramei. Sistemul nervos este afectat de  următoarele simptome: letargie, apatie sau agitaţie, confuzie, ameţeală, tinitus (vâjâit în urechi), hemipareză sau hemiplegie (slăbiciune musculară sau paralizie pe o parte a corpului), deteriorări ale memoriei. Aceste simptome durează de obicei între patru şi opt săptămâni. Cu toate acestea, există riscul de complicaţii pe termen lung. Asemenea simptome severe pot fi prevenite, dacă tratamentul este administrat prompt. Triehineloză poate duce la complicaţii grave, inclusiv la deces. De aceea, precauţia faţă de achizitia de produse din carne este întemeiată. Achiziţia de carne de la un vânzător necunoscut creşte riscul ca aceasta să fie infestată.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate