INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI NEAMȚ VĂ INFORMEAZĂ

0

 

Inspectoratul General al Poliției Române a elaborat Planul acțiunii naționale “Foc de artificii” pentru verificarea legalității desfăsurării operațiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele juridice si fizice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2012/2013.

In anul 2005 când articolele pirotenice din clasa a-II-a se comercializau „la liber” către publicul larg, numai în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel național, au fost înregistrate peste 350 de răniri si un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. După apariția în anul 2006, a restricționării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioadele similare ale anilor 2006-2011 au fost înregistrate în medie circa 25 de răniri anual.

Din experiența anterioară, s-a dovedit că există cetățeni care, contrar prevederilor legale, încearcă să achiziționeze articole pirotehnice din categoriile celor interzise a fi folosite de către publicul larg, pentru a le utiliza în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, o parte dintre acestia cumpără si introduc în România artificii si petarde din țările vecine (Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Polonia etc.) acolo unde legislația este mai permisivă.

Din motive de ordine, securitate, siguranță publică si pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea si vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 SI T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 si P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani. Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripționate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum si pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. În cagoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluțe; Lumânări scânteietoare;Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliți, Vulcani).

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum si comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Atenționăm cetățenii că Serviciul Arme Explozivi si Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Neamț va combate cu fermitate în primul rând comerțul ilegal cu articole pirotehnice, dar si folosirea ilegală a acestora, în acest sens vor fi dispuse măsuri pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranță publică prin care să se prevină apariția unor accidente sau pagube materiale .

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate